Δημογραφικό πρόβλημα και στη Φινλανδία
09:13 - 25 Σεπτεμβρίου 2017


Τα δημογραφικά στοιχεία προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, φυσικά. Αλλά είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τις χώρες με γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη μακροχρόνια επιβίωσή του.
Για την Heidi Schauman, οι στατιστικές είναι "τρομακτικές".
"Δείχνουν πόσο γρήγορα αλλάζει η κοινωνία μας και δεν έχουμε λύσεις έτοιμες να σταματήσουμε την κατάσταση αυτή", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Aktia Bank σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Ελσίνκι. «Έχουμε ένα μεγάλο δημόσιο τομέα και το σύστημα χρειάζεται φορολογούμενους στο μέλλον».
Για να γίνει αυτό, το ποσοστό γονιμότητας θα πρέπει να είναι ίσο με δύο παιδιά ανά γυναίκα, λέει ο Schauman. Η πρόβλεψη για το πραγματικό ποσοστό είναι στο 1,57 το 2016, σύμφωνα με τις στατιστικές της Φινλανδίας.
Αυτό είναι ένα εκπληκτικά χαμηλό επίπεδο, δεδομένων των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για την υποστήριξη της γονικής μέριμνας.