Έτσι θα γίνει το lifting στο Τρόοδος
07:36 - 21 Σεπτεμβρίου 2017
Βάσεις για την πλήρη μεταμόρφωση του Τροόδους θέτει η Κυβέρνηση, η οποία μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να προκηρύξει τον πρώτο διαγωνισμό για αξιοποίηση κρατικής περιουσίας (μίσθωση) στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας του Τρόοδος, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης και δημιουργίας τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις περιοχές στα ορεινά, στις οποίες το κράτος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που προτίθεται να διαθέσει σε επενδυτές προς αξιοποίηση, με τη μέθοδο της μακροπρόθεσμης μίσθωσης. Πιο συγκεκριμένα, στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται η διάθεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε Πλατεία Τροόδους, Σταυρό της Ψώκας, Πλατάνια και Αμίαντο.
Διαβάστε ακόμα: Τρόοδος: Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας
Οι κυβερνώντες, βλέποντας τις προοπτικές για προσέλκυση ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αποφάσισαν να διαθέσουν, μεταξύ άλλων, προς αξιοποίηση την πλατεία Τροόδους, κυβερνητικές κατοικίες, μεταλλείο Αμιάντου και γεωπάρκο μέσω μακροχρόνων συμβάσεων. Διαχρονικά αιτήματα όπως δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και τελεφερίκ, καθώς και αναβάθμιση του οδικού δικτύου αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε ακόμα: Προς πώληση βίλες εκατομμυρίων στην Κύπρο
Αρχή με περιουσία από την Πλατεία Τροόδους
Όπως προαναφέρθηκε, πριν από το τέλος του 2017 αναμένεται να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στην πλατεία Τροόδους. Πιο συγκεκριμένα, θα διατεθούν 51.000 m² γης και 5.919 m² χτισμένης περιοχής, εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία 190 κλινών (ξενοδοχειακών και οικιστικών). Οι διαγωνισμός θα αφορά μίσθωση της κρατικής περιουσίας, διάρκειας 33 χρόνων με δικαίωμα στον επενδυτή να ανανεώσει τη συμφωνία για άλλα 33.
Για την όσο γίνεται καλύτερη αναβάθμιση της περιοχής, το Υπουργείο Οικονομικών έχει διαχωρίσει τα περιουσιακά στοιχεία που θα διατεθούν στον πρώτο αυτό διαγωνισμό, σε τρεις εδαφικές υποκατηγορίες, αναλόγως και της σχεδιαζόμενης κατηγορίας χρήσης για την κάθε προτεινόμενη περιοχή (τουριστικά καταλύματα, κατοικίες, περιοχή με καταστήματα).
• Η πρώτη υποκατηγορία με την κωδική ονομασία Τ7 αφορά έκταση γης 20.000 m². Περιλαμβάνει επίσης 15 κατοικίες καλής ποιότητας δύο και τριών υπνοδωματίων (συνολική έκταση 1.852 m²). Οι συγκεκριμένες κατοικίες είναι μισθωμένες από δημόσιους υπαλλήλους σε βραχυπρόθεσμη βάση. Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία χαρακτηρίζονται ως άμεσα διαθέσιμα.
• Η δεύτερη υποκατηγορία (Τ5Α) περιλαμβάνει μια έκταση γης 18.000 m². Στη συγκεκριμένη ομάδα εμπίπτουν, επίσης, τρεις κατοικίες (2 ή 3 υπνοδωματίων) σε καλή κατάσταση και ένας παλιός ξενώνας νεότητας σε ικανοποιητική κατάσταση (συνολική έκταση 454 τετραγωνικών μέτρων). Τα εν λόγω ακίνητα χαρακτηρίζονται επίσης ως άμεσα διαθέσιμα. Το σύμπλεγμα T5A περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εντός του χώρου της πλατείας Τρόοδος και βάσει των σχεδιασμών, θα υποστηρίζει τις δραστηριότητες των άλλων δύο ομάδων.
• Το τρίτο σύμπλεγμα (Τ8) αποτελείται από μια έκταση 13.000 m². Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν ένα ημιτελές ξενοδοχείο και δύο κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Η ολοκλήρωση του ξενοδοχείου από τον επενδυτή που θα αναλάβει την περιοχή μπορεί να προσφέρει περίπου 100 κλίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτό το σύμπλεγμα κρατικής γης θεωρείται άμεσα διαθέσιμο.
Από την πλατεία Τροόδους μέχρι τον Σταυρό της Ψώκας
Βεβαίως, τα προαναφερόμενα περιουσιακά στοιχεία του κράτους δεν είναι τα μοναδικά, τα οποία θα διατεθούν προς μίσθωση σε επενδυτές. Όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, εντός του 2018 προγραμματίζεται η προκήρυξη δύο ακόμα διαγωνισμών και για άλλες περιοχές στα ορεινά της Κύπρου, με στόχο την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Τρόοδος, για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων και της οικονομίας.
Σε επενδυτές προγραμματίζεται, επίσης, να μισθωθεί κρατική περιουσία σε περιοχές όπως ο Σταυρός της Ψώκας, τα Πλατάνια και ο Αμίαντος, ενώ επιπλέον περιουσιακά στοιχεία θα προσφερθούν και από την Πλατεία του Τρόοδους.
• Πλατεία Τροόδους: Στην περιοχή γύρω από την πλατεία του Τροόδους θα διατεθούν συνολικά 74 κατοικίες και κτήρια, κατασκηνωτικός χώρος έκτασης 127 m², γης που περιλαμβάνει το εστιατόριο Dolphin συνολικής έκτασης 10.560 m2, χώρους στάθμευσης και γήπεδα τένις, την περιοχή «Μακλούφ» έκτασης 19 m², τρία υπό κατεδάφιση κτήρια και δρόμος μήκους 5,3 χιλιομέτρων. Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν για διάφορες τουριστικές και εμπορικές χρήσεις.
• Αμίαντος: Στην περιοχή Αμιάντου υπάρχουν 25 κατοικίες και κτήρια, 11 χώροι διαμονής των εργατών του πρώην μεταλλίου, εγκαταστάσεις πρώην νοσοκομείου και τρία κτήρια γύρω από αυτές συνολικής έκτασης 6.250m2, ένα παλιό εργοστάσιο και κτήρια γύρω από αυτό (30.600m2), 24 κτήρια στον παλιό χώρο του μεταλλείου, γήπεδο ποδοσφαίρου έκτασης 8.160 m2. Περιλαμβάνονται επίσης 480 μέτρα εσωτερικού οδικού δικτύου και 3,20 χιλιόμετρα δευτερεύοντος δρόμου. Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν για διάφορες τουριστικές και εμπορικές χρήσεις.
• Πλατάνια: Στην περιοχή πλατανιών το κράτος θα διαθέσει σε επενδυτές 13 κατοικίες και κτίρια, κατασκηνωτικό χώρο έκτασης 55.234 m2 . Τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν ως χώροι camping, κατοικίες ή τουριστικά καταλύματα.
• Σταυρός της Ψώκας: Στη συγκεκριμένη περιοχή, επενδυτές μπορούν να διεκδικήσουν προς αξιοποίηση 28 κτίρια, κατασκηνωτικό χώρο έκτασης 3.570m2 καθώς επίσης και 2,60 km δασικού δρόμου. Οι χώροι και τα κτήρια μπορούν να αξιοποιηθούν ως τουριστικά καταλύματα.
Διαβάστε ακόμα: Στον Φιλελεύθερο ο Μάνος Μωυσέως
Στόχος η ανάπτυξη του Τροόδους
Βάσει των διακηρύξεων της Κυβέρνησης, η αξιοποίηση/εκμετάλλευση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή του Τροόδους αποτελεί μια προσπάθεια, η οποία θα συμβάλει στον μακροπρόθεσμο στόχο για:
• Ανανέωση και αναβάθμιση της περιοχής
• Παροχή κινήτρων για την ενθάρρυνση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης
• Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής
• Δημιουργία πιθανών νέων αναπτύξεων π.χ. παρατηρητήριο, δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για τη Βιοποικιλότητα
Υπενθυμίζεται πως παρά τους αριθμούς ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, οι επιδόσεις της τουριστικής αγοράς στο Τρόοδος παρέμειναν χαμηλές. Το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών του Τροόδους, είναι Κύπριοι, ακολουθούμενοι από αλλοδαπούς που ζουν στην Κύπρο. Για επίτευξη του στόχου αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής προωθούνται, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως:
• Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, π.χ. ποδηλασία, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση σε βράχο, ορειβασία, ιππασία, σκι
• Προώθηση της βιολογικής γεωργίας και του γαστροτουρισμού, π.χ. καλλιέργεια αρωματικών φυτών / βοτάνων, παραγωγή βιολογικών αμπέλων
• Μετατροπή του χιονοδρομικού κέντρου σε αθλητικό κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί ολόχρονα
• Αναβάθμιση του οδικού δικτύου
• Αξιολόγηση της δυνατότητας εισαγωγής Τελεφερίκ