Powered by

EY: Επιχειρηματικά στελέχη διεθνώς έτοιμα να αρπάξουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης

Διεθνείς οργανισμοί μεσαίου μεγέθους (εταιρείες με ετήσια έσοδα μεταξύ 1 εκατ. και 3 δις. Δολαρίων ΗΠΑ) δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Πέραν του ενός τρίτου (34%) των επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους σχεδιάζουν ανάπτυξη μεταξύ 6% και 10% φέτος.

Ο ρυθμός αυτός ξεπερνά κατά 3% με 7% τις πρόσφατες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για ανάπτυξη του ΑΕΠ διεθνώς της τάξης του 2,7%.

Τα ευρήματα του Βαρόμετρου Ανάπτυξης της ΕΥ (EY Growth Barometer), την πρώτη στο είδος της έρευνα 2,340 στελεχών οργανισμών μεσαίου μεγέθους σε 30 χώρες, αποκαλύπτουν ότι παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, περιλαμβανομένου του Brexit, του αυξημένου λαϊκισμού, της αύξησης της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, και την έλλειψη ειδικευμένου ταλέντου, το 89% των στελεχών βλέπουν τη σημερινή αβεβαιότητα ως έδαφος για ευκαιρίες ανάπτυξης. Περαιτέρω, 14% όλων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα φιλοδοξούν ότι φέτος θα αναπτυχθούν με ρυθμό πέραν του 16%.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, Δρ. Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, δηλώνει:
«Οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 99% όλων των επιχειρήσεων και συμβάλουν κατά σχεδόν 45% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Καθώς η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές και οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν σεισμικές αλλαγές στις διεθνείς αγορές και στις συμπεριφορές των πελατών, η δυναμική αγορά μεσαίου μεγέθους δημιουργεί μια σειρά δυνατοτήτων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Τα ανώτερα στελέχη της αγοράς μεσαίου μεγέθους όχι μόνο είναι συντονισμένα με την αβεβαιότητα, αλλά την εκμεταλλεύονται κιόλας για να αναπτυχθούν, να διαταράξουν άλλες αγορές και να διαμορφώσουν την αναπτυξιακή τους ατζέντα».
Γεωγραφικές διαφορές στις φιλοδοξίες ανάπτυξης

Τα start-ups (νεοσύστατες εταιρείες κάτω των πέντε ετών) τα οποία εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα σιγουριάς ανάμεσα στις χώρες στις οποίες διεξήχθηκε η έρευνα, παρά το ότι έχουν να αντιμετωπίσουν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για το Brexit. Τα start-ups του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επίσης πιο θετικές φιλοδοξίες ανάπτυξης κατά τον τρέχοντα χρόνο, με 26% να επιδιώκουν ανάπτυξη κατά 11% με 25%, και ένα άλλο 23% πέραν του 26%.

Όμως, ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες ανά το παγκόσμιο παρουσιάζονται αξιοσημείωτες διαφορές. Στις ΗΠΑ, ελαφρώς περισσότερο από το ένα τρίτο των εταιρειών (35%) σχεδιάζουν μέτρια ανάπτυξη κάτω του 5%, σε σύγκριση με τις δύο ασιατικές οικονομικές «τίγρεις» – την Κίνα και την Ινδία – όπου το 42% των εταιρειών στοχεύουν σε ρυθμούς ανάπτυξης 6% με 10%. Περαιτέρω, το ένα τέταρτο των εταιρειών (25%) στις οικονομίες αυτές έχουν σχέδια για ανάπτυξη της τάξεως του 11% με 15% για το τρέχον έτος.

Η τεχνολογία και το ταλέντο στην κορυφή της ατζέντας
Τα επιχειρηματικά στελέχη κατονομάζουν την τεχνολογία και το ταλέντο όχι μόνο ως τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις των εταιρειών μεσαίου μεγέθους, αλλά και ως τα εργαλεία με τα οποία θα ξεπεράσουν τις προκλήσεις και θα παραμείνουν ευέλικτες. Ως κρίσιμοι παράγοντες για την επίτευξη των φιλοδοξιών ανάπτυξης αναφέρονται το ταλέντο (23%) ως κορυφαία προτεραιότητα, και ακολουθούν η βελτίωση των λειτουργιών (21%), η μείωση της γραφειοκρατίας (12%) και οι ευνοϊκές συμφωνίες (8%). Ένα εκπληκτικό ποσοστό 93% των επιχειρηματικών στελεχών βλέπουν την τεχνολογία ως ένα μέσο προσέλκυσης του ταλέντου που χρειάζονται. Οι νέες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) βελτιώνουν τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης,  ώστε τα καινοτόμα start-ups να εντοπίζουν εξειδικευμένο ταλέντο.

Για να τροφοδοτήσουν τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες των οργανισμών τους, πέραν του ενός τετάρτου (27%) των στελεχών εταιρειών μεσαίου μεγέθους σχεδιάζουν να αυξήσουν το μόνιμο προσωπικό τους ενώ, ένα επιπλέον 14% σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού μερικής απασχόλησης. Σχεδόν μία στις πέντε εταιρείες (18%) σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν εξωτερικούς συνεργάτες για να την υλοποίηση των αναπτυξιακών τους σχεδίων και για να καλύψουν συγκεκριμένα κενά και ανάγκες. Γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη επίδραση της οικονομίας έκτακτων εργασιών (gig economy) στα εργασιακά πρότυπα και μια τάση προς εργατικό δυναμικό δεξιοτήτων και προϋποθέσεων. 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στα σχέδια πρόσληψης παγκόσμια. Η πλειοψηφία των εταιρειών στις ΗΠΑ (55%) σκοπεύουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους στα σημερινά επίπεδα, σε σύγκριση με το 31% όλων των ερωτηθέντων. Αυτά τα σχέδια σχεδόν ανατρέπονται ανάμεσα στα start-ups, 53% των οποίων σχεδιάζει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό. Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των start-ups (23%) είναι πιο πιθανόν να προσλάβει επίσης περισσότερους εξωτερικούς συνεργάτες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών δεν καταδικάζει το ταλέντο 

Ενώ μόνο το 6% των επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους χρησιμοποιούν ήδη αυτοματοποίηση διαδικασιών (robotic process automation – RAP), οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δεν συμμερίζονται το δυστοπικό όραμα των τεραστίων διαστάσεων απολύσεων. Το 15% των στελεχών επιχειρήσεων μεσαίας αγοράς πιστεύουν ότι η υιοθέτηση της αυτοματοποίησης διαδικασιών θα οδηγήσει σε απολύσεις κάτω του 10%. Αυτό δείχνει ότι τα στελέχη της μεσαίας αγοράς σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την αυτοματοποίηση επιλεκτικά ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα σε κάποιες εργασίες ρουτίνας – συμπληρωματικά όμως του ανθρώπινου ταλέντου, και όχι ως αντικατάστασή του.

Μακροοικονομικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη
Τα επιχειρηματικά στελέχη μεσαίας αγοράς ανέφεραν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό (20%) ως την υπ’ αριθμό ένα εξωτερική απειλή στα αναπτυξιακά τους σχέδια, ακολουθούμενη από τη γεωπολιτική αστάθεια (17%) και το κόστος και τη διαθεσιμότητα πιστωτικών διευκολύνσεων (12%). Αυτές οι απειλές θεωρήθηκαν πολύ πιο σημαντικές από τις οικονομικές προκλήσεις που προκύπτουν από την αύξηση των επιτοκίων (8%), τη μεταβλητότητα του ξένου συναλλάγματος (8%) ή τη μεταβλητότητα των τιμών των εμπορευμάτων (6%). Τα στελέχη ανέφεραν σε διπλάσιο ποσοστό τον ανταγωνισμό (20%) ως ρίσκο από ότι την βραδεία παγκόσμια ανάπτυξη (10%). 

Περισσότερο αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες με προοπτικές ταχείας ανάπτυξης
Η έρευνα EY Growth Barometer περιέλαβε και 220 επιχειρηματίες-«απόφοιτους» του ευρέως αναγνωρισμένου προγράμματος της ΕΥ Entrepreneur Of The Year®, το οποίο λειτουργεί για περισσότερα από 30 χρόνια, υποστηρίζοντας ταχέως αναπτυσσόμενους επιχειρηματίες σε πάνω από 60 χώρες και 145 πόλεις παγκόσμια.
Οι επιχειρηματίες αυτοί σχεδιάζουν σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι τα στελέχη της μεσαίας αγοράς, με έναν στους πέντε να αναμένουν ανάπτυξη 6%-10%, ένα επιπλέον 20% κατά 11%-15% και ακόμη έναν στους πέντε 16%-25%. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (22%) επιχειρηματίες σχεδιάζουν ανάπτυξη για το τρέχον έτος πέραν του 26%. Επιπρόσθετα, σχεδόν τα δύο τρία (61%) αυτής της ομάδας σχεδιάζει αύξηση στο μόνιμο προσωπικό.

Δειτε Επισης

Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία