Παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από την Α/φοι Πέτρου
08:10 - 18 Ιουλίου 2017

Γαλακτοκομικά προϊόντα φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο, ακολουθώντας, όμως, σύγχρονα πρότυπα παραγωγής κι εξάγοντας σε 33 χώρες, σύμφωνα με τον Γιώργο Πέτρου, γενικό διευθυντή και ιδρυτή.
Διαβάστε ακόμα: 35 χρόνια γαλακτοκομικά προϊόντα Aλάμπρα
ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Η Α/φοί Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1982 στο χωριό Αλάμπρα, τη γενέτειρα των ιδρυτών, από όπου προέρχεται και η επωνυμία των προϊόντων της. Η εξέλιξή της και το ενδιαφέρον από διάφορες χώρες για τα είδη της, την οδήγησαν το 1996 να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο υποστατικό στη Λάρνακα, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της. Το 2009 και καθώς η ζήτηση μεγάλωνε τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά, η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει σε νέο ιδιόκτητο και σύγχρονο εργοστάσιο 4.000 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου Β.
ΜΟΝΑΔΑ
Ως τοποθεσία της μονάδας παραγωγής επελέγη η επαρχία Λάρνακας, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, απ’ όπου η γαλακτοβιομηχανία προμηθεύεται τη βασική πρώτη ύλη των προϊόντων της.
ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ
Στη μονάδα παράγονται ημερησίως 20 τόνοι χαλουμιού, αναρή τριών τόνων και τρίμμα ενός, όσον αφορά τα προϊόντα Αλάμπρα, ενώ με το brand Η Γιαγιά παρασκευάζονται τρεις τόνοι χαλουμιού και τέσσερις γιαουρτιού.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Στη γαλακτοβιομηχανία εργάζονται 150 άτομα, που έχουν τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η παραγωγή διεξάγεται έξι ημέρες την εβδομάδα.
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Η βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται είναι φρέσκο πρόβειο, αιγινό και αγελαδινό γάλα. Ενδεικτικά, απαιτούνται, περίπου, οκτώ λίτρα γάλακτος για την παραγωγή ενός κιλού χαλουμιού.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η διαδικασία παραγωγής και η συνταγή των προϊόντων παραμένει αναλλοίωτη και σταθερή είτε αφορά στην ντόπια αγορά είτε σ’ εκείνη του εξωτερικού, καθώς πρόκειται για ένα καθαρά παραδοσιακό προϊόν και ως τέτοιο πρέπει να διαφυλαχθεί. Αυτό δεν επιτρέπει παρά ελάχιστες αλλαγές και ασφαλώς όχι την πλήρη αυτοματοποίηση στη διαδικασία για την κατασκευή τυποποιημένου βιομηχανοποιημένου προϊόντος. Για παράδειγμα, το δίπλωμα του χαλουμιού, το οποίο θα μπορούσε να γίνει με χρήση μηχανήματος, γίνεται με το χέρι, ώστε να κρατηθεί το αυθεντικό σχήμα του. Παρόλα αυτά οι μέθοδοι εκσυγχρονίζονται όπου δεν επηρεάζεται η ταυτότητα του προϊόντος.
ΔΙΑΘΕΣΗ
Η διανομή των προϊόντων Αλάμπρα και Η Γιαγιά γίνεται παγκύπρια και στο εξωτερικό σε καθημερινή βάση. Με στόλο 10 οχημάτων εξυπηρετούνται, περίπου, 250 με 300 σημεία ανά ημέρα για λιανική πώληση και για μαζική εστίαση, σε χώρους, όπως, εστιατόρια και ξενοδοχεία, καντίνες, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Επιπλέον, είδη της γαλακτοβιομηχανίας τοποθετούνται σε μεγάλες υπεραγορές και χώρους μαζικής εστίασης σε 33 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Μέση Ανατολή.