ΚΤ: Σε καλύτερη θέση η Κύπρος αναφορικά με το εποπτικό πλαίσιο και πρακτικές

Έκπληξη εκφράζει με ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για το επικριτικό για την ΚΤΚ περιεχόμενο δημοσιευμάτων αλλά και σχολίων που ακολούθησαν. 

Στην ανακοίνωση, η ΚΤΚ σημειώνει πως «είναι προφανές ότι το περιεχόμενο της υπό αναφορά έκθεσης δεν έγινε κατανοητό. Η έκθεση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 2016 και αφορούσε οκτώ χώρες της Ευρωζώνης. Στις 30 Ιουνίου 2017, δημοσιεύτηκε  η δεύτερη επικαιροποιημένη έκθεση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης».

Επιπλέον, η ΚΤΚ υπογραμμίζει ότι η έκθεση δεν προβαίνει σε σχολιασμό ή επικρίσεις, αλλά παρουσιάζει μια συγκριτική ανάλυση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας τα σημεία όπου τα κράτη μέλη και οι αρμόδιες Αρχές χρειάζεται να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες. Τα στοιχεία, τα οποία έτυχαν της ανάλυσης αυτής, αφορούν:
- το εποπτικό πλαίσιο και πρακτικές
- το νομικό και δικαστικό πλαίσιο
- το πλαίσιο πληροφόρησης.

Σημειώνεται ότι, στις  γραφικές παραστάσεις η Κύπρος βρίσκεται στην καλύτερη θέση αναφορικά με το εποπτικό πλαίσιο και πρακτικές, όπου υπερτερεί του μέσου όρου της Ευρωζώνης και στα οκτώ σημεία που αξιολογήθηκαν.  

Αντιθέτως, στο νομικό και δικαστικό πλαίσιο, για το οποίο η ΚΤΚ δεν φέρει καμιά ευθύνη, η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ δυσμενέστερη θέση σε όλα τα σημεία. Στο δε πλαίσιο πληροφόρησης, όπου έχουν αξιολογηθεί τρία σημεία, η Κύπρος υπερτερεί μόνο σε ένα, αυτό της τήρησης δημόσιων αρχείων, και τούτο κυρίως λόγω του αρχείου δανειοληπτών που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΚΤΚ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η απόφαση για δημοσιοποίησή της στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.  

 

Δειτε Επισης

Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων