Νέα πραγματικότητα για τους εκτιμητές ακινήτων
19:07 - 08 Ιουνίου 2017
Αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα, η οποία προέκυψε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013, βρίσκεται πλέον ο κλάδος των εκτιμητών ακινήτων. Ως αποτέλεσμα του αυξημένου ποσοστού των μη εξυπηρετουμένων δανείων και των πιο αυστηρών εποπτικών οδηγιών, οι τράπεζες έχουν γίνει πιο απαιτητικές και δεν είναι ικανοποιημένες με την ποιότητα των εκτιμήσεων.
Οι τράπεζες, υπό το βάρος των κόκκινων δανείων και της ανάγκης για θωράκιση των ισολογισμών τους από τον πιστωτικό κίνδυνο, δεν φαίνονται να αρκούνται στον υπολογισμό της αγοραίας αξίας ενός ακινήτου, αλλά ζητούν πιο εξειδικευμένες αναλύσεις, όπως ανάλυση ευαισθησίας, ή ακόμη και υπολογισμό έκπτωσης στην τιμή.
«Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια και τις εκτιμήσεις, όπως τη μεθοδολογία και την ποιότητα των στοιχείων. Οι τράπεζες δεν είναι ικανοποιημένες με την ποιότητα των εκτιμήσεων», ανέφερε ο Μάαρτεν Βεμούλεν, Διευθυντής του RICS Ευρώπης, Ρωσίας και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην σοβιετικών δημοκρατιών), κατά τη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους.
Ο κ. Βερμούλεν βρέθηκε στην Κύπρο, ως καλεσμένος του RICS Κύπρου και του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, και παρέστη σε χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ τραπεζικών στελεχών και επαγγελματιών στον κλάδο των εκτιμητών ακινήτων. Όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών και του RICS, ο κ. Βερμούλεν ανέπτυξε θέματα που αφορούν τα κοινά πρότυπα εκτιμήσεων ακινήτων και ανέδειξε τη σημασία που έχει οι επαγγελματίες του χώρου της αγοράς ακινήτων να μιλούν «με την ίδια γλώσσα».
«Υπάρχουν ζητήματα με τη μεθοδολογία, την ποιότητα των στοιχείων και τους όρους εντολής», είπε ο κ. Βερμούλεν, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες ζητούν πιο εξειδικευμένες εκτιμήσεις λόγω των προβλημάτων των ΜΕΔ.
Οι απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις δεν περιορίζονται πλέον στα συγκριτικά στοιχεία της τιμής πώλησης ενός ακινήτου και στον υπολογισμό της αγοραίας αξίας.
Λόγω της οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας διαχείρισης των κόκκινων δανείων, έχουν προκύψει ανάγκες όπως ο υπολογισμός της ροής εσόδων και της απόδοσης ενός εμπορικού ακινήτων, ανάγκες που δεν υπήρχαν προ του 2013. ΟΙ ανάγκες αυτές έχουν άμεση σχέση με την παρουσία στοιχείων, που θα βοηθήσουν το έργο του εκτιμητή.
«Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι πρέπει να συμβιβαστούν», ανέφερε από την πλευρά της, η Λιάνα Τουμάζου, διευθύντρια του RICS Κύπρου Ελλάδας και πρόσθεσε πως το μέγεθος των εκτιμήσεων έχει τριπλασιαστεί.
Εξάλλου, ο κ. Βερμούλεν θεωρεί πως ο τομέας των εκτιμήσεων ακινήτων χαρακτηρίζεται από έλλειψη ποιοτικών στοιχείων. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν επιθυμούν ή και φοβούνται να δώσουν στοιχεία στους εκτιμητές, υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία στο Κτηματολόγιο και διαπιστώνεται απροθυμία της Κεντρικής Τράπεζας να δίνει τα στοιχεία που η ίδια συλλέγει.
Η έλλειψη στοιχείων και γενικότερα η έλλειψη διαφάνειας επενεργεί ως εμπόδιο στην πώληση δανείων, ένα εργαλείο το οποίο ενώ παρουσιάζεται ως μια λύση για τη διόρθωση των ισολογισμών των τραπεζών, δεν έχει προχωρήσει.
«Η έλλειψη διαφάνειας εμποδίζει τις επενδύσεις», παρατήρησε ο κ. Βερμούλεν, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά παρουσιάζεται επίσης στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες που επίσης πλήγηκαν από την οικονομική κρίση.
Η ποιότητα των εκτιμήσεων, αλλά και η ύπαρξη ποιοτικών στοιχείων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, λόγω του ότι οι τράπεζες έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην αγορά ακινήτων, αφού έχουν αποκτήσει ακίνητα στο πλαίσιο ανταλλαγών χρέους έναντι ακίνητης περιουσίας. Ενδεικτικά η μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, η Τράπεζα Κύπρου, έχει αποκτήσει ακίνητα ύψους €1,42 δισ.
Ο κ. Βερμούλεν είπε τέλος πως έχει καταρτιστεί ένα πλάνο δράσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχει καταρτίσει ένα πλάνο δράσης για άρση των όποιων εμποδίων που έχουν δημιουργηθεί.
«Τα πράγματα θα πρέπει να διορθωθούν και η κρίση είναι ευκαιρία», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ