Αντιπαράθεση ΕΤΥΚ – ΟΕΒ για την Ελληνική
19:00 - 30 Ιουνίου 2017
Σε διευθέτηση, η οποία θα εξασφαλίζει πλήρως το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα προσβλέπει η ΕΤΥΚ, καλώντας παράλληλα τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας να επανέλθει στις αρχικές της θέσεις και να προσέλθει στο τραπέζι με σύνεση.
Διαβάστε ακόμα: Η Ελληνική με το νόμο, η ΕΤΥΚ με τη σύμβαση
Από την πλευρά της, η ΟΕΒ κάλεσε την ΕΤΥΚ να συνεργαστεί με την Τράπεζα με στόχο από την μία την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και από την άλλη την επιτυχία της προσπάθειας μείωσης των ΜΕΔ.
Μεταξύ άλλων, η ΕΤΥΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «αν συνεχιστεί η ίδια απαράδεκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς με ετσιθελικές αποφάσεις και απειλές, τότε δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων».
Διερωτάται επίσης κατά πόσο οι απόψεις της ΟΕΒ αντανακλούν τις απόψεις της Τράπεζας για τη διασφάλιση των εργαζομένων.
«Έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι, και σκληρά εργαζόμαστε και ευσυνείδητα και, όταν παραστεί ανάγκη και θυσίες μπορούμε να υποστούμε (όπως και υποστήκαμε πολλές τα τελευταία δύσκολα χρόνια). Δεν είμαστε όμως, ως εργαζόμενοι, διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε όσα με αγώνες και θυσίες κερδίσαμε διαχρονικά, όπως δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεπουλήσουμε την αξιοπρέπειά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων.
OEB: Η ΕΤΥΚ επλέγει κατά μέτωπο σύγκρουση
Σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΟΕΒ, η ΕΤΥΚ επισημαίνει ότι «με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχουμε διαβάσει για τις διασφαλίσεις που η ίδια διατείνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει παραχωρήσει, αφού αυτές ήταν και οι δικές μας απαιτήσεις. Φαίνεται ότι η ΟΕΒ δεν γνωρίζει ότι το μέλος της (Ελληνική Τράπεζα) αρνείται να εγγυηθεί την ισχύ των μελλοντικών συμβάσεων, τη διατήρηση της κάλυψης του προσωπικού από το ΤΥΕΤΥΚ και το υφιστάμενο Ταμείο Προνοίας, και επίσης αρνείται να διασφαλίσει την προοπτική ανέλιξης του προσωπικού που θα ‘αποσπασθεί’».
Από την άλλη, η εκφράζει την αποδοκιμασία του επιχειρηματικού κόσμου για την απεργία που η ΕΤΥΚ πραγματοποίησε σε βάρος της Ελληνικής Τράπεζας.
«Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την παρολίγο κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, την ώρα που όλες μας οι Τράπεζες παλεύουν να μειώσουν το πρωτοφανές ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και να ανασυγκροτηθούν ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους ως αιμοδότες της πραγματικής οικονομίας, η ΕΤΥΚ προσφεύγει σε απεργιακές κινητοποιήσεις», αναφέρει η Ομοσπονδία.
«Η Ελληνική Τράπεζα έχει αποφασίσει την στρατηγική συνεργασία με διεθνή οίκο, εξειδικευμένο στην διαχείριση ΜΕΔ, αυστηρά εντός των πλαισίων που επιτρέπουν οι νόμοι του κράτους και προχωρεί από την πρώτη στιγμή με απόλυτο σεβασμό στις νομικές και συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων της», προσθέτει επίσης.
Όπως αναφέρει η ΟΕΒ, η Τράπεζα έχει δώσει στους εργαζόμενους όλες τις πιθανές και απίθανες διασφαλίσεις, καθώς «εγγυάται γραπτώς την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων της Τράπεζας επί των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία, συλλογικές συμβάσεις παρούσες και μέλλουσες, διασφαλίζει τη διατήρηση της κάλυψης τους από τα υφιστάμενα ταμεία προνοίας και υγείας, ενώ εγγυάται τη διατήρηση του συνεχούς της απασχόλησης για όλους τους σκοπούς, περιλαμβανομένων και των προοπτικών ανέλιξης».
Εξάλλου, «δίνει δε μονομερές δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο που επιθυμεί να επιστρέψει στην Τράπεζα, να το πράξει από τον δεύτερο μέχρι και τον πέμπτο χρόνο της απασχόλησης του στη νέα εταιρεία», σημειώνει η ΟΕΒ.
«Περαιτέρω η Τράπεζα έχει καλέσει την ΕΤΥΚ να καταθέσει οποιαδήποτε άλλη εισήγηση θεωρεί αναγκαία για πλήρη εξουδετέρωση των ανησυχιών των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία», προσθέτει ακόμα.
Ωστόσο, λέει η ΟΕΒ, «η ΕΤΥΚ επιλέγει την κατά μέτωπο σύγκρουση, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες ανασυγκρότησης μιας εκ των συστημικών Τραπεζών του τόπου μας».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η στάση αυτή της ΕΤΥΚ αναβιώνει συμπεριφορές άλλων εποχών και προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα».
Η ΟΕΒ καλεί την ΕΤΥΚ να συνεργαστεί με την Τράπεζα με στόχο από την μία την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και από την άλλη την επιτυχία της προσπάθειας μείωσης των ΜΕΔ, εξηγώντας ότι «η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ακόμα ευαίσθητη και δεν έχουμε την πολυτέλεια της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης».