Αν δεν έχεις στην κατοχή σου ένα smartphone...τότε ίσως έχεις πεθάνει.

Τα smartphones αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο χώρο της επικοινωνίας. Μόνο 4,5 χρόνια ήταν αρκετά για να φτάσουν σε ένα δισεκατομμύριο χρήστες και να θεωρηθούν μέσο ισχυρής απήχησης, σε αντίθεση με την τηλεόραση που χρειάστηκε περίπου 70 χρόνια.

Αν το σκεφτείτε λίγο, το Facebook επισκέπτεται καθημερινά 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες, εκ των οποίων περίπου τα ¾ το επισκέπτονται μέσω των κινητών τους συσκευών. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο, είναι ότι η Κύπρος έχει περίπου 900.000 κυπριακά προφίλ στο Facebook, από τα οποία το 79% χρησιμοποιεί την πλατφόρμα επί καθημερινής βάσης αποκλειστικά μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Είναι γεγονός ότι η Κύπρος είναι mobile first από το 2015 και ο ερχομός των 4G δικτύων από τους τοπικούς carriers έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τη χρήση μέσω mobile συσκευών. Το Facebook αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της καθημερινής συμπεριφοράς του Κύπριου καταναλωτή μέσω κινητού, ενώ οι προκλήσεις μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο όταν στους επικοινωνιακούς μας στόχους εμπεριέχεται η πώληση. 

Το αποτέλεσμα αυτής της έντονης χρήσης των τεχνολογικών εξελίξεων έχει δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού ακόμη ο ανταγωνισμός είναι μειωμένος και τα κόστη διαφήμισης στο διαδίκτυο είναι σχετικά χαμηλά. 

Τα μεγάλα Brands και οργανισμοί έρχονται αντιμέτωποι με την τεχνολογία η οποία τους αποτρέπει να δοκιμάσουν να ρισκάρουν, αφού μέχρι σήμερα η επιτυχημένη συνταγή του ATL λειτουργούσε μια χαρά. Σίγουρα η τηλεόραση αποτελεί ακόμη ένα πανίσχυρο μέσο το οποίο μπορεί να εξαπλώσει το μήνυμα σε μηδενικούς χρόνους και να βεβαιωθεί ότι «η φωνή» του Brand έχει αποκτήσει ουσία μέσα στο διαφημιστικό φάσμα. Παρ’όλα αυτά, η τηλεόραση έχει ένα μειονέκτημα το οποίο τείνει σιγά σιγά να αντιμετωπίζεται. Το μειονέκτημα αυτό ονομάζεται μέτρηση πωλήσεων. Όσο ισχυρό κι αν είναι το share of voice, η τηλεόραση εξακολουθεί να υστερεί σε αντίθεση με τη mobile διαφήμιση.

Η αλήθεια είναι ότι σε λίγο καιρό θα σταματήσουμε να μιλάμε για παραδοσιακή διαφήμιση και mobile διαφήμιση ή ακόμη digital διαφήμιση. Σε λίγα χρόνια από σήμερα, σημασία δεν θα έχουν τα views ή τα GRPs ή το πόσο μεγάλη ήταν η διαφημιστική μας δαπάνη ανάμεσα στα κανάλια. Αυτό που θα έχει πραγματική σημασία είναι το πόσο καλά καταφέρνει το Brand να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κάθε χρήστη σαν ξεχωριστή οντότητα μέσα από μια cross channel εμπειρία, είτε αυτή ονομάζεται τηλεόραση, ράδιο, outdoor ή digital.

To μέλλον της διαφήμισης δεν είναι το digital, αλλά η δυνατότητα ανάγνωσης των δεδομένων και μετάφρασης τους σε ευκαιρία. Οι μεγάλοι κολοσσοί της online αρένας έχουν αποδείξει ότι το μέλλον υπόσχεται να δέσει όλο το επικοινωνιακό φάσμα, από τα smartphones στα wearable devices και από τα smart t.v’s στη διαφήμιση ήχου μέσω smart συσκευών, όπως η Alexa της Amazon και το Google Home, που υπόσχονται να μετατρέψουν το χώρο σας σε μια immersive smart εμπειρία.

Συνδέοντας το personalization, το real time marketing και εξειδικευμένες τεχνικές στόχευσης όπως το behavioral targeting και το geographical targeting, θα έλεγα ότι το μέλλον είναι πολύ υποσχόμενο και ο ανταγωνισμός των online μέσων ενδέχεται να αυξηθεί, αφού πλέον τεράστιες διαφημιστικές δαπάνες από την παραδοσιακή διαφήμιση θα γίνουν ένα με τα νέα μέσα. Πλέον δεν θα υπάρχει traditional και new media, πλέον δεν θα υπάρχει digital, αφού όλα τα κανάλια επικοινωνίας θα εδραιωθούν σε μια κοινή φωνή που ανταποκρίνεται στις στιγμές αλήθειας του πελάτη του σήμερα.

Η πρόκληση του 2017 είναι η επιβίωση. Με τις ραγδαίες αλλαγές που προκύπτουν καθημερινά στο επικοινωνιακό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις και οργανισμοί χρειάζονται δίπλα τους συνεργάτες οι οποίοι έχουν γεννηθεί στα σπάργανα της αλλαγής και γνωρίζουν πως η μόνη σταθερά, είναι η αλλαγή. Έχουν πάθος γι’ αυτό που κάνουν και προνοούν να δίνουν ανταγωνιστικές λύσεις στους καταναλωτές τους με προτεραιότητα την παροχή αξίας στους διαφημιζόμενους αλλά και τους πελάτες τους. Στο τέλος της ημέρας, το πιο σημαντικό χαρτί που έχει η επιχείρηση του 2017 είναι η εφαρμοσμένη γνώση σε real time συνθήκες με μοναδικό ρίσκο τη δοκιμή του καινούργιου.

Υπογράφει: Δημήτρης Στεφανή – Account Manager BYTE Digital Agency 

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης