Δ. Βάκης: Master plan για την κυπριακή οικονομία
17:59 - 21 Ιουνίου 2017

Τον καταρτισμό ενός μέγα σχεδίου (master plan) στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο θα είναι συνάμα ευέλικτο και εφικτό, προτείνει ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).
Μιλώντας από το βήμα της 56ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Δημήτρης Βάκης, τόνισε ότι μόνο μέσα από ένα τέτοιο εθνικό σχεδιασμό θα αποκρυσταλλωθούν τα δυνατά σημεία της Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας, οι αδυναμίες μας, οι ευκαιρίες που πιθανόν να προκύψουν και οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι. «Μέσω του σχεδιασμού αυτού θα φανούν όλες οι ανάγκες για την υλοποίηση του, θα διαφανεί η απαραίτητη τεχνολογική εξέλιξη, θα περιοριστούν τα κακώς κείμενα όπως γραφειοκρατία, διαφθορά, θα διορθώνονται οι κατά καιρούς παρεκκλίσεις και θα ενισχυθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Αποτελεί ίσως το καλύτερο εργαλείο για ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας και προσέγγισης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάκης.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, υπογράμμισε ότι «ο έγκαιρος εθνικός προγραμματισμός και στόχευση αποτελεί βασικό συστατικό της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας ολόκληρης της οικονομίας». Σήμερα, συμπλήρωσε, στηριζόμαστε σημαντικά στον τομέα των υπηρεσιών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των πολλαπλών παραγωγικών πόρων. «Είναι συναφώς καίριο ο τομέας των υπηρεσιών να παραμείνει αειφόρος και διαρκώς αναπτυσσόμενος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ.
Μόνη οδός η «ψηφιακή Κύπρος»
Ο κ. Βάκης εστίασε, παράλληλα, στην ανάγκη εκπόνησης μιας αντίστοιχης τεχνολογικής στρατηγικής, η οποία να αποτελέσει το υπόστρωμα της εθνικής στρατηγικής για την οικονομία. Για να επιτευχθεί αυτό, υπογράμμισε, χρειάζεται να επέλθει μια τεχνολογική ή ψηφιακή μεταμόρφωση (digital transformation), οδηγός της οποίας θα μπορούσε να καταστεί το κράτος, μέσω της πλήρους εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες και συναλλαγές. «Αν θέλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να βαδίζουμε το πρόσθετο μίλι, αυτή είναι η οδός, η Ψηφιακή Κύπρος», τόνισε ο κ. Βάκης, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη που θα προκύψει είναι «ανυπολόγιστη». «Είναι η ευκαιρία να διαγράψουμε όλες τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος και να καταστήσουμε την Κύπρο διαρκών επίκαιρη, σύγχρονη και δυναμικά ανταγωνιστική», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ.
Ο κ. Βάκης μετέφερε τη θέση του ΣΕΛΚ ότι είναι επιβεβλημένη η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, η επικέντρωση στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, η προσήλωση στη διαφάνεια, η θέσπιση βέλτιστων πρακτικών διοίκησης και η εφαρμογή σε όλες τις υπηρεσίες αποτελεσματικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ αναφέρθηκε στο νέο νόμο για το ελεγκτικό επάγγελμα, ο οποίος αποτελεί εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όπως ανέφερε, ο Σύνδεσμος συμφωνεί σε γενικές γραμμές με το νόμο, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις για ορισμένες πρόνοιες του, όπως το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας της νέας Αρχής θα το επωμίζονται κατά κύριο λόγο οι ελεγκτές.
Στρατηγική σε τέσσερις άξονες
Ο κ. Βάκης μετέφερε από το βήμα της γενικής συνέλευσης το νέο στρατηγικό προγραμματισμό του ΣΕΛΚ για την περίοδο 2017-20, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις στρατηγικούς άξονες:
1. Ενδυνάμωση της οργανωτικής δομής και αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του Συνδέσμου
2. Ενδυνάμωση του ρόλου, του κύρους και της αξιοπιστίας του Συνδέσμου
3. Ενδυνάμωση του λογιστικού επαγγέλματος στην Κύπρο και το εξωτερικό
4. Ενίσχυση της οικονομίας της χώρας και της θέσης της ως ένα αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ΕΓΣ του ΣΕΛΚ βραβεύτηκε ο Φρίξος Σαββίδης ως μέλος του Συνδέσμου για την αξιόλογη συνεισφορά του για το 2016.