Έρευνα CIPA: Δεν προτίθενται να φύγουν από την Κύπρο οι επενδυτές
14:24 - 21 Ιουνίου 2017
Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) παρουσίασε ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Δημόσια Υπηρεσίας, επιχειρηματικών φορέων και εκπροσώπων του Τύπου τα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση από τον Οργανισμό.
Η πρώτη έρευνα αφορά την ικανοποίηση μεταξύ ξένων εταιρειών με φυσική παρουσία στην Κύπρο, η οποία διεξάγεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, ενώ η δεύτερη πρόκειται για έρευνα αγοράς μεταξύ εταιρειών διεθνούς εμβέλειας που δεν δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και διεξάχθηκε φέτος για πρώτη φορά. Και οι δύο έρευνες αφορούν το έτος 2016.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στον χαιρετισμό του, μέσα από τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών διαφαίνεται πως οι επενδυτές συμφωνούν πως οι μεταρρυθμίσεις κινούνται στην ορθή κατεύθυνση, έστω και με αργό ρυθμό. Σε σχόλιό του κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Αγκαστινιώτης υπέδειξε πως ο CIPA έχει προϋπολογισμό μόλις 2 εκατ. ευρώ και προσωπικό εννέα άτομα, αριθμοί πολύ μικρότεροι από τους ανταγωνιστές της Κύπρου όπως Μάλτα, Η.Β. και Ιρλανδία.
Μάλιστα αποκάλυψε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για να συζητήσουν τη διάθεση επιπλέον προϋπολογισμού προς τον Οργανισμό για να ασχοληθεί περισσότερο με το θέματα Brexit και να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία για προσέλκυση επενδύσεων κάτι που οι ανταγωνιστές έχουν ήδη θέσει στις προτεραιότητές τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια του CIPA, Νατάσα Πηλείδου. Όπως σημείωσε η κ. Πηλείδου στα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας βρίσκεται το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του προσωπικού των εταιρειών κατά το 2016 ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από το 2015 και 2014, γεγονός το οποίο μπορεί μόνο να αντιληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Δεν έχουν σκοπό να φύγουν από την Κύπρο οι επενδυτές
Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι επενδυτές παραμένουν ευχαριστημένοι από τη συνολική τους εμπειρία στην Κύπρο, με το 90% εξ’ αυτών να δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση αλλαγής τοποθεσίας, σε σχέση με 79% πέρυσι. Συγκεκριμένα, 45 από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έχουν μείνει πιο ικανοποιημένοι απ’ ό,τι ανέμεναν, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της οικονομίας και την ποιότητα των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2015 ήταν 29.
Στον ορθό δρόμο οι μεταρρυθμίσεις
Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, οι συμμετέχοντες επενδυτές δηλώνουν ότι γνωρίζουν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για ενίσχυση της διαφάνειας στον τραπεζικό τομέα και για εκσυγχρονισμό του Νόμου για επενδυτικές εταιρείες. Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές δηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικά, με το φορολογικό καθεστώς, τη γεωγραφική θέση και την αεροπορική συνδεσιμότητα, αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και την ποιότητα ζωής να κατατάσσονται πρώτα σε σειρά προτεραιότητας από τους επενδυτές.
Το κυπριακό πρόβλημα ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους επενδυτές
Στα κυριότερα μειονεκτήματα της Κύπρου, ως επενδυτικού προορισμού, παραμένει η γραφειοκρατία, με τις καθυστερήσεις στη Δημόσια Υπηρεσία και τον Έφορο Εταιρειών να ακολουθούν στην κατάταξη. Ως μειονέκτημα χαρακτηρίζουν οι επενδυτές και τη μη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Όπως τόνισε όμως η κ. Πηλείδου, όταν οι επενδυτές αντιληφθούν πως δεν επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, τότε τους απασχολεί αρκετά λιγότερο.
Την ίδια ώρα, ως ανασταλτικούς παράγοντες θεωρούν επίσης το μέγεθος της αγοράς, τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας και τα επίπεδα διαπλοκής που επικρατούν στη χώρα.
Οι επενδυτές «μας προειδοποιούν» ότι μείναμε πίσω από την Μάλτα
Οι ξένες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο θεωρούν ως κύριο ανταγωνιστή του νησιού τη Μάλτα παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα περσινά αποτελέσματα της έρευνας. Ακολουθούν Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία. Όπως σημείωσε η κ. Πηλείδου: «Η Μάλτα ανεβαίνει πολύ γρήγορα και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη και στις μεταρρυθμίσεις και στη μελλοντική χάραξη πολιτικής».
Στον αντίποδα, οι εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται στην Κύπρο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας, δήλωσαν πως θεωρούν ως μεγαλύτερό μας ανταγωνιστή το Ντουμπάι. Ακολουθούν Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Μάλτα.
Θετική η άποψη όλων όσοι διαθέτουν επαφή με τρίτους που δραστηριοποιούνται στο νησί
Από την αντίστοιχη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ επενδυτών που δεν διατηρούν δεσμούς με την Κύπρο και δεν έχουν λόγο να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους αλλού, αξιόλογο ποσοστό ύψους 25% απάντησε ότι θα λάμβανε υπόψη τη χώρα μας για επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το 80% όσων έχουν γνωστούς που δραστηριοποιούνται εδώ, δήλωσε ότι τους έχουν μεταφέρει άκρως θετικά σχόλια για την εμπειρία τους.
Ανάμεσα στους παράγοντες που οι ίδιοι θα λάμβαναν υπόψη για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο είναι ο εταιρικός φόρος, η ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, η εκτεταμένη χρήση της αγγλικής γλώσσας και η γεωγραφική της θέση. Αντίστοιχα, ανασταλτικούς παράγοντες αποτελούν το μέγεθος της αγοράς, το κυπριακό πρόβλημα και η γραφειοκρατία που πλήττει συγκεκριμένους τομείς.