Powered by

Τραμπ, κλίμα και οικονομία

Πράξη έκανε τα λόγια του ο Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μια μη δεσμευτική συμφωνία που υιοθετήθηκε από σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη το Δεκέμβριο του 2015. Η εν λόγω ενέργεια Τραμπ δεν αναμένεται να έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ, ενώ μακροπρόθεσμα αναμένεται να επηρεαστούν οι επενδύσεις και οι πωλήσεις στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κίνηση Τραμπ γίνεται για να προστατεύσεις τις αμερικανικές επιχειρήσεις άνθρακα και ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται χώρες που επηρεάζονται να λάβουν εκδικητικά μέτρα.

Αρχικώς θα πρέπει να επισημανθεί πως η συμφωνία του Παρισιού αποτελεί μια μη δεσμευτική συμφωνία και χωρίς κυρώσεις, με κύρια υποχρέωση όλων των χωρών που έχουν υιοθετήσει τη συμφωνία να υποβάλλουν ανά πενταετία σχέδιο για το πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος.

Τα κράτη έχουν ήδη καταλήξει στα αρχικά τους σχέδια με τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα να έχει υποβάλει το δικό του σχέδιο το οποίο προνοούσε την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 26-28% έως το 2025 από το επίπεδο που ήταν το 2005. 

Την ίδια ώρα, η συμφωνία προνοεί όπως οι πλούσιες χώρες χρηματοδοτούν τις αναπτυσσόμενες χώρες σύμφωνα με τις υφιστάμενες πρόνοιες της συμφωνίας του Παρισιού, τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταβολή του κλίματος του 1992. Παρά τις υποχρεώσεις δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της χρηματοδότησης, με εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ να επισημαίνουν πως η εν λόγω υποχρέωση έχει ήδη εκπληρωθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα και την καταβολή $500 εκατ. σε ένα Πράσινο Ταμείο για το κλίμα που δημιουργήθηκε για να διοχετεύσει κεφάλαια σε φτωχότερα έθνη. 

Η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αερίου αναμενόταν σύμφωνα με το σχέδιο Ομπάνα να προέλθει από σταθμούς παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν καύσιμα ορυκτών καυσίμων. Το σχέδιο είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο νομικών προκλήσεων και ο Τραμπ έκανε στροφή 180 μοιρών για το θέμα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο. 

Πάντως οι πολιτικές και τα μέτρα που ανακοίνωσε Ομπάμα δεν αρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2025 που προνοεί η συμφωνία Παρισιού. Έστω κι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι δεν αναμένεται να προκύψουν νομικά ζητήματα εναντίον των ΗΠΑ. Ούτως ή άλλως, τα σχέδια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού μπορούν να αποδυναμωθούν, αν και αυτό παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας, καθώς προτρέψει τις χώρες να λαμβάνουν πρόσθετε και όχι λιγότερα μέτρα.

Από την πλευρά τους,  οι Δημοκρατικοί που αντιτίθενται στη συμφωνία του Παρισιού υποστήριξαν ενώπιον της Γερουσίας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να εκθέσει την κυβέρνηση Τραμπ και την περιπλέξει σε νομικές διαδικασίες, καθώς προσπαθεί να εγκαταλείψει το σχέδιο παραγωγής «καθαρού» ρεύματος για μείωση των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Γιατί αποχώρησε ο Τραμπ;
 Η αυξητική τάση που καταγράφει η δραστηριότητα και απασχόληση στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ, καθώς και η αυξημένη παραγωγή άνθρακα καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα είναι πιο ανταγωνιστική λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου, οδήγησαν τον Τραμπ να πάρει την απόφαση να εξέλθει της συμφωνίας. 

Ποιος ο οικονομικός αντίκτυπος της εγκατάλειψης της συμφωνίας; 
Άμεσες οικονομικές επιπτώσεις δεν αναμένονται , ωστόσο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες βιομηχανίες που ασχολούνται με τη μείωση των εκπομπών εκφράζουν έντονες ανησυχίες καθώς η ενέργεια Τραμπ συνιστά αποξένωση των ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο σε ό,τι αφορά στην κλιματική στρατηγική αποτρέποντας ενδεχόμενες επενδύσεις και θα επηρεάσει άμεσα τις πωλήσεις. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους προβλέπεται μια ενδεχόμενη απειλή για αντίποινα από χώρες που πιστεύουν ότι θα επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος. 

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ