Powered by

Περαιτέρω πτώση 10-15% στις προμήθειες mutual funds και ETFs

Οι προμήθειες των mutual funds και των ETFs υποχωρούν σταθερά εδώ και χρόνια. Ωστόσο, παρότι έχουν αγγίξει επίπεδα που πριν κάποιο διάστημα θεωρούνταν ο «πάτος» των χρεώσεων, ενδέχεται να σημειωθούν κι άλλες μειώσεις στο μέλλον.

Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τους επενδυτές, αν και θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε περαιτέρω ενοποίηση της βιομηχανίας των funds, καθώς πάροχοι και σπόνσορες παλεύουν με χαμηλότερα έσοδα λόγω μικρότερων προμηθειών.

«Εντεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τη βιομηχανία και να περιορίσουν τις αμοιβές κατά 10-15% μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, αντισταθμίζοντας την ανάπτυξη που οδηγείται από τα περιουσιακά στοιχεία και περιορίζοντας τη δύναμη για κέρδη», επεσήμανε η Morgan Stanley σε έκθεσή της προς τους πελάτες.

Η επενδυτική τράπεζα τόνισε πως οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βιώνουν μια «δαρβίνειο στιγμή» λόγω μιας «στροφής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Σύμφωνα με το Investment Company Institute, οι αναλογίες δαπανών για τα αμερικανικά equity ETFs υποχώρησαν κατά σχεδόν ένα τρίτο την περίοδο 2009 και 2016, σημειώνοντας πτώση 32% σε 23 μονάδες βάσης (0,23%) κατά μέσο όρο, από 34 μονάδες βάσης.

Αυτός ο μέσος όρος καμουφλάρει το πόσο φθηνή έχει γίνει αυτή η κατηγορία, ωστόσο, καθώς πολλά από τα πιο δημοφιλή funds έχουν προμήθειες κάτω του 0,1%. Τόσο η Vanguard όσο και η BlackRock, για παράδειγμα, προσφέρουν ένα fund που παρακολουθεί τον S&P 500 και που χρεώνει μόλις 0,04% ή τέσσερα δολάρια για κάθε 10.000 δολάρια που επενδύονται.

Για τα mutual funds, η μέση τιμή προμήθειας έχει υποχωρήσει σε 0,63% από 1,04% στα τέλη του 1996.

Οι εταιρίες που προσφέρουν τα funds με το πιο χαμηλό κόστος τείνουν να είναι οι μεγαλύτερες, διότι μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες μεγαλύτερης κλίμακας. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία ETFGI που ασχολείται με τα ETFs, οι τρεις κορυφαίοι πάροχοι ETF -η Vanguard, η BlackRock και η State Street- μαζί, εξυπηρετούν περίπου το 70% αυτού του τύπου των περιουσιακών στοιχείων.

Άλλος ένας παράγοντας για τις μειούμενες προμήθειες είναι η ευρεία μεταστροφή στις «παθητικές» επενδύσεις (passive investing), οι οποίες είναι γενικώς φθηνότερες σε σύγκριση με τα ενεργά διαχειριζόμενα funds, καθώς και η στροφή από mutual funds σε ETFs.

Για τα ενεργά διαχειριζόμενα mutual funds, σημειώνεται μια παρόμοια μεταστροφή προς κάποιες άλλες στρατηγικές. Οι «τρεις κορυφαίες εταιρίες δέχθηκαν το 35% των ενεργών ροών της βιομηχανίας equity», έγραψε η Morgan Stanley στην ανάλυσή της, «από μερίδιο 32% το 2015 και μερίδια 18% για τις τρεις κορυφαίες το 2010».

Κατά παρόμοιο τρόπο έχει αναδιαμορφωθεί το μερίδιο αγοράς, με τις 10 κορυφαίες εταιρίες να έχουν το 58% της αγοράς το 2016, έναντι 42% το 2010.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ