Τίτλοι τέλους για τον CEO της General Electric

Την Δευτέρα που πέρασε, ο Τζεφ Ιμελτ αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της General Electric, έπειτα από 16 χρόνια πορείας στο τιμόνι του βιομηχανικού κολοσσού. Στη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να στρέψει ξανά την εμβληματική εταιρεία προς την παραγωγή μεγάλων βιομηχανικών προϊόντων, ωστόσο απέτυχε, σε μεγάλο βαθμό, να αυξήσει την τιμή της μετοχής της.

Νέος επικεφαλής της GE θα αναλάβει από τον Αύγουστο ο Τζον Φλάνερι, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της μονάδας παροχής υγείας της GE.

Ο Ιμελτ είχε αναλάβει το 2001 τα ηνία της εταιρείας που είχε ιδρύσει το 1878 ο Τόμας Εντισον, διαδεχόμενος τον θρυλικό Τζακ Γουέλτς. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, ο Ιμελτ είχε περιορίσει κατά πολύ τη μονάδα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της GE που είχε αναπτύξει ο προκάτοχός του και είχε προβεί σε σειρά εξαγορών για να ενισχύσει τη θέση της εταιρείας στους κλάδους της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Είχε, επίσης, πουλήσει τη μονάδα παραγωγής οικιακών συσκευών και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Η GE πιστώνει τον Ιμελτ για το γεγονός πως βελτίωσε τις οικονομικές της επιδόσεις και για το γεγονός πως την έστρεψε προς νέους στόχους. Όμως υπό την ηγεσία του Ιμελτ η μετοχή της GE δεν ακολούθησε την πορεία της αγοράς. Η τιμή της ήταν λίγο κάτω από τα 40 δολάρια την πρώτη ημέρα του Ιμελτ ως επικεφαλής το 2001, ενώ η αμερικανική οικονομία βρισκόταν εν μέσω ύφεσης. Η τιμή της μετοχής είχε υπερβεί για μικρό χρονικό διάστημα τα 40 δολάρια το 2007, λίγο προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Τον Μάρτιο του 2009, στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η τιμή της μετοχής της GE είχε υποχωρήσει στα 6,6 δολάρια και την περασμένη Παρασκευή βρισκόταν στα 27,94 δολάρια.

Ο Ιμελτ πέρασε το δεύτερο ήμισυ της θητείας του προσπαθώντας να οδηγήσει την GE πίσω στις βιομηχανικές της ρίζες. Το 2007, η χρηματοπιστωτική μονάδα της GE απέφερε στον όμιλο το 55% των κερδών του, ωστόσο η μεγάλη της έκθεση σε εμπορικά ακίνητα την καθιστούσε ευάλωτη. Έτσι, ο Ιμελτ είχε επικεντρωθεί σε προϊόντα όπως ανεμογεννήτριες, τουρμπίνες φυσικού αερίου για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα διαδικτυακά ιατρικά αρχεία και σε εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας. Υπό τον Ιμελτ, η GE είχε προχωρήσει και σε μεγάλες εξαγορές, με στόχο να επεκταθεί σε νέες αγορές και τεχνολογίες.

Πριν από τρία χρόνια, η GE είχε εξαγοράσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και δικτύων της γαλλικής Alstom, ενώ την περασμένη Δευτέρα είχε λάβει την έγκριση των κανονιστικών αρχών για τη συγχώνευση των μονάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την Baker Hughes, δημιουργώντας μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σε πετρελαϊκές εταιρείες, με έσοδα 32 δισ. δολαρίων.

Φυσικά, η GE παραμένει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως για την παραγωγή κινητήρων τζετ για αεροσκάφη. Όσο για τη μονάδα φωτισμού, η GE εξετάζει το ενδεχόμενο να την πουλήσει αντί 500 εκατ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο