ΓεΣΥ: Και τώρα προς υλοποίηση
15:32 - 16 Ιουνίου 2017

Το πράσινο φως της Ολομέλειας της Βουλής έλαβαν τα επίμαχα νομοσχέδια που αφορούν στην υλοποίηση και εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας. Σημειώνεται ότι χωρίς καμία τροπολογία οδηγήθηκαν την Παρασκευή 16 Ιουνίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, έπειτα από πολυετείς συζητήσεις και διαμάχες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Νοουμένου ότι η διορία για υποβολή τροπολογιών έληξε στις 12 Ιουνίου χωρίς την υποβολή οποιασδήποτε τροπολογίας, στην Ολομέλεια της 16ης Ιουνίου συζητήθηκαν όπως ακριβώς διαμορφώθηκαν ο περί ΓεΣΥ τροποποιητικός νόμος, που αφορά τη διαμόρφωση λειτουργικού και θεσμικού πλαισίου για το ΓεΣΥ, καθώς και ο περί ίδρυσης οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας νόμος.
Τα κρίσιμα νομοσχέδια έτυχαν της έγκρισης της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, συμβάλλοντας έτσι στην υλοποίηση και εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας και στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας ετοίμασε αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στη βάση των επιμέρους απόψεων, παρατηρήσεων και εισηγήσεων που υποβλήθηκαν τόσο από εμπλεκόμενους φορείς όσο και από μέλη της επιτροπής.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν, μεταξύ άλλων, το ύψος των ποσοστών καταβολής εισφοράς στο ΓεΣΥ, ενώ καθορίστηκε ότι η έναρξη της καταβολής της εν λόγω εισφοράς σε πρώτη φάση θα αρχίσει την 1η Μαρτίου 2019 και σε δεύτερη φάση την 1η Μαρτίου 2020.
Την ευθύνη εφαρμογής και διαχείρισης του ΓεΣΥ θα έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ως οργανισμός δημοσίου δικαίου, ενώ το κόστος θα καλύπτεται από εισφορές κράτους, εργοδοτών, μισθωτών, αυτοτελώς εργαζόμενων, συνταξιούχων και εισοδημάτων.
Το πράσινο φως για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια προς ψήφιση δόθηκε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την 1η Ιουνίου, αφού είχε προηγηθεί η έγκριση της κυβέρνησης στην πρόνοια επί του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση, σε σχέση με πενταετή στήριξη από πλευράς κράτους τυχόν ελλειμμάτων που πιθανόν να προκύψουν στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια.
Τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Επιτροπή Εργασίας στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συζήτησης ήταν η προτεινόμενη δημιουργία οργανισμού δημόσιου δικαίου στον οποίο θα υπάγονται τα αυτόνομα νοσηλευτήρια, τα εργασιακά, η προώθηση μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας, και το ύψος των εισφορών και το ποσό που θα καταβάλλει ο κάθε δικαιούχος για κάθε υπηρεσία υγείας που θα λαμβάνει.
Σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο που αφορά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων διασφαλίζεται το εργασιακό καθεστώς και τα κεκτημένα του προσωπικού.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχει το ΓεΣΥ θα είναι φροντίδα υγείας από ιατρούς σε περιβάλλον εξωτερικού ιατρείου, φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις, ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, υπηρεσίες από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ασθενοφόρων, υγείας από νοσηλευτές, μαίες, κλινικούς ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοπαθολόγους ,προληπτικής οδοντιατρικής, καθώς και υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας και ιατρικής αποκατάστασης.
Δικαιούχοι του ΓεΣΥ είναι όλοι οι πολίτες που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, μεταξύ άλλων, Κύπριοι πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες που εργάζονται, ή έχουν αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας, πολίτες τρίτης χώρας οι οποίοι εργάζονται ή έχουν αποκτήσει δικαίωμα ίσης μεταχείρισης, σύμφωνα με τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας, πρόσφυγες και πρόσωπα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, όπως επίσης και μέλη της οικογένειας των πιο πάνω κατηγοριών.