ΓεΣΥ: Τα χρονοδιαγράμματα και οι πιθανές ανατροπές
16:00 - 16 Ιουνίου 2017

Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι το επόμενο βήμα μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των νομοσχεδίων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας.
Η έναρξη καταβολής εισφοράς στο ΓΕΣΥ θα γίνει σε πρώτη φάση την 1η Μαρτίου 2019 και σε δεύτερη φάση την 1η Μαρτίου 2020.
Αγκάθι για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, η οποία ξεκινά το 2019, ήταν η ενσωμάτωση πρόνοιας που σχετίζεται με πενταετή στήριξη, από το κράτος, τυχόν ελλειμμάτων που ενδεχομένως να προκύψουν στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια.
Η πενταετής κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων θα αρχίσει το 2019, με την έναρξη της εξωνοσοκομειακής φροντίδας, αντί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2020, όπως είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός Υγείας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.
Η πρώτη φάση, της εξωνοσοκομειακής φροντίδας, περιλαμβάνει την καταβολή του 1,70% του μισθού των εργαζομένων, ενώ οι εργοδότες θα συνεισφέρουν το 1,85%, το κράτος το 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, την ώρα που οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι θα συνεισφέρουν 1,70%.
Στη συνέχεια, στη δεύτερη φάση, της εξωνοσοκομειακής και ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.
Οι κίνδυνοι
Μπορεί να έχουν περάσει 16 χρόνια από την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ και να έχουν προηγηθεί μελέτες, τροποποιήσεις και έντονες διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, εντούτοις τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μελλοντικά δεν θα ανατραπούν οι σχεδιασμοί για την υλοποίηση του Σχεδίου Υγείας.
Ένας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν είναι οι επερχόμενος προεδρικές εκλογές του 2018 και η ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης, που πιθανόν να μην προκρίνει την εφαρμογή του ΓεΣΥ ως έχει διαμορφωθεί.
Την ίδια ώρα, το αυξημένο κόστος κάλυψης του Γενικού Σχεδίου Υγείας ενδεχομένως να μην μπορεί να καλυφθεί μελλοντικά από όσους θα καταβάλλουν συνεισφορές, μεταξύ άλλων, εργαζομένους, εργοδότες και κράτος. Βέβαια, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών, το κράτος θα είναι σε θέση να καλύψει τυχόν ελλείμματα που πιθανόν να προκύψουν για περίοδο πέντε ετών.
Συγκεκριμένα, έπειτα από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο νομοσχέδιο για την αυτονόμηση ενσωματώθηκε η εξής παράγραφος:
«Το κράτος δύναται να καλύπτει δια χρηματοδότησης τυχόν ελλείμματα του Οργανισμού για τα πέντε πρώτα χρόνια που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την εισαγωγή και λειτουργία της εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας του Γενικού Συστήματος Υγείας του Γενικού Σχεδίου Υγείας, σύμφωνα με τον περί Ελέγχου Δημοσίων Ενισχύσεων Νόμο και τις σχετικές περί κρατικών ενισχύσεων πρόνοιες της συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.
Νοείται ότι η πιο πάνω χρηματοδότηση τελεί υπό την προϋπόθεση της ομαλής τήρησης της διαδικασίας υλοποίησης της οικονομικής και διοικητικής αυτονόμηση κατά τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδίδει κατά καιρούς το Υπουργικό Συμβούλιο».