Οι προβληματισμοί, οι διαφωνίες και η κατάληξη στο ΓεΣΥ
08:20 - 10 Ιουνίου 2017

Τη μακρόχρονη συζήτηση και μελέτη των νομοσχεδίων που αφορούν τη δημιουργία ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας αποτυπώνει η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και μελών της επιτροπής, τα νομοσχέδια οδηγούνται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 16 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, ενώ το μέλος της επιτροπής, πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, ετοίμασε αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στην επιτροπή και ενσωματώνει ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, για το ύψος των ποσοστών καταβολής εισφοράς στο ΓΕΣΥ. Περαιτέρω, καθορίστηκε ότι η έναρξη της καταβολής της εν λόγω εισφοράς σε πρώτη φάση θα αρχίσει την 1η Μαρτίου 2019 και σε δεύτερη φάση την 1η Μαρτίου 2020.
Οι προβληματισμοί
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της συζήτησης και της κατ’ άρθρον μελέτης των νομοσχεδίων τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή αφορούν τα ακόλουθα ήταν η προτεινόμενη δημιουργία οργανισμού δημόσιου δικαίου στον οποίο θα υπάγονται τα αυτόνομα νοσηλευτήρια, τα εργασιακά ζητήματα, η προώθηση μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας, καθώς και το ύψος των εισφορών για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και το ποσό που θα καταβάλλει ο κάθε δικαιούχος για κάθε υπηρεσία υγείας που θα λαμβάνει.
Παράλληλα, προβληματισμός εκφράστηκε και για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15 Ιουνίου 2016, η οποία καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στην εκπόνηση μελέτης αντίκτυπου από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δεδομένου του ότι δεν έγινε ποτέ μελέτη των επιπτώσεων εντός του ΓΕΣΥ.
Ειδικότερα, τέθηκε ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ στο ρυθμό ανάπτυξης και στα δημόσια οικονομικά, δεδομένου του ότι, όπως υποστηρίχθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ο εμπλεκόμενοι φορείς κατά πόσο θα μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να αντεπεξέλθουν στον οικονομικό ανταγωνισμό υπό καθεστώς ΓΕΣΥ.
Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη απλοποίησης του συστήματος για την κάλυψη των αναγκών σε φαρμακευτικά προϊόντα και η ανάγκη πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα φάρμακα.
Διασφάλιση εργασιακών
Στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο που αφορά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων διασφαλίζεται το εργασιακό καθεστώς και τα κεκτημένα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στο νέο οργανισμό.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο, τόνισε ο ίδιος, επηρεάζονται 7.000 υπάλληλοι διάφορων ειδικοτήτων, των οποίων η μετάβαση στο νέο οργανισμό αναμένεται να γίνει με όσο το δυνατό πιο ομαλό τρόπο. Αφετηρία της προσπάθειας αυτής, σημείωσε ο ίδιος, είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων και η παροχή σε αυτούς κινήτρων, ώστε να επιλέξουν οι ίδιοι κατά πόσο θα μετακινηθούν στο νέο οργανισμό.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, τοποθετούμενος σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα, δήλωσε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποσπαστούν στο νέο οργανισμό θα έχουν κατοχυρωμένα τα υφιστάμενα δικαιώματα και κεκτημένα τους. Περαιτέρω, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος δε θα εξαναγκάζεται, όπως είπε, αλλά θα έχει δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει να παραμείνει δημόσιος υπάλληλος ή αν θα παραιτηθεί από τη δημόσια υπηρεσία και να μεταφερθεί στον αυτόνομο οργανισμό με ιδιωτικό συμβόλαιο.
Συναφώς, όπως δήλωσε ο ίδιος υπουργός, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κίνητρα, για να δοθεί ώθηση στους δημόσιους υπαλλήλους να υπογράψουν συμβόλαια με τον αυτόνομο οργανισμό και να αποποιηθούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα. Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι όσοι θα προσληφθούν ως νέοι υπάλληλοι, καθώς και όσοι θα μεταφερθούν από τη δημόσια υπηρεσία στον αυτόνομο οργανισμό θα υπογράφουν τριετή συμβόλαια εργασίας.
Πιο λειτουργικό σύστημα
Το νομοσχέδιο, όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, αποσκοπεί στη διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας του ΓΕΣΥ, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, έτσι ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δικαιούχων για ισότιμη μεταχείριση και εξασφάλιση υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας.
Κατά την ετοιμασία του νομοσχεδίου, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, το Υπουργείο Υγείας έλαβε υπόψη, κατά το δυνατό, τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων και οργανωμένων συνόλων και με την ψήφισή του, ανέφερε, θα τεθεί η βάση για την εισαγωγή ενός καθολικού, ισότιμου, δίκαιου, κοινωνικού, αλληλέγγυου και οικονομικά βιώσιμου συστήματος υγείας.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως το προτεινόμενο στο νομοσχέδιο ύψος των εισφορών που θα καταβάλλονται θα καθοριστεί έπειτα από διαβούλευση του υπουργείου του με τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα της σχετικής αναλογιστικής μελέτης, καθώς και οι θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών.