Powered by

ΥΠΟΙΚ: Στα όριά της η γραφειοκρατία στην ΕΕ

Υπέρ του σεναρίου που θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση «να κάνει πιο λίγα αλλά πιο καλά», τάχθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν πως «η πολιτική και γραφειοκρατική διαδικασία στην ΕΕ έχει φτάσει στα όρια της».

«Τείνω προς το σενάριο 4, πιο λίγα αλλά πιο καλά. Να επικεντρωθούμε μέσα από κοινές αποφάσεις σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, Δεν θεωρώ πως πρέπει να εγκαταλείψουμε κάποιους τομείς, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε μέσα από κοινές αποφάσεις πού θα επικεντρωθούμε από τώρα και στο εξής», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο με τίτλο «Η Λευκή Βίβλος και η Κύπρος. Η Οικονομική Διάσταση».

Η Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης, που παρουσίασε τον Μάρτιο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προνοεί τέσσερα σενάρια: Τη συνέχιση της πορείας της ΕΕ στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Επιτροπή, τη σταδιακή επικέντρωση της ΕΕ μόνο στην ενιαία αγορά, την ελευθερία για όσα από τα κράτη-μέλη θέλουν να κάνουν περισσότερα να το πράξουν (Ευρώπη δύο ταχυτήτων), να γίνονται λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο και τέλος να κάνουμε όλοι μαζί περισσότερα.

«Δεν συμφωνώ ότι το σενάριο των ευρωπαϊστών είναι απαραιτήτως το ομοσπονδιακό», ανέφερε στην ομιλία του ο ΥΠΟΙΚ προειδοποιώντας πως «κινδυνεύουμε να καταστούμε ευρωπαϊστές χωρίς Ευρωπαίους πολίτες».

Επεσήμανε πως «το κυριότερο, αυτό που προτείνω και προκρίνω είναι να κάνουμε αυτό που οι πολίτες εγκρίνουν, αυτό που θα εξασφαλίσει την δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Η ευρωπαϊκή προοπτική», είπε, «δεν μπορεί να ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Πρέπει συνεπώς να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πολύ συνετή αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η κοινωνική συνοχή δεν υπηρετείται με την υπερβολική γραφειοκρατία και την υπερβολική ρύθμιση».

«Τα επόμενα βήματα στην ευρώ - ολοκλήρωση και στη διάσταση της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης πρέπει να είναι προσεκτικά λελογισμένα», τόνισε.

Για την οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, η ένωση των κεφαλαιαγορών, η βελτίωση του συμφώνου σταθερότητας και η ενίσχυση της καινοτομίας και του εμπορίου.

Πέραν από την οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης ιεράρχησε τομείς όπως την άμυνα και την ασφάλεια και την προστασία των συνόρων της ΕΕ.

«Θεωρώ πως ειδικά μετά το Μπρέξιτ πρέπει να κάνουμε μια παύση και να προβληματιστούμε και πρέπει να αναδείξουμε ξανά τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας, τις τέσσερις γνωστές ελευθερίες, που σχετίζονται με την ελευθερία όχι με τις ρυθμίσεις», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης χαρακτήρισε την Λευκή Βίβλο ως το πιστοποιητικό γέννησης της Ευρώπης των 27, μετά δηλαδή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πρέπει να κάνουμε ειλικρινή συζήτηση για το πού θέλουμε να βρίσκεται η Ευρώπη μας το 2025 και πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση τώρα», τόνισε.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης κατέστησε σαφές πως κανένα από τα σενάρια δεν είναι αρνητικά, καθώς «και τα πέντε στο επίκεντρό τους έχουν την ενότητα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη, αλλά διαφέρουν στο βαθμό και στην ένταση της συνεργασίας».

Επικαλέστηκε αναφορά του Προέδρου Γιούνκερ ότι το έγγραφο αυτό σηματοδοτεί την αρχή της διαδικασίας και όχι το τέλος και ότι το έγγραφο αυτό θα βάλει τα θεμέλια για έναν ειλικρινή διάλογο.

«Τώρα η σκυτάλη περνάει στους ηγέτες των 27, στα άλλα θεσμικά όργανα, στα πολιτικά κόμματα και φυσικά στους Ευρωπαίους, μέσα από συζητήσεις, όπως η σημερινή, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη», κατέληξε.

Εκπροσωπώντας τον επιχειρηματικό κόσμο, η Έλενα Τάνου, Αντιπρόεδρο του ΕΒΕ Λευκωσίας προτίμησε ένα συνδυασμό μεταξύ του να γίνονται περισσότερα πιο αποτελεσματικά και ταυτόχρονα να κάνουμε περισσότερα μαζί.

«Εάν τα ενώσουμε ίσως αυτό θα ήταν το πιο σωστό για αυτό και πρέπει αν υπάρξει διάλογος», είπε.

Ειδικότερα για την Κύπρο, η κ. Τάνου είπε πως πρέπει βρεθούν οι λύσεις που να στηρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Και η κ. Τάνου επεσήμανε πως η υπερβολική ρύθμιση δεν βοηθά τις επιχειρήσεις αλλά και τα κράτη-μέλη να αναπτυχθούν εύκολα και αυτό στον απόηχο της αναιμικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την ΕΕ ύστερα από την οικονομική κρίση.

Ο ακαδημαϊκός και μέλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μάριος Ζαχαριάδης επικεντρώθηκε στην καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων «που χρειαζόμαστε σαν Κύπρος ειδικά για να είμαστε στον πυρήνα της ΕΕ».

Σημείωσε ότι αν και τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε πολύ καλή πορεία τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, δεν κάναμε βαθιές μεταρρυθμίσεις είτε λόγω του ότι δεν υπάρχει θέληση είτε από την εκτελεστική είτε από τη νομοθετική εξουσία».

Στάθηκε στο φαινόμενο της εκπαίδευσης, όπου οι Κύπριοι δάσκαλοι και καθηγητές είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους στην ΕΕ, εντούτοις τα αποτελέσματα της κυπριακής παιδείας είναι από τα χειρότερα στην ΕΕ με εξαίρεση τη Μολδαβία και της Ρουμανία, κάτι που δημιουργεί μια «δυναμική ανισότητα».

Σημείωσε τέλος ότι τα φαινόμενα του άκρατου λαϊκισμού είναι ευκολότερο να περάσουν «αν οι πολίτες, δεν έχουν την εκπαίδευση, δεν έχουν τη βάση ορθολογικής σκέψης από τη βασική εκπαίδευση για να κρίνουν σωστά, να αποφασίζουν σωστά και να κρίνουν τις πληροφορίες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ