Powered by

ΕΚ: Συμφωνία για τιτλοποίηση και funds

Σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε το βράδυ της Τρίτης 30 Μαΐου η Μαλτέζικη Προεδρία της ΕΕ για την μεταρρύθμιση των κανόνων της αγοράς  τιτλοποίησης (securitisation) στην ΕΕ.

Το νέο πλαίσιο για την ρύθμιση της αγοράς τιτλοποίησης αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του σχεδίου της ΕΕ  για την ανάπτυξη μιας πλήρως λειτουργούσας ένωσης κεφαλαιαγορών (Capital Markets` Union - CMU) μέχρι τα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με την Προεδρία, η ανάπτυξη της αγοράς τιτλοποίησης θα συμβάλει στη δημιουργία νέων επενδυτικών δυνατοτήτων και θα παράσχει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης, ειδικά στις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

"Η πρωτοβουλία αυτή θα ενθαρρύνει την ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη και θα διευκολύνει την παροχή δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις", δήλωσε ο Edward Scicluna, Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας.

Η συμφωνία θα υποβληθεί στους πρεσβευτές της ΕΕ για έγκριση, εξ ονόματος του Συμβουλίου, μετά την τεχνική οριστικοποίηση του κειμένου. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα κληθούν στη συνέχεια να εγκρίνουν τον προτεινόμενο κανονισμό σε πρώτη ανάγνωση.
 
H ολοκλήρωσης της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς της ΕΕ αποτελούσε εξάλλου προτεραιότητα της Μαλτέζικης Προεδρίας
 
"Για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ, είναι απαραίτητο να είναι άμεσα διαθέσιμη η χρηματοδότηση - τόσο η χρηματοδότηση από τις τράπεζες όσο και από την κεφαλαιαγορά , με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης", σημειώνει ο Edward Scicluna.
 
Η συμφωνία που εξασφάλισε η Μαλτεζική Προεδρία προσαρμόζει τους κανόνες που εγκρίθηκαν το 2013 για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκά ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων (EuVECA) και σε ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΤΚΕ).

Μόλις επιβεβαιωθεί η συμφωνία, τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα για τους διαχειριστές κεφαλαίων όλων των μεγεθών και το φάσμα των εταιρειών στις οποίες μπορούν να επενδύσουν τα ταμεία θα επεκταθεί - συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ. Καθιστά επίσης φθηνότερη και ευκολότερη τη διασυνοριακή εμπορία τέτοιων κεφαλαίων.

Παρομοίως η Προεδρία έφτασε σε συμφωνία με το ΕΚ και για τους κανόνες  σχετικά με τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) και τις κοινωνικές επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση των επενδύσεων στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και την καινοτομία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ