Αντισταθμίσματα λόγω αεροδρομίου ζητούν Λάρνακα και Δρομολαξία
15:40 - 30 Μαΐου 2017
Αντισταθμίσματα προς το Δήμο Δρομολαξιάς για τη λειτουργία του αεροδρομίου και προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι κατέχουν πιστοποιητικά μίσθωσης, οι οποίοι πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το πιστοποιητικό στερούνται και δικαιωμάτων, όπως αυτό τη συμμετοχής στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας συμφώνησαν με τον Δήμαρχο Δρομολαξιάς Κύπρο Ανδρονίκου ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει αντισταθμίσματα για τις επιπτώσεις που υπάρχουν τόσο στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων όσο και προς τις περιουσίες τους, που συνορεύουν με τον δίαυλο και ενώ είναι στη θάλασσα έχουν μηδενικό συντελεστή.
Η Κοινοβουλευτική Προσφύγων συζήτησε την Τρίτη τα προβλήματα των συνοικισμών της Δρομολαξιάς και τις συνέπειες στην ποιότητα ζωής του προσφυγικού κόσμου.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στη μετακίνηση της αρμοδιότητας συντήρησης των προσφυγικών οικισμών στις τοπικές αρχές, έχοντας τερματίσει την παροχή του κονδυλίου για τη συντήρηση.
Η κ. Κουκουμά είπε πως για την απόφαση αυτή είχαν ενημερωθεί μόνο οι δήμοι της Λευκωσίας και είναι ερώτημα προς απάντηση αν έχουν ενημερωθεί για την απόφαση αυτή.
Ανέφερε πως το κράτος, όταν οικοδομούσε τους οικισμούς δεν ολοκλήρωνε τα έργα υποδομής και στη συνέχεια να παραδώσει τους συνοικισμούς, με αποτέλεσμα σήμερα με την απόφαση για μετακίνηση της αρμοδιότητας να υπάρχουν μη ολοκληρωμένα έργα υποδομής στους συνοικισμούς, που κατά ένα τρόπο έχουν γκετοποιηθεί.
Ο Δήμαρχος Δρομολοξιάς Κύπρος Ανδρονίκου, αφού ανέφερε ότι ο Δήμος είναι νοικοκυρεμένος και δουλεύει σωστά για να προσφέρει το καλύτερο κατά το δυνατόν στους δημότες του, πρόσθεσε ότι οι συνοικισμοί συγκέντρωσαν ένα τεράστιο όγκο πληθυσμού χωρίς τα απαιτούμενα έργα υποδομής.
Ανέφερε ακολούθως ότι έγιναν αρκετά σε υποδομές με τη συνεισφορά του κράτους και των εκάστοτε κοινοτικών συμβουλίων, ωστόσο οι συνοικισμοί υπολείπονται σε έργα.
“Βαρεθήκαμε να ζητούμε αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει ήδη”, συνέχισε προσθέτοντας ότι “δεν κάτσαμε κλούβα και να αναμένουμε το κράτος να κάνει έργα, αλλά κάναμε ό,τι μπορούσαμε”.
Ο κ. Ανδρονίκου είπε ακόμα πως οι συνοικισμοί όπως είναι τώρα δεν μπορούν να παραδοθούν επειδή δεν είναι αποπερατωμένοι, πρόσθεσε ότι “αίτημα μας είναι να τεθεί χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των έργων υποδομής και να τερματιστεί η αποσπασματική κατασκευή τους”.
Ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς ανέφερε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί το πολυκέντρο νεολαίας και εξήγησε ότι το Δήμος αιτήθηκε να του παραχωρηθεί χώρος στο Μενεού, δόθηκε αρχική έγκριση και αναμένεται απάντηση από την πολεοδομία.
Ο κ. Ανδρονίκου είπε ακόμα ότι επειδή ο Δήμος Δρομολαξιάς χαρακτηρίστηκε περιαστική περιοχή υπάρχει δυσκολία για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλιών.
Ο κ. Ανδρονίκου ενημέρωσε περαιτέρω την Επιτροπή ότι επειδή στο εμπορικό κέντρο Δρομολαξιάς υπάρχουν αρκετές τ/κ περιουσίες δεν διαφαίνεται διάθεση για επενδύσεις και εξέφρασε την άποψη
ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για βιώσιμες αναπτύξεις. Διευκρίνισε ότι στα όρια του Δήμου αναπτύσσονται συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις των δύο, τριών ατόμων.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον Δήμο και τους δημότες που διαμένουν σε κατοικίες που ανεγέρθησαν σε τ/κ γη. Είπε πως το γεγονός ότι δεν κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας τούς στερεί το δικαίωμα να διεκδικήσουν κονδύλια από διάφορα μέτρα ή προγράμματα.
Σημείωσε ότι ο Δήμος αποστερήθηκε επιχορηγήσεων από τον ΚΟΑ για το γήπεδο, επειδή αυτό κατασκευάστηκε σε τ/κ γη και δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας και είπε ότι οι πρόσφυγες δημότες είναι σε τεράστια μειονεκτική θέση και είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης ταχύτητας χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας.
Ο κ. Ανδρονίκου ήγειρε επίσης το θέμα των ψηλών μισθωμάτων από τον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών προς τις δημοτικές αρχές, και είπε ότι ο δήμος πληρώνει μίσθωση επειδή το Δημαρχείο είναι σε τ/κ, ενώ καλείται να πληρώσει μίσθωμα και για το πράσινο σημείο που δημιούργησε για να εξυπηρετεί τους πρόσφυγες.
Ο Δήμαρχος ήγειρε και το θέμα του αεροδρομίου Λάρνακας, το οποίο εμπίπτει στα όρια δήμων Λάρνακας και Δρομολαξιάς. Πρόκειται για μια επιχείρηση που προσφέρει στο κράτος, είπε, αλλά οι δύο Δήμοι δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Οταν ένας πρόσφυγας με μια μικρή επιχείρηση πληρώνει επαγγελματική άδεια, πόσο μάλλον μια επιχείρηση όπως το αεροδρόμιο, είπε και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει οι δύο δήμοι να έχουν ετήσια έσοδα από τη λειτουργία του.
Ο κ. Ανδρονίκου είπε πως το 32% του αεροδρομίου εμπίπτει στα δημοτικά όρια της Δρομολαξιάς και επεσήμανε ότι τεράστια γη στο Μενεού που εμπίπτει στις καμπύλες προσγείωσης – απογείωσης στη “χρυσή παραλία είναι αέρας κοπανιστός, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη”.
Είπε ακόμα πως ένα σεντ από την κάθε στάθμευση θα έλυνε το ζήτημα.
Είπε ότι το αίτημα για έσοδα από τη λειτουργία του αεροδρομίου προωθείται από κοινού με το Δήμο Λάρνακας. Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι το θέμα ενεγράφη προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ενώ ζητήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών στην προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη οι δύο δήμοι.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ανδρονίκου είπε ότι το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση με την εταιρεία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια και η απάντηση που έδωσε είναι πως τέλη καταβάλλονται προς το κράτος. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η κρατική χορηγία είναι 1 εκ. ευρώ το χρόνο και σε αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη η παρουσία του αεροδρομίου. Πρόσθεσε πως με βάση τη θέση της Ενωσης Δήμων είναι κουτσουρεμένη.
Οπως αναφέρθηκε από τη Λειτουργό της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, στο Δήμο Δρομολαξιάς δόθηκαν 103.000 ευρώ το 2016 για τα πεζοδρόμια και τους δρόμους (επιδιορθώσεις και κατασκευές), ποσό που είναι πολύ μεγάλο για πεζοδρόμια. Πρόσθεσε πως το ποσό που θα διατεθεί φέτος είναι 75.000, που μπορεί να γίνουν 100.000.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι ο συνοικισμός είναι 13 φάσεων σε 1248 οικόπεδα και έχουν 940 πιστοποιητικά μίσθωσης και 37 τίτλους ιδιοκτησίας.
Η εκπρόσωπος του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών αφού ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν υπάρχουν τ/κ κατοικίες όπως είναι οι ανάγκες που προκύπτουν από τις αιτήσεις, είπε πως όλα τα αιτήματα αξιολογούνται στην υπηρεσία στη Λάρνακα. Πρόσθεσε ότι ήταν διαχρονική θέση να καθοριστεί το ενοίκιο προς τον κηδεμόνα με βάση το αγοραίο ενοίκιο ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και διευκρίνισε πως δόθηκαν οδηγίες στο κτηματολόγιο να εξετάσει με ευαισθησία το θέμα της αγοραίας αξίας στις τ/κ περιουσίες.
Ενημέρωσε ακόμα την Επιτροπή ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν έσοδα από την ενοικιαζόμενη περιουσία το μηνιαίο αγοραίο μίσθωμα να μετατρέπεται σε ετήσιο.
Ανέφερε επίσης ότι για το αίτημα του Δήμου Δρομολαξιάς για το Πολυκέντρο Νεολαίας, ότι υπεβλήθη από το 2012 και εγκρίθηκε προκαταρκτικά. Πρόσθεσε πως πρόκειται για τεράστιο τεμάχιο και είπε στην Επιτροπή πως επειδή αποτελεί χώρο πρασίνου μόνο με απόφαση Υπουργικού μπορεί να παραχωρηθεί.
Η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας είπε ότι γίνεται διαχωρισμός 12 οικοπέδων στη Δρομολαξιά. Ανέφερε πως για έργα υποδομής το 2016 δόθηκαν 100.000 ευρώ και άλλες 60.000 φέτος για εργασίες του 2016. Εξήγησε ότι από την πολεοδομία, η δυνατότητα είναι 100.000 ευρώ το χρόνο.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το 2017 θα επιδιορθωθούν δύο σημαντικοί δρόμοι και ο προγραμματισμός είναι για δύο σημαντικούς δρόμους το χρόνο.
Η Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε περαιτέρω ότι έχουν εκδοθεί 1.110 πιστοποιητικά μίσθωσης και για 47 οικιστικές μονάδες τίτλοι ιδιοκτησίας και 38 δόθηκαν στους δικαιούχους και εκκρεμεί η παραχώρηση των υπολοίπων επειδή οι δικαιούχοι είναι είτε πτωχεύσαντες, είτε παρανομούντες, ή έχουν πεθάνει.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι 22 κατοικίες έχουν ανεγερθεί σε τεμάχιο που κατά το ένα τμήμα είναι σε τ/κ και κατά το άλλο κρατική γη.
Ανέφερε επίσης ότι από τα 1.110 πιστοποιητικά μίσθωσης ειδοποιήθηκαν οι δικαιούχοι για 840 πιστοποιητικά μίσθωσης και εξήγησε ότι τα υπόλοιπα πιστοποιητικά είτε αφορούν κενές μονάδες, είτε μονάδες με παρανομίες, ή πτωχεύσαντες.
Είπε τέλος πως η νομοθεσία επιτρέπει την εμπράγματη επιβάρυνση και εναπόκειται στις τράπεζες να την αποδεχθούν ή όχι.
Ο Κώστας Ιακώβου, από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης ανέφερε ότι για τη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης υποδείξαμε τα αστικά κέντρα της Κύπρου που είναι περιοχές στα κέντρα των Πόλεων Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας, προσθέτοντας ότι 85 εκ. ευρώ κατανεμήθηκαν στους τέσσερεις δήμους.
Ανέφερε επίσης στην Επιτροπή ότι το Παραλίμνι και η Αγία Νάπα θεωρούνται τα αστικά κέντρα της επαρχίας Αμμοχώστου πολιτική απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο το 2014.
Αφού διευκρίνισε ότι τα αστικά κέντρα καθορίζονται στη βάση κριτηρίων από την Πολεοδομία, ανέφερε πως η πρόθεση ήταν όταν αναθεωρηθεί η συμφωνία εταιρικής σχέσης, να περιληφθούν στα αστικά κέντρα και οι δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, ωστόσο συνέχισε αυτό δεν φαίνεται να καθίσταται δυνατό.
Εξήγησε επίσης ότι το η Γενική Διεύθυνση εισηγήθηκε προς τους δύο δήμους να εκτελούν τα έργα όπως προβλέπουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ώστε να διατηρηθεί το ενδεχόμενο να διεκδικηθούν κονδύλια.
Ο κ. Ιακώβου είπε επίσης στην Επιτροπή ότι στα σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, που θα προκηρυχθούν θα υπάρχει δυσκολία για τους πρόσφυγες να επωφεληθούν επειδή απαιτούνται τίτλοι ιδιοκτησίας. Είπε ακόμα πως τα προγράμματα θα καλύπτουν μέχρι και το 50% του κόστους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι οι πολιτικές και οι δράσεις πρέπει να ενταθούν ώστε οι προσφυγές να δικαιούνται να επωφεληθούν από τα όλα τα προγράμματα όπως οι υπόλοιποι πολίτες.
Πρόσθεσε ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια για διαμόρφωση πλαισίου ώστε οι δυο επηρεαζόμενοι δήμοι να έχουν έσοδα από τη λειτουργία του αεροδρομίου Λάρνακας. Είπε πως σύμφωνα και με τον Δήμαρχο Δρομολαξιάς το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί και με 1 σεντ στη στάθμευση.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ανέφερε ότι καλώς έχει ληφθεί πολιτική απόφαση να κηρυχθούν αστικά κέντρα το Παραλίμνι και η Αγία Νάπα, η απόφαση είναι στα χαρτιά επειδή η Πολεοδομία πρέπει να τα χαρακτηρίσει με κριτήρια και εξέφρασε τη θέση ότι οι δύο δήμοι έχουν ξεγελαστεί.
Συνεχίζοντας είπε ότι μπορεί ο ένας δήμος όπως η Δρομολοξιά ως αντιστάθμισμα της λειτουργίας του αεροδρομίου να χαρακτηριστεί αστικό κέντρο ώστε να επωφελείται από κοινοτικά κονδύλια.
Σημείωσε ότι επιβάλλεται να παραχωρηθούν αντισταθμιστικά και τόνισε ότι επιβάλλεται θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κριτήρια όπως οι τίτλοι ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τους προσφυγές να επωφεληθούν από προγράμματα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ