AGALI: Λικέρ εποχής
08:37 - 03 Μαΐου 2017

Με συνταγές της Σμυρνιάς γιαγιάς, υπομονή και αγάπη, η Χριστίνα Βιολάρη και ο σύζυγoς της Γιάννης φτιάχνουν λικέρ από φρούτα, καφέ και κανέλα.
Η επωνυμία των προϊόντων τους είναι Agali και προέκυψε μέσα από την ίδια τη διαδικασία της παραγωγής του λικέρ, η οποία χρειάζεται χρόνο. Όπως λέμε, αγάλι - αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.
Τα είδη των λικέρ που παρασκευάζουν εξαρτώνται από την εποχή, αφού χρησιμοποιούν πάντοτε φρέσκα φρούτα, συνήθως, δικής τους παραγωγής ή από παραγωγούς τους οποίους εμπιστεύονται. Καθόλη τη διάρκεια του έτους παράγουν μόνο τα λικέρ κανέλας, καφέ και μαστίχας Κύπρου.
Φτιάχνουν, επίσης, λικέρ από πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, φράουλα, κεράσι και ρόδι.
Οι συνταγές προέρχονται από τη Σμύρνη, απ’ όπου κατάγεται η γιαγιά του Γιάννη, και πέρασαν από γενιά σε γενιά, για να βρίσκονται σήμερα στο εργαστήριο του ζευγαριού, όπου συναντούν τη σύγχρονη οινοποίηση. Τα λικέρ Agali είναι φυσικά σε χρώμα, γεύση και άρωμα, χωρίς πρόσθετα σκευάσματα και συντηρητικά.
«Αν το λικέρ δεν αρέσει σε εμάς, τότε δεν προχωράμε στην παραγωγή του. Αν ρωτήσεις τη Χριστίνα ή εμένα ποιο είναι το αγαπημένο μας, δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε. Όλα μας αρέσουν κι όλα μας γοητεύουν, έχουν όλα τη δική τους ξεχωριστή σημασία για μας, όλα πέρασαν την ίδια διαδικασία κι εμείς τη δική μας αγωνία μέχρι να τελειοποιηθούν», ομολογεί ο Γιάννης.
Η Agali, εκτός από τα λικέρ της, έχει πρόσφατα προσθέσει στην γκάμα της και το δικό της ελαιόλαδο, ενώ στόχος του ζευγαριού είναι, με αργά και σταθερά βήματα, να διευρύνει τη λίστα των παραδοσιακών προϊόντων που παράγει, απαντώντας στις ανάγκες και τις προκλήσεις της αγοράς.
«Ο κόσμος δέχτηκε, αγκάλιασε και σε μικρό χρονικό διάστημα αγάπησε τα προϊόντα μας», σημειώνει η Χριστίνα. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελούν οι προτάσεις που έχουν για συνεργασία με καταστήματα παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων, οι οποίες, όπως λένε, τιμούν τους ίδιους και την όλη τους προσπάθεια, η οποία στηρίζεται στην αγάπη για την παράδοση και ό,τι καλό τη χαρακτηρίζει.
- Ο Γιάννης παρακολούθησε μαθήματα οινοποιίας, το ζευγάρι έφτιαξε το δικό του εργαστήριο κι έτσι γεννήθηκε η Agali.
- Η επωνυμία Agali προέκυψε μέσα από την ίδια τη διαδικασία της παραγωγής του λικέρ, η οποία χρειάζεται χρόνο. Όπως λέμε, αγάλι - αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.
- Τα λικέρ Agali φτιάχνονται από φρέσκα φρούτα, είναι φυσικά σε χρώμα, γεύση και άρωμα, χωρίς πρόσθετα σκευάσματα και συντηρητικά.