Κυβερνητικές υποδείξεις στο Bloomberg
07:30 - 26 Μαΐου 2017
Υποδείξεις σε αυστηρό ύφος προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg προέβη η κυπριακή κυβέρνηση μετά το δυσφημιστικό ρεπορτάζ για την Κύπρο υπό τον τίτλο «ΕU Passports for Sale in Cyprus Lure Rich Russians» και το οποίο παρουσίαζε την Κύπρο ως παράδεισο για τους Ρώσους με την καυστική αναφορά «όταν δεν μπορείς να ξεπλύνεις τα λεφτά ενός Ρώσου ξεπλένεις τον ίδιο». Άλλωστε μετά και την επιστολή του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Bloomberg αναδημοσίευσε το συγκεκριμένο άρθρο στις 25 Μαΐου με τις ανάλογες τροποποιήσεις.
Διαβήματα έγιναν και από πλευράς CIPA προς το Bloomberg σε ανώτερο επίπεδο. Οι τροποποιήσεις και η διόρθωση ανακριβειών που επήλθαν στο συγκεκριμένο άρθρο ήταν αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της στοιχειοθετημένης πίεσης και διαβημάτων που έγιναν από τη γενική διευθύντρια του οργανισμού Νατάσα Πηλείδου αλλά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε το άρθρο, η παρέμβαση προς το πρακτορείο ήταν άμεση. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το πρακτορείο θα διοργανώσει τον Ιούλιο συνέδριο στο Λονδίνο το οποίο θα είναι επικεντρωμένο στην Κύπρο.
Στην επιστολή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζει την έντονη απογοήτευση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, δεδομένης, όπως υπογραμμίζει, της στενής συνεργασίας υπάρχει μεταξύ Bloomberg και Κύπρου «και θεωρούμε ότι υπάρχει μεταξύ μας στενή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού». Με τη συγκεκριμένη επιστολή, αναφέρεται, η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ασκήσει πίεση προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο καθώς είναι υπέρμαχος της ανεξάρτητης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας, ωστόσο στο εν λόγω ρεπορτάζ «λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι έχει χαθεί κάθε αίσθηση αντικειμενικότητας».
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, το ρεπορτάζ στρεβλώνει τα δεδομένα με στόχο να στοιχειοθετήσει τα λεγόμενα των αρθρογράφων κατά μεροληπτικό τρόπο κάτι το οποίο αντίκειται στη δημοσιογραφική ηθική, ενώ στη χειρότερη των περιπτώσεων πρόκειται για παράλογη προσβολή βασισμένη σε ανακριβείς φημολογίες.
Ποιους προσέγγισαν και πως χειραγωγήθηκαν οι δηλώσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην επιστολή του επιβεβαιώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούριγκαν και ο Χρίστος Βασιλείου της KPMG προσεγγίστηκαν από τον δημοσιογράφο του Bloomberg για συνεντεύξεις σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη και τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε μακρά έκταση για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και τα βήματα που γίνονται προς ενίσχυση της διαφάνειας. Η αναφορά του κ. Γεωργιάδη ότι «τώρα αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα» σχετιζόταν με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται και όχι στο «πρόγραμμα διαβατηρίων και τις φοροαπαλλαγές» για το οποίο γίνεται αναφορά στο ρεπορτάζ.
Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης στην επιστολή του επισημαίνει πως και οι τρεις υπό αναφορά συνεντευξιαζόμενοι διέψευσαν ότι το επίκεντρο της συνέντευξης ήταν το θέμα παραχώρησης υπηκοότητας έναντι επενδύσεων. Από την πλευρά του ο κ. Χούριγκαν επισήμανε πως δεν έγινε καμία αναφορά από τον δημοσιογράφο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως έγινε μια απλή αναφορά στο πρόγραμμα.
Συνεπώς, τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χριστοδουλίδης «υπάρχει σοβαρή υποψία ότι τα συγκεκριμένα αποσπάσματα των δηλώσεων των συνεντευξιαζόμενων που δημοσιεύει το ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς και κατηγορίες του δημοσιογράφου».
Στοιχεία και δεδομένα για το πρόγραμμα υπηκοότητας έναντι επενδύσεων
Το πρόγραμμα παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας έναντι επενδύσεων αφορά καθαρά επενδυτικό πρόγραμμα και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «πώληση ευρωπαϊκών διαβατηρίων», «πώληση ευρωπαϊκής υπηκοότητας», ή «χρήματα για διαβατήριο» όπως γίνεται αναφορά στο ρεπορτάζ του Bloomberg. Αυτό αναφέρει στην επιστολή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος αναλύει τους όρους και προϋποθέσεις για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο για να λάβουν την κυπριακή υπηκοότητα, ενώ τονίζει το γεγονός ότι για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας απαιτείται η αγορά κατοικίας στην Κύπρο την οποίαν ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει αν διατηρήσει εφ όρου ζωής γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πραγματικούς δεσμούς με την Κύπρο.
Παράλληλα, διαψεύδει το γεγονός ότι η Κύπρος εισέπραξε €4 δισ. υπό τη μορφή ξένων επενδύσεων κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, διευκρινίζοντας ότι το εν λόγω ποσό αφορά για ολόκληρη την περίοδο 2013-1017.
Επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία της Eurostat, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει πως το 2015 η Κύπρος παραχώρησε τις κυπριακή υπηκοότητα σε 3.300 άτομα, αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει το 0,3% του συνολικού αριθμού υπηκοοτήτων που παραχωρήθηκαν από τα κράτη –μέλη της ΕΕ τη συγκεκριμένη περίοδο.
Επαρκείς έλεγχοι
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο ρεπορτάζ ότι η παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας να νοηθεί ότι γίνονται όλα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς επαρκή έλεγχο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει ότι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται είναι τρεις μήνες και απαριθμεί αριθμό κριτηρίων και ελέγχων στους οποίους υπόκεινται οι αιτητές.
Παράλληλα, τονίζεται ότι από το 2013 όλα τα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εφαρμόζουν το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο που αφορά ελέγχους για ενδεχόμενο ξεπλύματος χρήματος, κάτι το οποίο αναμένεται να υιοθετηθούν υποχρεωτικά στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο.