Πειθαρχική έρευνα για Δ/Υ με κομματικό αξίωμα από το 1990
17:05 - 25 Μαΐου 2017
Τον ασκό του Αιόλου σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι κατέχουν ταυτόχρονα και κομματικό αξίωμα, άνοιξε η υπόθεση της Σάβιας Ορφανίδου. Ήδη ο Υπουργός Οικονομικών έχει αποστείλει επιστολές σε όλα τα κόμματα, καλώντας τα να κατονομάσουν στελέχη τους, τα οποία διατηρούν ταυτόχρονα και θέση στη Δημόσια Υπηρεσία, προκειμένου να γίνει διερεύνηση, στο πλαίσιο και της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για πειθαρχική διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων.
Το θέμα τέθηκε εκ νέου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία διεξήχθη σε έντονους τόνους, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή.
Όπως ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε, η διερεύνηση θα γίνει εναντίον όσων κομματικών αξιωματούχων βρίσκονται εις γνώση του, υποδεικνύοντας ότι μέχρι στιγμής γνωρίζει για περιπτώσεις περίπου 60 - 70 ατόμων. Τόνισε ωστόσο ότι οι περιπτώσεις είναι εκατοντάδες, σημειώνοντας πως η διερεύνηση θα γίνεται και για περιπτώσεις που θα γνωστοποιηθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η όποια διερεύνηση, θα αφορά περιπτώσεις από το 1990 μέχρι το 2015 και από το 2015 μέχρι σήμερα. Διευκρινίστηκε, επίσης ότι δεν τίθεται θέμα ποινικής δίωξης των παρανομούντων, αλλά μόνο πειθαρχικής.
Διερεύνηση από το 1990 μέχρι σήμερα
Αναλύοντας τις πρόνοιες του νόμου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι το 1990 επιτράπηκε με νόμο σε δημοσίους υπαλλήλους να μπορούν να καταστούν απλά μέλη κομμάτων , υπό την προϋπόθεση ότι ενέπιπταν μισθολογικά στην κλίμακα Α13 και κάτω. Το 2013 αποφασίστηκε όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να είναι απλά μέλη σε κόμματα, ενώ από το 2015 ψηφίστηκε νέα νομοθεσία, βάσει της οποίας επιτράπηκε για πρώτη φορά σε μέλη της δημόσιας υπηρεσίας να μετέχουν σε κομματικά αξιώματα (όχι να είναι μόνο απλά μέλη), νοουμένου ότι εμπίπτουν μισθολογικά από την κλίμακα Α8 και κάτω. Βάσει της ίδιας νομοθεσίας, για δημοσίους υπαλλήλους της κλίμακας Α8 και πάνω, η όποια διεκδίκηση κομματικών αξιωμάτων θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Αρχής, που είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, νοουμένου ότι πρόκειται για εκπαιδευτικούς.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, επισημάνθηκε ότι άμεσα θα ξεκινήσει η πειθαρχική διερεύνηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαβιβαστούν στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφανθεί κατά πόσον η κάθε περίπτωση χρήζει ποινικής δίωξης. Εφόσον διαπιστωθεί εμπράκτως η όποια παρανομία, η κάθε περίπτωση θα οδηγείται ενώπιον της ΕΔΥ, η οποία θα αποφασίζει για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν.
Πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας υπογράμμισε πως δεν σημαίνει ότι επειδή ένας δημόσιος υπάλληλος έχει καταγγελθεί για παράνομη κατοχή κομματικού αξιώματος, πρέπει απαραίτητα να αρχίσει πειθαρχική διερεύνηση εναντίον όλων. Ωστόσο, πρόσθεσε, αν ένα υπουργός επιθυμεί να ξεκινήσει έρευνα εναντίον όλων, δεν μπορεί να το ψέξει κανείς.
Στον αντίποδα, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την προσωπική του θέση ότι η εκ των υστέρων πειθαρχική δίωξη όσων παρανομούσαν δεν είναι λογική, τόνισε όμως ότι πλέον τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα καθώς πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.
Γ. Εισαγγελέας: "Kομματικοποιήσαμε τα πάντα"
Παίρνοντας το λόγο, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, φέρνοντας στην επιφάνεια χρονίζοντα προβλήματα. «Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι λόγω του ότι κανένας δεν εφάρμοζε το νόμο, γιατί τους βόλευε όλους. Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι κομματικοποιήσαμε τα πάντα» υπέδειξε ο κ. Κληρίδης.
Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι η αδράνεια που παρατηρείται στη μη εφαρμογή του νόμου δεν είναι πρόβλημα του Γενικού Εισαγγελέα ή οποιουδήποτε άλλου. «Ας βρεθούν οι λύσεις, το μόνο που μπορώ να πως είναι ότι ο νόμος είναι καθαρός και πρέπει να εφαρμοστεί» τόνισε. Υπέδειξε παράλληλα ότι η αρμόδια αρχή, εννοώντας τα υπουργεία, γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα για το θέμα αυτό.
Ένταση και εκατέρωθεν βολές
Η συνεδρία σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από έντονες αντιπαραθέσεις. Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών ότι αφού «βόλεψε την κολλητή του στο Λουξεμβούργο, στη συνέχεια στοχοποίησε στο σύνολό τους, τους δημοσίους υπαλλήλους για να αποφύγει να κάνει έρευνα για τη μια που είχε καταγγελθεί». Από την πλευρά του, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να μπει σε ένα κυνηγητό, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο για όλες τις περιπτώσεις ή τουλάχιστον εκείνες που είναι εις γνώση της. Κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν καταλόγους με τα στελέχη τους που είναι ταυτόχρονα και δημόσιοι υπάλληλοι για να αποδείξουν εμπράκτως το σεβασμό τους στο νόμο, ενώ απαντώντας στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου, άφησε αιχμές για μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, τα οποία επίσης είναι δημόσιοι υπάλληλοι, παρανομώντας.
Σκέψεις για αλλαγή της νομοθεσίας
Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διαχείριση του θέματος και πως πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία, στη βάση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. Ανέφερε ωστόσο ότι ίσως θα έπρεπε στο μέλλον να μελετηθεί το ενδεχόμενο κάποιας τροποποίησης του νόμου. Το ενδεχόμενο τροποποίηση προνοιών της ισχύουσας νομοθεσίας θα εξετάσει, εξάλλου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ.