Επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσω e-πλατφόρμας

Ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του, με στόχο την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα και σχέδια επιχορήγησης επιχειρήσεων, ετοιμάζει το Υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη διαχείριση των Σχεδίων Χορηγιών.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o Ανώτερος Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας,  Χρίστος Φωτιάδης, την περίοδο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας της εν λόγω πλατφόρμας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές του Φθινοπώρου, με την προκήρυξη του σχεδίου επιχορήγησης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Θα ακολουθήσει σταδιακά η προσθήκη και άλλων σχεδίων που θα προκηρύσσονται, έτσι ώστε η όλη διαδικασία υποβολής αιτήσεων (και όχι μόνο), να γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, και όχι εντύπως. 
Στόχος της κίνησης αυτής εκ μέρους του υπουργείου, είναι αφενός η μείωση του διοικητικού κόστους και αφετέρου η καταπολέμηση του φαινομένου μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εξέταση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.  

Όπως εξήγησε ο κ. Φωτιάδης, λόγω της γραφειοκρατίας αλλά και εξ΄αιτίας της τάσης κάποιων ενδιαφερόμενων να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, χωρίς την παράθεση των απαραίτητων πιστοποιητικών και στοιχείων που ζητούνται, παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλων καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ενδιαφερόμενους, οι οποίοι υποβάλλουν αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση των επιχειρηματικών ιδεών τους, χωρίς να υποβάλλουν καν επενδυτικό πλάνο που να δικαιολογεί την επένδυση. «Κατά την ηλεκτρονική υποβολή, δεν θα επιτρέπεται η καταχώρηση αιτήσεων χωρίς την συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων και την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θα γλυτώνει διοικητικό κόστος, ενώ θα έρχονται μόνο αιτήσεις συμπληρωμένες με όλα τα στοιχεία που ζητάμε», τόνισε ο κ. Φωτιάδης. 

Η πλατφόρμα

Η εν λόγω πλατφόρμα, η οποία θα δημιουργηθεί στα πρότυπα αντίστοιχου λογισμικού που διαθέτει η Ελληνική Δημοκρατία, θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο σύστημα, ενώ θα συνδέεται με την κυβερνητική πύλη «Αριάδνη», αξιοποιώντας τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες της. Η πλατφόρμα θα παρέχει πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις (χρηματοδότηση, διαδικασίες, νομοθεσίες, εκδηλώσεις επιχειρηματικότητας).

 

Πιο αναλυτικά, το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα:
•    ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων
•    παροχής των απαιτούμενων μηχανισμών διαχείρισης των αιτήσεων (υποβολή αίτησης, αξιολόγηση, έγκριση/απόρριψη, υλοποίηση, καταβολή χορηγίας, παρακολούθηση),
•    διοικητικής ενημέρωσης

Δειτε Επισης

Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που επιλέγουν οι Κύπριοι-Έρευνα του ΓΕΡΗΕΤ
Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία