Powered by

Ecofin: Επικύρωσε τις συστάσεις της Κομισιόν για την Κύπρο

Το Συμβούλιο Ecofin ζήτησε σήμερα τη λήψη πολιτικών μέτρων και την ισχυρή δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία η Κομισιόν έχει κρίνει πως υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ιδίως όταν "οι ανισορροπίες επηρεάζουν τη ζώνη του ευρώ", καλώντας τις κυβερνήσεις να τις να αντιμετωπιστούν με διατηρήσιμο τρόπο.

Οι 28 υπουργοί οικονομικών ζήτησαν επίσης να ενισχυθεί η εφαρμογή, προκειμένου να προληφθεί η λεγόμενη "κόπωση των μεταρρυθμίσεων". Το Συμβούλιο συμπέρανε ότι  εφαρμογή τους είναι άνιση μεταξύ των τομέων πολιτικής και των κρατών μελών και μόνο σε μερικές περιπτώσεις σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά την Κύπρο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων το Ecofin συμφωνεί ότι 12 από τα εξεταζόμενα κράτη μέλη (Βουλγαρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβενία και Σουηδία) αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες διαφορετικής φύσης και σοβαρότητας και ότι η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει πλέον μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Στην παράγραφο 5 των συμπερασμάτων μάλιστα, οι 28 αναφέρουν ότι συμφωνούν "με την άποψη της Κομισιόν ότι υπάρχουν υπερβολικές ανισορροπίες σε 6 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία) και σημειώνουν την πρόθεση της Κομισιόν να επανεξετάσει τον Μάιο την εκτίμησή της για τρεις χώρες που εντοπίστηκαν με υπερβολικές ανισορροπίες (Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία), υπό το φως των διαρθρωτικών προκλήσεων που προκύπτουν από την εις βάθος ανάλυση (IDR), λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο φιλοδοξιών του εθνικού τους προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Το Ecofin συμφωνεί επιπλέον να εξετάσει προσεκτικά τις τυχόν περαιτέρω αναθεωρήσεις της Κομισιόν προκειμένου να διαπιστώσει εάν απαιτούνται περαιτέρω μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κομισιόν αποφάσισε να μην επιτείνει την διαδικασία περί μακροοικονομικών ανισορροπιών για την Κύπρο, δεδομένου ότι το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κρίθηκε επαρκές. Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε εξάλλου ότι η παλαιότερη απαίτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα δεν τίθεται πλέον. Το τελευταίο επιβεβαίωσαν και πηγές της Κομισιόν, με καλή γνώση του Κυπριακού φακέλου, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα με το διαρθρωτικό έλλειμμα έχει επιλυθεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ