Powered by

Φορολογικός παράδεισος δισ. ευρώ η Μάλτα

«Τίποτα μυστικό» δεν εντοπίζει ο πρωθυπουργός της Μάλτας όσον αφορά τα Malta Files, την έρευνα που έχει δημοσιευτεί σε 13 ευρωπαϊκές εφημερίδες και κάνει λόγο για τη λειτουργία της χώρας ως φορολογικού παραδείσου.

Η έρευνα, η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, χαρακτηρίζει τη Μάλτα ως προορισμό, στον οποίο παγκόσμιοι κολοσσοί έχουν διοχετεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά, με χαμηλό φορολογικό κόστος.

Η γαλλική ιστοσελίδα Mediapart αναφέρει ότι η Μάλτα, η οποία έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, στειρεί «τις άλλες χώρες από €2 δισ. ευρώ σε φόρους ετησίως».

Από την πλευρά ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ ανέφερε ότι «το να δηλώενται ότι υπάρχουν εταιρείες offshore στη Μάλτα δεν είναι σωστό ως προς τα γεγονότα», σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένα ανταγωνιστικό σύστημα στη χώρα».

Σύμφωνα με τον Μουσκάτ, «οι διαμαρτυρίες των άλλων χωρών δεν αφορούν την ίδια την ύπαρξη των εγγεγραμμένων στη Μάλτα εταιρειών, αλλά το γεγονός ότι προέρχονται από τις χώρες αυτές».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι χώρες που διαμαρτύρονται, με τη Γερμανία στην πρώτη θέση που όμως δεν κατονομάσθηκε, θα ήθελαν να εισπράξουν τους φόρους που αυτές οι εταιρείες πληρώνουν».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας αρκέσθηκε απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν έχουμε τίποτε να προσθέσουμε σε αυτά που έχουμε ήδη πει». Αναφερόταν στις διαψεύσεις των τελευταίων δέκα ημερών που δόθηκαν ως απάντηση στη διατύπωση ανάλογων κατηγοριών από υπουργό Οικονομικών τοπικής κυβέρνησης της Γερμανίας. 

Σύμφωνα με τη Mediapart, η έρευνα, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της οποίας θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αφορά «φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και διαφθορά».

Το γερμανικό Spiegel αναφέρεται στις εταιρείες BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmetal, ενώ για τη Lufthansa αναφέρει ότι διαθέτει «18 θυγατρικές"»στη Μάλτα.

Από την άλλη η ιταλική L`Espresso επισημαίνει ότι η Ιταλία είναι η χώρα που αναφέρεται περισσότερο από όλες τις άλλες στα Malta Files, με περισσότερες από 8.000 μαλτέζικες εταιρείες να τελούν υπό τον έλεγχο Ιταλών επενδυτών.

Σειρά ονομάτων πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά όχι πρώτης γραμμής, αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την L`Espresso.

Σύμφωνα με την Independent, η δημοσιοποίηση των Malta Files αποσκοπεί στην αύξηση πίεσης προκειμένου η Μάλτα να διαφοροποιήσει το σύστημα φορολογικών εκπτώσεων.

Το φορολογικό καθεστώς της Μάλτας έχει τεθεί στο στόχαστρο του European Investigative Collaborations (EIC), το οποίο εξέθσε τον τρόπο με το οποίο το σύστημα της χώρας επιτρέπει στις εταιρείες να πληρώνουν τα χαμηλότερα ποσά σε φόρους επί των κερδών στην ΕΕ.

Η Μάλτα έχει επανειλημμένα «πολεμηθεί» για το φορολογικό της σ΄τυσητμα, το οποίο επιτρέπει στις εταιρείες να πληρώνουν περίπου το 5% εταιρικό φόρο επί των κερδών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/Independent

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ