Powered by

ΥΠΟΙΚ: Ανεβαίνουν διαρκώς τα δημόσια έσοδα

Τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία, είπε την Πέμπτη 18 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης 2018-2020.

Ουσιαστικά, είπε, είναι το πλαίσιο που καθορίζει τις παραμέτρους, τα όρια για τον προϋπολογισμό του 2018 και για την επόμενη τριετία. 

Η εκτίμηση και ο σχεδιασμός για το 2018 προβλέπει δημόσια έσοδα 7,44 δις, αυξημένα κατά 3,6%, δημόσιες δαπάνες 7,36 δισ., αυξημένες κατά 2.9%, οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έχουν καθοριστεί 6,3 δισ., αυξημένες κατά 150 εκ σε σχέση με τον φετινό προϋπολογισμό. 

«Τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία, αυξάνονται λόγω της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, των ψηλών ρυθμών ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά φορολογίες», τόνισε σχετικά ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι η μείωση των φορολογιών έχει δώσει επιπρόσθετη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

«Η αύξηση των δημοσίων δαπανών έχει αποφασιστεί, κινείται με απόλυτο τρόπο εντός των αποδεκτών ορίων, δηλαδή και το 2018 θα έχουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με πολύ ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα και με συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους θα φτάσουμε το 2018 κάτω από το 100%», πρόσθεσε.
 
«Απαντούμε με αυτό τον τρόπο και προς όσους είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό ανησυχούσαν, κινδυνολογούσαν ή και προέβλεπαν  δημοσιονομικό εκτροχιασμό», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ επεσήμανε ότι όχι μόνο το 2017 αλλά και το 2018 κινούμαστε στα όρια ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
 
«Η υπεύθυνη διαχείριση δημόσιων οικονομικών όχι μόνο δεν περιορίζει αλλά επιτρέπει με βιώσιμο τρόπο την προώθηση και νέων πολιτικών και νέων σημαντικών αναπτυξιακών έργων», σημείωσε ο υπουργός.
 
Έργα ανάπτυξης
Πρόσθεσε ακόμα ότιτο Υπουργικό Συμβούλιο «αποφάσισε εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία του κρατικού προϋπολογισμού. την ένταξη κάποιων σχετικών έργων ανάπτυξης», όπως ο δρόμος Πάφου - Πόλης στη βάση του νέου σχεδιασμού, την Α’ φάση του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά, την Α΄ φάση του νέου περιφερειακού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας. 

Όπως είπε «πρόκειται για έργα αναφοράς που για δεκαετίες ήταν σε εκκρεμότητα, ακόμη και τους καιρούς που είχαμε τα μεγάλα ελλείμματα, που δαπανούσαμε λεφτά που δεν είχαμε αυτά τα έργα δεν είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό. Εντάσσονται τώρα χωρίς καθόλου να ξεφεύγουμε από τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. 
Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων στο πανεπιστήμιο που ενισχύουν υποδομές έρευνας  και θα ολοκληρωθούν τα έργα ανά τις επαρχίες που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ξεκινήσουν και επιπρόσθετα έργα, ενεργειακές υποδομές στην περιοχή Βασιλικού, υδατικά έργα και σημαντικές υποδομές στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας. 

«Παραμένουμε προσηλωμένοι σε έναν υπεύθυνο δημοσιονομικό σχεδιασμό που επιτρέπει την προώθηση πολύ σημαντικών έργων ανάπτυξης», τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Δανεισμός από ΔΝΤ
Είπε ακόμη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο «συζήτησε το ζήτημα του δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΔΝΤ. 

Αυτό που διαφαίνεται είναι πως το κόστος δανεισμού για ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού από ΔΝΤ, ύψους 280 εκ., κατ’ ακρίβεια υπερβαίνει το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές, ένα κόστος που έχει μειωθεί ειδικά τα τελευταίο διάστημα λόγω καλύτερων επιδόσεων και αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας, υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 0,5%.

«Συνεπώς, υπάρχει λογική για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανεισμού που έχουμε εισπράξει από το ΔΝΤ στα πλαίσια του προγράμματος και το Υπουργικό Συμβούλιο με έχει εξουσιοδοτήσει να ξεκινήσω διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να διασφαλιστεί η συναίνεση τους, ώστε να υπάρξει πρόωρη αποπληρωμένη μέρους του δανείου από το ΔΝΤ», είπε ο υπουργός.

Αξιολογούνται οι επιπτώσεις για ΓεΣΥ 
Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των συνεισφορών του κράτους για το ΓΕΣΥ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου, αξιολογούνται  επιμετρούνται και όποια και αν είναι η απόφαση της Βουλής για τις συνεισφορές θα εφαρμοστεί και το Υπουργείο Οικονομικών θα τις λαμβάνει υπόψη και θα καταρτίζει το δημοσιονομικό του σχεδιασμό με αυτό ως δεδομένο».

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ