Powered by

ΓεΣΥ: Παρ’ ολίγον να τιναχθούν όλα στον αέρα

Ένταση προκάλεσε, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας που εξέτασε το μείζον ζήτημα του ΓεΣΥ, η αναφορά εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τη θέση του ΥΠΟΙΚ για τη συνεισφορά του κράτους στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. 

Μιλώντας, μετά τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος έκανε αναφορά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις συντεχνίες για τις συνεισφορές του κάθε μέρους στο προωθούμενου ΓεΣΥ, η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει κατά πόσον η υπηρεσία της συμφωνεί με τη συνεισφορά ύψους 4,7% του κράτους. Και αυτό, γιατί, όπως εξήγησε (και όπως της είχε μεταφέρει ο προϊστάμενός της), δεν έχει υπολογιστεί σε ποιο βαθμό το ποσοστό αυτό θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε τον οικονομικό αντίχτυπο. 

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος, αφού ζήτησε να ακούσει ξανά την ίδια τοποθέτηση, απομακρύνθηκε για λίγα λεπτά από την αίθουσα, φανερά εκνευρισμένος.  Η δήλωση αυτή, εξάλλου, άφηνε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι το ΥΠΟΙΚ αμφισβητεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους για το ύψος των συνεισφορών, θέτοντας σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια για ψήφιση του ΓεΣΥ.

Άμεση ήταν η αντίδραση και του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας, Κώστα Κωνσταντίνου, ο οποίος  σε έντονο ύφος τόνισε ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται από το ΥΠΟΙΚ, μια απόφαση, η οποία έχει την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, η λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι η θέση του ΥΠΟΙΚ είναι ότι «όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το ύψος των συνεισφορών, το υπουργείο θα τις λάβει υπόψη του στο σχεδιασμό του δημοσιονομικού πλαισίου που ετοιμάζει».  Όπως εξήγησε, το ΥΠΟΙΚ δεν διαφωνεί με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους, ωστόσο οφείλει να παρακολουθεί τις μελέτες οικονομικού αντικτύπου. Με αυτή της τη δήλωση, επί της ουσίας διαφοροποιήθηκε από την αρχική της τοποθέτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αμφισβητείται το ποσοστό, στο οποίο έκλεισε η συμφωνία για το ύψος της συνεισφοράς του κράτους στο ΓεΣΥ.

Πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας, παρέμβαση έκανε με δημόσια δήλωση του και ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου, αξιολογούνται, επιμετρούνται και, όποια κι αν είναι η απόφαση της Βουλής για τις συνεισφορές, θα εφαρμοστεί και το Υπουργείο Οικονομικών θα τις λαμβάνει υπόψη και θα καταρτίζει το δημοσιονομικό του σχεδιασμό με αυτό ως δεδομένο»

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και πρόσφατα, η θέση της κυβέρνησης ήταν ότι η συνεισφορά του κράτους θα πρέπει να καθοριστεί στο 4,55%, ωστόσο κατόπιν διαβουλεύσεων και συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους το ποσοστό κλείδωσε τελικά στο 4,7%. Βάσει και της συμφωνίας που υπογράφηκε τη Δευτέρα, 15 Μαΐου, οι εργαζόμενοι θα συνεισφέρουν σε ποσοστό 2,65%, οι εργοδότες 2,9%, το κράτος 4,7%,Οι αυτοεργοδοτούμενοι  4% και οι συνταξιούχοι  εισοδηματίες 2,65%.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ