Πειθαρχική έρευνα για δημόσιους υπαλλήλους με κομματικό αξίωμα
18:15 - 18 Μαΐου 2017
Το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως όλοι Υπουργοί (ως αρμόδιες αρχές) προχωρήσουν σε πειθαρχική διερεύνηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων στα Υπουργεία τους, οι οποίοι κατέχουν ταυτόχρονα και κομματικό αξίωμα, δήλωσε την Πέμπτη 18 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, κατόπιν της σχετικής γνωμάτευσης, θα διερευνηθούν πειθαρχικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατείχαν κομματικό αξίωμα την περίοδο από το 1990 μέχρι το 2015 και ασχέτως των εξαιρέσεων (κλίμακες και επίπεδο αξιώματος) που προνοούσε ο νόμος του 2015.
«Θεωρώ πως η κ. Χαραλαμπίδου επέλεξε να στοχοποιήσει ένα δημόσιο υπάλληλο, αλλά αστόχησε και με τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα τις συνέπειες θα τις αντιμετωπίσουν πλέον πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, που την περίοδο από το 1990 και μετά κατείχαν θέση σε πολιτικό κόμμα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ.
Προέβη και σε ένα παραλληλισμό με την υπόθεση της πρόσφατης παύσης του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, λέγοντας πως «όπως από φίλια πυρά πλήγηκε ο πρώην Υπαρχηγός της Αστυνομίας, με παρόμοιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατείχαν θέση σε πολιτικά κόμματα όλη αυτή τη μακρά περίοδο».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η διαδικασία θα τηρηθεί και στην περίπτωση της Σάβιας Ορφανίδου, παρόλο που πήρε την σχετική άδεια όπως προνοεί η κείμενη νομοθεσία.
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ζήτησε εκ νέου γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος απεφάνθη πως ακόμη και αν δημόσιοι υπάλληλοι που είναι ταυτόχρονα και κομματικά στελέχη, έχουν λάβει άδεια με βάση το νόμο του Ιουλίου 2015 θα πρέπει να τύχουν διερεύνησης για την περίοδο πριν την θέσπιση του συγκεκριμένου νόμου.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο αρχικός κατάλογος που είδε το φως της δημοσιότητας και περιλάμβανε 39 δημόσιους υπάλληλους – κομματικά στελέχη, έχει αυξηθεί στους 75 με 80.
«Για τις όλες τις περιπτώσεις, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας, είτε έχουν καταγγελθεί, είτε είναι στην αντίληψη των αρχών, πρέπει να γίνει πειθαρχική διερεύνηση», είπε.
«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και η κατεύθυνση πως όλοι οι Υπουργοί, ως αρμόδιες αρχές, να εφαρμόσουν το νόμο μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα», πρόσθεσε.
Λέγοντας πως δεν πρέπει να αφεθεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία επιλεκτικά, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τα κόμματα δείχνοντας έμπρακτα να χορηγήσουν στην Κυβέρνηση με το κατάλογο των στελεχών του που έχουν θέση στη δημόσια υπηρεσία.
«Μόνο έτσι θα αποδείξουμε έμπρακτα ότι αυτά που λέμε για τον σεβασμό και την αυστηρή προσήλωση στις πρόνοιες της νομοθεσίας θα έχουν πραγματικό νόημα και περιεχόμενο, ασχέτως εάν και η ίδια η Κυβέρνηση θεωρεί, πως πρόκειται για μια υπερβολική μεταχείριση που έχει προκύψει λόγω της έγερσης αυτού του ζητήματος, όμως τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί», κατέληξε.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό, καθώς αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που κατείχαν κομματικό αξίωμα από το 1990 μέχρι και το 2015.
Από την πλευρά της, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ μίλησε για ένα «έντεχνο τρόπο για έναν Υπουργό για να ξεφύγει από την ουσία του θέματος».
«Σκοπός είναι ο έλεγχος της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως δεν στοχοποιούμε κανένα με το να υποβάλλουμε λογικές ερωτήσεις και να ζητούμε απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς», είπε.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αναγνώρισε πως ο Υπουργός έχει δίκαιο αναφορικά με την ευρύτητα του όλου θέματος, για να προσθέσει ωστόσο πως «σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο άτομο, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που έχει προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας, δηλαδή την πειθαρχική δίωξη, ανεξάρτητα προεκτεινόμενη αυτή η συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα θα πάρει αντιλαμβάνομαι χιλιάδες άτομα, τα οποία δεν είχαν αντίληψη ότι παρανομούσαν όταν συμμετείχαν στην κομματική ζωή της χώρας από πολύ χαμηλά σε σημασία πόστα».
Να σημειωθεί πως κατόπιν απόφασης της Επιτροπής το θέμα της Σάβιας Ορφανίδου, η οποία κατέχει θέση δημοσίου λειτουργού και είναι ταυτόχρονα κομματικό στέλεχος, δεν συζητήθηκε, αλλά ηγέρθη σε απάντηση του ΥΠΟΙΚ μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνου Παπαγιάννη γιατί το όνομα του Προέδρου του κόμματος βρισκόταν στη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού βάσει του νόμου εξαιρείτο λόγω της μισθολογικής του κλίμακας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ