Powered by

Βρετανία: Σε χαμηλά 42 ετών η ανεργία το α' τρίμηνο

Η άνοδος των μισθών στη Βρετανία ήταν στις αρχές του 2017 πιο αργή από τον πληθωρισμό για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια, όπως καταδεικνύουν επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα.

Η εξέλιξη υπογραμμίζει την αυξανόμενη πίεση από το Brexit που αισθάνονται πολλά νοικοκυριά, επισημαίνει το Reuters. Ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας βρέθηκε το πρώτο τρίμηνο σε χαμηλά σε 42 ετών, ενώ η απασχόληση άγγιξε νέο ρεκόρ στο 74,8%.

Εξαιρώντας τα μπόνους, οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την πιο αδύναμη άνοδο από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ήταν και κατώτερη των προσδοκιών των οικονομολόγων του πρακτορείου για άνοδο 2,2%.

Αυτό σημαίνει πως, έπειτα από προσαρμογή βάσει πληθωρισμού, οι μισθοί υποχώρησαν 0,2% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Πράγματι το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης έχει εστιάσει πολύ στην ανάπτυξη των βρετανικών μισθών ενόψει των γενικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, στις οποίες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να κερδίσει η Τερέζα Μέι.

Πάντως το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι, παρά την αδύναμη ανάπτυξη μισθών, υπάρχουν άλλες ενδείξεις συνεχιζόμενης ισχύος στη βρετανική αγορά εργασίας.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε απροσδόκητα στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και σχεδόν 42 χρόνια, στο 4,6%. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα παρέμενε σταθερό στο 4,7%.

Παράλληλα ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά το πολύ ισχυρό νούμερο των 122.000, οδηγώντας το ποσοστό της απασχόλησης στο ρεκόρ του 74,8%, τόνισε η στατιστική υπηρεσία ONS.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι εργοδότες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αποδοχές κατά μόλις 1% το επόμενο έτος. Πρόκειται για το πιο αδύναμο ποσοστό από το 2013.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ