Powered by

ΕΕ: Βελτιώνει την εποπτεία των χρηματαγορών

Tο Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε κανονισμό για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, σε συνέχεια συμφωνίας που επετεύχθη στο επίπεδο των G20 και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει η αγορά αυτή, του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ο κανονισμός εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, χωρίς συζήτηση.

«Οι κανόνες αυτοί θα προχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της εποπτείας και της ρύθμισης ενός τομέα που δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις», δήλωσε ο Edward Scicluna, υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου. «Ενώ τα κεφάλαια της αγοράς χρήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους εκδότες, η κρίση μας έδειξε ότι μπορεί επίσης να είναι ευάλωτα σε κραδασμούς».

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες και κοινά πρότυπα για την εξασφάλιση σταθερότητας στη δομή των ταμείων χρηματαγοράς, την εξασφάλιση επενδύσεων σε καλά διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία ποιότητας καλής πίστης και την αύξηση της ρευστότητα των ταμείων χρηματαγοράς, ώστε να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ξαφνικές αιτήσεις εξαγοράς.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το κείμενο στις 5 Απριλίου 2017, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των αντιπροσώπων του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Οι περισσότερες από τις διατάξεις θα ισχύουν 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

Επιπλέον το Συμβούλιο και πάλι με την ίδια διαδικασία και σύνθεση ενέκρινε νέους κανόνες σχετικά με τα ενημερωτικά δελτία για την έκδοση και την προσφορά κινητών αξιών.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην άρση ενός από τα βασικά κανονιστικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες όταν εκδίδουν μετοχικούς και χρεωστικούς τίτλους. Αντικαθιστώντας την οδηγία 2003/71 / ΕΚ, ο νέος κανονισμός απλουστεύει τις διοικητικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη δημοσίευση των ενημερωτικών δελτίων, αλλά με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οι επενδυτές είναι καλά ενημερωμένοι.

"Ο κανονισμός αυτός είναι άλλο ένα επιπλέον στοιχείο που συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εξαιρετικά σημαντικό για την πραγματοποίηση μιας Ένωσης Κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη", δήλωσε ο Edward Scicluna. "Θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ρόλου της χρηματοδότησης με βάση την αγορά, παράλληλα με τη χρηματοδότηση των τραπεζών και τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών εταιρειών". Οι περισσότερες διατάξεις του νέου κανονισμού θα αρχίσουν να ισχύουν 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ