Κύπρος: Χρειάζεται ένα καλό… ξέπλυμα
07:03 - 12 Μαΐου 2017
Η Κύπρος βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο των Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, με το τελευταίο κτύπημα να έρχεται από το πρακτορείο Bloomberg το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως πλέον στο νησί δεν γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά ξέπλυμα βρώμικων Ρώσων.
Η Λεμεσός παρουσιάζεται για ακόμα μία φορά ως παράρτημα της Μόσχας και τα κίνητρα για πολιτογραφήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο του δημοσιεύματος, το οποίο επικαλείται σειρά αναφορών για εισροή ποσού 4 δις ευρώ στην κυπριακή οικονομία από την πώληση διαβατηρίων.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα που έρχεται την ίδια περίοδο που στην Κύπρο βρίσκονται πάρα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του συνεδρίου της EBRD, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη πως η χωρά, παρά τα τεράστια βήματα προόδου που έκανε στον συγκεκριμένο τομέα, βρίσκεται ακόμα στο στόχαστρο διεθνών συμφερόντων τα οποία την στοχοποιούν όποτε είναι αναγκαίο.
Τις προηγούμενες βδομάδες είχε προηγηθεί το «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον για το νησί λόγω της υπόθεσης του πρώην συμβούλου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορντ. Μία σειρά από δημοσιεύματα επικεντρώθηκαν στο «ρωσικό» νησί, για κάτι που πηγαίνει πίσω στο 2007 και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ευσταθεί η συγκεκριμένη ιστορία. Μερικές βδομάδες προηγουμένως και πάλι η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο των αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης, με την ευκαιρία της υπουργοποίησης του Wilbur Ross και τις ερωτήσεις δημοκρατικών περί σχέσεων της Τράπεζας Κύπρου με τη Μόσχα, λόγω του μεγαλόμετοχου της Βίκτορ Βέξελμπεργκ αλλά και για τυχόν δάνεια που μπορεί να έδωσε για να στηρίξει την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ. Προς τιμήν του, ο Ross υπεραμύνθηκε των πρακτικών και του τρόπου λειτουργίας της.
Ένα χρόνο προηγουμένως, με αφορμή την υπόθεση Λεμπέντεφ και πάλι η Κύπρος ήταν στο στόχαστρο με πρώτο και καλύτερο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω εμπλοκής στην υπόθεση, του πρώην δικηγορικού του γραφείου.
Η Κύπρος βίωσε από πρώτο χέρι τον μεροληπτικό τρόπο που τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης -με πρώτα και καλύτερα τα μεγάλα- κάλυψαν τις εξελίξεις το 2013. Όταν κατασκήνωσαν έξω από τις τράπεζες την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας τους, αναμένοντας να δουν σφαγές. Όταν θα γινόταν η άρση των capital controls, οι Financial Times χαρακτήριζαν τους Ρώσους καταθέτες ως αρκούδες στα κλουβιά. Σ’ αυτά τα πλαίσια, τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης έχουν καθήκον να ενημερώνουν τους αναγνώστες τους για το τι γράφουν τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού για τη χώρα. Είτε πρόκειται για θετικές ειδήσεις, είτε για αρνητικές. Είναι άλλωστε και ένα καμπανάκι αφύπνισης ότι τέτοιου είδους θέματα που πλήττουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό πρέπει να τυγχάνουν έγκαιρου και κατάλληλου χειρισμού.
Προφανώς και η χώρα δεν αποτελεί καταφύγιο για κάθε Ρώσο δισεκατομμυριούχο. Είναι γνωστό πως οι λεγόμενοι «κροίσοι» ή «ολιγάρχες» όπως τους αποκαλούν, δραστηριοποιούνται μέσω των μεγάλων χρηματοοικονομικών κέντρων διεθνώς και όχι μέσω της Κύπρου.
Σήμερα η Κύπρος ακόμα προσπαθεί να πείσει για την αξιοπιστία της. Προσπαθεί να πείσει μεγάλες τράπεζες να λειτουργήσουν ως ανταποκρίτριες των κυπριακών και άλλες χώρες για να συνάψουν αναθεωρημένες συμφωνίες αποφυγής της διπλής φορολογίας. Σε τέτοια θέματα, το ζητούμενο είναι η γυναίκα του Καίσαρα να είναι τίμια, να φαίνεται και να «πουλιέται» στο τίμια, αλλιώς η εικόνα που υπάρχει για το νησί διεθνώς δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Σ’ αυτά τα πλαίσια βέβαια, οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να είναι και ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τις πρακτικές που ακολουθούν σε διάφορα ζητήματα, όπως το συγκεκριμένο που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, την πώληση διαβατηρίων και συγκεκριμένα σε σχέση με τον τρόπο που προωθούνται τα προνόμια που προσφέρει η δημοκρατία.