Συλικιώτης: Αυξάνονται οι μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης
13:12 - 12 Μαΐου 2017
Η δουλειά δεν πρέπει να είναι δουλεία και η όποια μορφή απασχόλησης θα πρέπει να προσφέρει ισορροπημένη ζωή στον κάθε εργαζόμενο, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος είναι εισηγητής της έκθεσης το ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) με τίτλο «Συνθήκες εργασίας και επισφαλής απασχόληση».
Ο κ. Συλικιώτης για τη σύνταξη της έκθεσης επικαλέστηκε σειρά ερευνών σύμφωνα με τις οποίες ολοένα και αυξάνονται στην ΕΕ οι μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης όπως αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των εργαζομένων με συμβόλαιο περιορισμένης διάρκειας και μερικής απασχόλησης.
Από την πλευρά της, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ στην Κύπρο, επισήμανε πως το θέμα της ανεργίας και της απασχόλησης είναι από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους Πολίτες και ειδικά τους Κύπριους οι οποίοι στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο σε ποσοστό 91% ζητούν από την ΕΕ να κάνει ακόμη περισσότερα για το θέμα της ανεργίας.
Ευρωπαϊκή πρωτιά στην υποαπασχόληση
Επικαλούμενος σχετικές έρευνες ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως η Κύπρος κατέχει αρνητική πρωτιά με 9,2% στην υποαπασχόληση, ενώ παράλληλα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων οι οποίοι παρά το γεγονός ότι επιθυμούν να έχουν συμβόλαια μόνιμης απασχόλησης τους επιβάλλεται να εργάζονται με συμβόλαια μερικής απασχόλησης.
Την ίδια ώρα, μαζί με την Γερμανία η Κύπρος κατέχει την πρωτιά για την μεγαλύτερη διάρκεια απασχόλησης νέων, που ανέρχεται μέχρι και τα δύο χρόνια, υπό καθεστώς πρακτικής εξάσκησης και με το πέρας της πρακτικής εξάσκησης οι νέοι επανέρχονται στην ανεργία.
Αξιοπρεπής εργασία
Η έκθεση επιθυμεί όπως καταρτιστεί ορισμός της αξιοπρεπούς εργασίας που να νοεί την τυποποιημένη εργασία ως τακτική εργασία πλήρους απασχόλησης με συμβόλαια αορίστου χρόνου, ενώ μη τυποποιημένες ή άτυπες μορφές απασχόλησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιθωριακή μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, συμβόλαια ορισμένης διάρκειας, συμβόλαια μηδενικών ωρών εργασίας, πρακτικές ασκήσεις που δεν αποτελούν μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος και αδήλωτη ή ανεπίσημη εργασία.
Παράλληλα, στην έκθεση προσυπογράφεται ο ορισμός της ΔΟΕ της αξιοπρεπούς εργασίας που ορίζει ότι: «Η αξιοπρεπής εργασία είναι εργασία που είναι παραγωγική και αποδίδει δίκαιο εισόδημα, ασφάλεια στον εργασιακό χώρο και κοινωνική προστασία, καλύτερες προοπτικές για προσωπική εξέλιξη και κοινωνική ένταξη, ελευθερία των ανθρώπων να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να οργανώσουν και να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τις ζωές τους, και ισότητα ευκαιριών και μεταχείρισης για όλους, γυναίκες και άντρες»
Προτάσεις
Η εισηγητική έκθεση του κ. Συλικιώτη καλεί την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τις μη τυποποιημένες, τις άτυπες και τις επισφαλείς μορφές απασχόλησης βάσει της ατζέντας της ΔΟΕ για την αξιοπρεπή απασχόληση και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη δημόσιων επενδύσεων για την προώθηση της ανοδικής σύγκλισης, της κοινωνικής συνοχής και της δημιουργίας αξιοπρεπούς απασχόλησης. Σημειώνει, επίσης, με ανησυχία την πτωτική τάση που ακολουθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η κάλυψη από συλλογικές συμφωνίες· καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προωθήσουν στρατηγικές πολιτικές καθολικής κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων ως κοινωνικών εταίρων.
Την ίδια ώρα στην έκθεση τονίζεται ότι οι πολιτικές των κρατών μελών πρέπει να διατυπωθούν και να εφαρμοστούν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις εθνικές πρακτικές, σε διαβούλευση, και χωρίς προκαταλήψεις, με τις πλέον αντιπροσωπευτικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.
Τέλος, Κομισιόν και κράτη μέλη καλούνται να διασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που επηρεάζονται από ανασφάλεια και επισφάλεια, δίνοντας ειδικά προτεραιότητα στις γυναίκες εργαζόμενες, τους νέους εργαζόμενους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, εργαζόμενους στην ανεπίσημη οικονομία, τους μετανάστες εργαζόμενους και τους εργαζόμενους με αναπηρίες.