Cyta: Στο επίκεντρο της στρατηγικής η καινοτομία

Η καινοτομία αποτελεί πυλώνα στρατηγικής των πρωτοπόρων επιχειρήσεων, που επιδιώκουν αειφόρο ανάπτυξη και είναι απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση της αξίας οργανισμών, οι οποίοι διανύουν ένα μεταβατικό στάδιο, αντιμετωπίζοντας σειρά προκλήσεων. Η Cyta, ως ο κατεξοχήν πρωτοπόρος διαχρονικά οργανισμός τεχνολογίας στην Κύπρο, μελετά διαρκώς το διεθνές περιβάλλον και τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα του ICT (Information & Communication Technology) και δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Γι’ αυτό, η Cyta έχει εντάξει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στο επίκεντρο της στρατηγικής της και δεν είναι απλά παρούσα, αλλά αποτελεί βασικό συμμέτοχο στο Οικοσύστημα της Καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο προϊστάμενος του Κέντρου Καινοτομίας & Ανάπτυξης Ιδεών της Cyta, Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως το εν λόγω Κέντρο δημιουργήθηκε το 2014 και έχει σαν πρωταρχικό στόχο να καταστήσει τη Cyta πρωταγωνιστή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Οικοσυστήματος Καινοτομίας στη χώρα μας. Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, επιχειρηματικούς αγγέλους, πανεπιστήμια και επενδυτές, στοχεύει στο να μετατρέπει ιδέες σε νεοφυείς εταιρείες (start-ups), είτε αυτές προέρχονται από την αγορά, είτε προέρχονται μέσα από τον Οργανισμό, τροφοδοτώντας το αναπτυξιακό μέλλον τόσο της Cyta όσο και του τόπου. 

Οι κυριότερες δραστηριότητες του Κέντρου, αφορούν δύο πυλώνες: Την Ενδοεπιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς εταιρείες (Start-ups)

1.    Ενδοεπιχειρηματικότητα (Intraprenuership)
Η Cyta, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα του Οργανισμού, έχει υιοθετήσει την ενδοεπιχειρηματικότητα (intrapreneurship) και μέσα από ένα αριθμό δράσεων, καλλιεργεί συστηματικά την επιχειρηματική νοοτροπία στο προσωπικό της, ώστε να αναπτύξει ένα νέο τρόπο σκέψης περί καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ο όρος ενδοεπιχειρηματικότητα (intrapreneurship) είναι σχετικά νέος όρος και αναφέρεται στην επιχειρηματική συμπεριφορά ατόμων εντός ενός μεγαλύτερου και εδραιωμένου οργανισμού και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται από τους οργανισμούς τους, για να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες στη συνέχεια, να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα μετατροπής τους σε νεοφυείς εταιρίες. 

Έρευνες δείχνουν ότι οι δομημένες και καθορισμένες διαδικασίες για καινοτομία είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε βιώσιμες νέες ιδέες. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για ενθάρρυνση της καινοτομίας και ανάπτυξης κουλτούρας επιχειρηματικότητας στο εσωτερικό των οργανισμών, είναι να δίνεται σε άτομα ή σε ομάδες κάποιος χρόνος από την εργασία τους, για να δουλεύουν σε καινοτόμα προγράμματα. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εταιρειών από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών που το εφαρμόζουν αυτό με μεγάλη επιτυχία. Η Telefonica, η Vodafone και η Google είναι μόνο μερικές από αυτές. Υπάρχουν σήμερα, πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας οργανισμός μπορεί να ενθαρρύνει την καινοτομία, ανάμεσα στους υπαλλήλους του. Η Cyta σήμερα, μεταξύ άλλων, εφαρμόζει: 

-    Προγράμματα ενδοεπιχειρηματικότητας - Διοργάνωση πενθήμερων εργαστηρίων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, όπου αριθμός στελεχών του Οργανισμού, μαζί με εξωτερικούς συνεργάτες, εμβαθύνουν σε θέματα δημιουργίας, ανάλυσης και ανάπτυξης ιδεών, ετοιμασίας επιχειρηματικών σχεδίων και παρουσίαση σε επιτροπές, με στόχο τη χρηματοδότηση της ιδέας τους από τον Οργανισμό. 

-    Εργαστήρια Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας - Διοργάνωση είκοσι (20) τετράωρων εργαστηρίων ετησίως, σε ομάδες των δέκα (10) στελεχών της Cyta, με στόχο την παρουσίαση των πρακτικών που εφαρμόζουν επιτυχημένες διεθνείς εταιρείες, τα οφέλη της ενδοεπιχειρηματικότητας, την εκπαίδευση και την εφαρμογή μεθόδων για δημιουργία, αξιολόγηση και ανάπτυξη ιδεών, μεθόδων υλοποίησης κοκ.

-    Shots of Inspiration - Μηνιαίες σαρανταπεντάλεπτες (45’) συναντήσεις με στελέχη της Cyta, στις οποίες παρουσιάζονται θέματα που αφορούν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, καθώς και παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματιών, εταιρειών ή ακόμα και ατόμων που βρήκαν το πάθος τους και αφοσιώθηκαν σε αυτό. Στόχος να εμπνεύσουν το προσωπικό και να του δημιουργήσουν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο χώρο εργασίας. 



Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών, το κάθε στέλεχος του Οργανισμού, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τη δική του ιδέα για αξιολόγηση, χρηματοδότηση και πιθανή εφαρμογή της, στην αγορά.

Μέσα από αυτές τις δράσεις, ήδη αριθμός ιδεών, έχουν πάρει χρηματοδότηση από τον Οργανισμό και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης τους και σύντομα ένταξης τους στην αγορά.

2.    Νεοφυείς εταιρίες (Start-ups): 

Η Cyta, αναγνωρίζοντας την κεφαλαιώδη σημασία που έχει η καινοτομία, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας της, έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα συμμετοχής της στη διαχείριση και ανάπτυξη των νεοφυών εταιρειών (start-ups), που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, καθώς και χρηματικής επένδυσης σε νεοφυείς εταιρείες (start-ups), με προοπτικές κερδοφορίας. 

Όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω, η Cyta έχει αναπτύξει σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και επενδυτές με στόχο τη στήριξη και ενδυνάμωση του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. 

Μερικές από τις σημαντικότερες είναι: 

-    JA Cyprus – Το JA-YE είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που μέσω ενός φάσματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσπαθεί να εμφυτεύσει επιχειρηματικές, οικονομικές δεξιότητες και δεξιότητες απασχολησιμότητας (employability) σε παιδιά και νέους από 4-22 χρονών. Στην Κύπρο, άρχισε τη λειτουργία του το 2011, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εντάσσοντας στα πλαίσια του ακαδημαϊκού προγράμματος σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) μέσης εκπαίδευσης το «Εταιρικό Πρόγραμμα» (Company Program).

-    Microsoft Innovation Center (MIC) – Τα ΜICs είναι εγκαταστάσεις “state of the art” με στόχο τη συνεργασία σε θέματα καινοτομικής έρευνας, τεχνολογικών ή λογισμικών λύσεων, με τη συμμετοχή κυβερνητικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας. Σήμερα υπάρχουν ανά τον κόσμο περισσότερα από 100 MICs τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας της χώρας στην οποία λειτουργούν, δημιουργώντας νέες ιδέες μέσω εκπαίδευσης και μεταφοράς γνώσης.

-    Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στην Εθνική Φρουρά – Σε συνεργασία της Cyta, με το Υπουργείο Άμυνας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την KPMG, πραγματοποιήθηκαν το 2016, μεγάλος αριθμός παρουσιάσεων σε στρατόπεδα της χώρας, με στόχο την ενθάρρυνση της ανάληψης καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης από τους Κύπριους Εθνοφρουρούς, η ανάδειξη και η προώθηση της δημιουργικότητάς τους και η στήριξή τους μέσα από ένα μηχανισμό αξιολόγησης, υποστήριξης και ανάπτυξης και εξέλιξης των ιδεών τους.

-    KIOS - Κέντρο Αριστείας για έρευνα και καινοτομία – Το Κέντρο KIOS, είναι ερευνητική μονάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου με εξειδίκευση στου τομείς των ευφυών συστημάτων, της υπολογιστικής νοημοσύνης και των αυτοματοποιήσεων. Μόλις πρόσφατα έχει επιλεγεί και χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 15 εκατομμύρια ευρώ ως αρχικό ποσόν, ενώ μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Teaming» θα λάβει συνολική χρηματοδότηση πέραν των 40 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής συγχρηματοδότησης από εθνικούς πόρους σε χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας.

-    CYBAN (Cyprus Business Angels Network) - Μέλος στο Κυπριακό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων CYBAN, όπου, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, στοχεύει να βοηθήσει σε οργανωμένη βάση, αφ’ ενός νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες να αναπτύξουν τις ιδέες τους και αφ’ ετέρου ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να επενδύσουν στις ιδέες αυτές, ώστε να μετατραπούν σε επιτυχημένες νεοφυείς εταιρίες, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη για την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον Οργανισμό. 



Η στήριξη και η επένδυση σε προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας εντός του Οργανισμού, καθώς και σε νεοφυείς εταιρείες (start-ups), αποτελεί ίσως την πιο ελπιδοφόρα προοπτική και τη διέξοδο που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για να ακολουθήσουν το δρόμο της ανάπτυξης. 

Η Cyta αποφάσισε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και να συμβάλει ουσιαστικά, δίνοντας λύσεις στο πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας, της ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων, που τελευταία οξύνεται. Ουσιαστικά, μια χώρα δεν νοείται προηγμένη, αν δεν έχει ανεπτυγμένο Οικοσύστημα Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. 

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης