Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για ηλεκτρονική υπογραφή

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο με την έγκριση προτάσεων νόμου και κανονισμούς για την ηλεκτρονική υπογραφή, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο δύο προτάσεις νόμου και ένα σύνολο κανονισμών που είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση”.

Εξήγησε ότι για να υπάρξει ηλεκτρονική διακυβέρνηση “θα πρέπει ο πολίτης είτε μέσω του κομπιούτερ είτε μέσω του κινητού του να υπογράφει, να πιστοποιεί και να στέλλει μόνο μέσω του κινητού ή του κομπιούτερ, τις αιτήσεις ή τις συναλλαγές του με την Κυβέρνηση”.

Υπάρχουν, σημείωσε, πάρα πολλές νομοθεσίες που αφορούν συγκεκριμένες Υπηρεσίες του κράτους που απαιτούν και προϋποθέτουν ιδιόχειρη υπογραφή, “για αυτό και πολύ συχνά ο πολίτης γίνεται ‘μπαλάκι’ μεταξύ των Υπηρεσιών του κράτους”.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει με την κατάθεση νομοσχεδίου που μας εναρμονίζει και με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό κανονισμό που βασικά δίνει την ίδια νομική και δικαστική ισχύ στην ηλεκτρονική υπογραφή όπως και στην ιδιόχειρη.

Το επόμενο βήμα, σημείωσε, “μετά από αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο που θωρακίζει θεσμικά την προσπάθεια για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι να αποφασίσουμε το μέσο φύλαξης των ηλεκτρονικών υπογραφών”, δηλαδή αν θα είναι server based, αν θα είναι σε usb, ή αν θα είναι μέσω του κινητού. Επίσης θα γίνει διεθνής διαγωνισμός προκήρυξης για αγορά ταυτοποιήσεων και ηλεκτρονικών υπογραφών, τις οποίες υπολογίζουμε σε πρώτο στάδιο στις 100 χιλιάδες για να μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες, ώστε να διευκολυνθεί η ζωή τους.

Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, νομίζω ότι σιγά σιγά κτίζουμε το μωσαϊκό, κτίζουμε το παζλ που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και έτσι θα προχωρήσουμε».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης