Προβληματισμός για τις χρεώσεις λογαριασμών της Cyta
14:59 - 05 Απριλίου 2017
Διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το ύψος των χρεώσεων της Cyta σε κινητή αλλά κυρίως στη σταθερή τηλεφωνία, εκφράζουν ο οργανισμός και ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΙΕΤ), Γιώργος Μιχαηλίδης.
Το θέμα των χρεώσεων τόσο από πλευράς της Cyta όσο και από πλευράς ιδιωτικών εταιρειών τέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, με τη Cyta να τονίζει ότι το ύψος των χρεώσεων της, το οποίο όπως ανέφεραν βουλευτές είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τις ιδιωτικές ανταγωνιστικές της εταιρείες, προκύπτει από το γεγονός ότι ο οργανισμός πρέπει να καλύψει το κόστος της παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις 30 περίπου χιλιάδες πελάτες της Cyta με ετήσιο εισόδημα στα όρια της φτώχιας, οι οποίοι απολαμβάνουν πάγιο σταθερής τηλεφωνίας με έκπτωση 50%, όπως και σε άλλους 3,5 χιλιάδες πολίτες με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι απολαβαίνουν υπηρεσίες τηλεφωνίας και διαδικτύου, σε πολύ χαμηλές τιμές. Και γι αυτούς, συμπλήρωσε ο Υπεύθυνος Ρυθμιστικών Θεμάτων της Cyta, Ανδρέας Θεοδώρου, το κόστος θα πρέπει να καλυφθεί, μέσω των λογαριασμών στο σύνολο του πληθυσμού.
Στον αντίποδα, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Μιχαηλίδης, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ενώ η Cyta θα μπορούσε να χαμηλώσει τα πάγιο της σταθερής τηλεφωνίας, δεν το έχει πράξει. «Γιατί το πάγιο της σταθερής τηλεφωνίας, εξακολουθεί να βρίσκεται στα €14 περίπου, που αποτελεί την ανώτερη τιμή που καθορίζεται από τον ρυθμιστή, ενώ μπορεί να το χαμηλώσει;», διερωτήθηκε.
Απαντώντας, ο Υπεύθυνος Ρυθμιστικών Θεμάτων της Cyta, Ανδρέας Θεοδώρου παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να γίνει μια μείωση της τάξης των 2 ευρώ στη σταθερή τηλεφωνία.
Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε επίσης ότι η Cyta κάνει επενδύσεις και καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια, τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές ενώ αντιμετωπίζει επίσης ανταγωνισμό από οργανισμούς που δεν είναι καν στην Κύπρο, όπως το skype. Πρόσθεσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα ο Οργανισμός προγραμματίζει τη διεξαγωγή εργασιών για εγκατάσταση οπτικών ινών στους δρόμους, μια δαπανηρή, όπως είπε επένδυση.
Βουλευτές πάντως τόνισαν ότι το ύψος των χρεώσεων της Cyta ευνοεί τις ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες χωρίς να προσφέρουν το εύρος των υπηρεσιών του ημικρατικού οργανισμού, χρεώνουν τους καταναλωτές ελαφρώς πιο κάτω απ’ ότι η Cyta, επωφελούμενοι της κατάστασης.
Δυνατότητα αποζημιώσεων
Πάντως, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα για τον οργανισμό να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την υπηρεσία του, εφόσον θεωρεί ότι τα όποια διατάγματα εκδίδονται προκαλούν μεγάλο οικονομικό κόστος. Για τη Cyta,τονίστηκε ότι την περασμένη δεκαετία κέρδισε προσφυγές 25 εκατομμυρίων για αλλαγή των διαταγμάτων που εκδίδει το ΓΕΡΙΕΤ, ωστόσο δεν εκδικάστηκε μέχρι στιγμής απόφαση για επίδοση των αποζημιώσεων αυτών. Το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς του ΓΕΡΙΕΤ και εναπόκειται στη Cyta να τα διεκδικήσει. Αριθμός αιτήσεων έχει υποβληθεί εκ μέρους της Cyta για διεκδίκηση μέρους των χρημάτων, ωστόσο ο Επίτροπος άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι στιγμής τα επιχειρήματα που κατέθεσε ο οργανισμός δεν δικαιολογούν εκταμίευσή του ποσού.
Χαμηλές οι ταχύτητες του διαδικτύου
Τους βουλευτές προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι στην Κύπρο είναι αρκετά χαμηλές οι ταχύτητες του διαδικτύου. Σκιαγραφώντας της εικόνα που επικρατεί, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέφερε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στις χαμηλές δεξιότητες χρήσης του διαδικτύου από τους Κύπριους χρήστες. Όπως εξήγησε, οι Κύπριοι αξιοποιούν το διαδίκτυο μόνο για να διαβάσουν ειδήσεις και να μπουν στο Facebook, και όχι για να κάνουν πληρωμές ή για να πραγματοποιήσουν άλλες εργασίες. Όπως μάλιστα επισημάνθηκε, οι δεξιότητες των Κυπρίων χρηστών αξιολογούνται στην 24η θέση πανευρωπαϊκά. Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον και πιο αυξημένες ταχύτητες, δεν συμφέρει και στις ίδιες τις εταιρίες να ενισχύσουν τα δίκτυα τους.
Οι βουλευτές πάντως, τόνισαν την ανάγκη να τεθούν κίνητρα από το κράτος προς τους πολίτες, έτσι ώστε να μάθουν να διευθετούν ηλεκτρονικά αρκετές από τις γραφειοκρατικές διαδικασίας/δοσοληψίες τους με τη δημόσια υπηρεσία. «Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του κράτους θα μας αναγκάσουν να αυξήσουμε τις ταχύτητες μας, χρειάζεται παρέμβαση για κίνητρα όσων θα χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές κρατικές υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, η Επιτροπή Θεσμών ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τη λειτουργία του ΓΕΡΗΕΤ και θα ετοιμάσει έκθεση με βάση τα συμπεράσματα της για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, τα οποία θα σταλούν στην Ολομέλεια και την εκτελεστική εξουσία.