Ξανά σε διάλογο με τις συντεχνίες ο Παμπορίδης
13:21 - 27 Απριλίου 2017

Στο σκόπελο των κανονισμών για τις κρατικές υπηρεσίες υγείας σκοντάφτει αυτή τη φορά η πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση για την εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας. Μετά τις έντονες διαφωνίες που εξέφρασαν οι συντεχνίες των επαγγελματικών κλάδων της υγείας επί του επίμαχου νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παμπορίδης, ανέφερε ότι θα μπει σε ένα νέο γύρο συζητήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους, μέχρι και τις 11 Μαΐου, ημερομηνία, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για το θέμα. «Θα έχω επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε εκείνα τα σημεία που μπορούν να γίνουν προσθήκες στους κανονισμούς, χωρίς να αλλοιώνεται η φιλοσοφία των μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Παμπορίδης. Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας, ικανοποιείται εν μέρει, το αίτημα συντεχνιών για συνέχιση του διαλόγου.
Πάντως, σε ερώτηση αν θεωρεί ότι θα προλάβει να ολοκληρώσει το διάλογο εντός 15 ημερών ο κ. Παμπορίδης είπε ότι ότι δεν το γνωρίζει αυτό, πρόσθεσε ωστόσο πως «αριθμητικά δεν είναι πολλοί στο σύνολο του εργατικού δυναμικού των νοσοκομείων αυτοί οι οποίοι έχουν ουσιαστικές ενστάσεις, όμως έχουν όλοι προτάσεις και πρέπει να ακουστούν».
Το νομοσχέδιο για τους κανονισμούς συζητήθηκε την Πέμπτη, 27 Απριλίου, ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, σε έντονο μάλιστα κλίμα, με όλες τις συντεχνίες να εκφράζουν τις διαφωνίες τους επί προνοιών του νομοσχεδίου αλλά και για το γεγονός ότι αυτό κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου και να ενσωματωθούν βασικές θέσεις της κάθε επαγγελματικής ομάδας.
Στον αντίποδα, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης εστίασε στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία τέθηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης των Αρχηγών των Κομμάτων στο Προεδρικό, βάσει των οποίων, το ΓΕΣΥ θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την 1η Ιουνίου. Όπως εξήγησε, όσες από τις θέσεις των ενδιαφερόμενων δεν αλλοίωναν το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της προωθούμενης μεταρρύθμισης, λήφθηκαν υπόψην. «Όταν όμως είσαι σε ένα διάλογο, στον οποίο κάποιοι εμμένουν εμφαντικά σε θέσεις που ανατρέπουν τη μεταρρύθμιση, το να αναλώνεσαι σε μια μάταιη προσπάθεια οδηγεί σε ροκάνισμα του χρόνου. Και δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από τους Αρχηγούς, είναι φρόνιμο να κινηθούμε τάχιστα και να στείλουμε το συντομότερο στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προχωρώντας, ένα βήμα πιο πέρα, ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα δεχθεί «παρελκυστικές» θέσεις, οι οποίες θα αλλοιώνουν το χαρακτήρα της μεταρρύθμισης. Ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε επαγγελματική ομάδα να απαιτεί να ενσωματωθούν στο ν/σ θέσεις που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα γίνει μεταρρύθμιση για χάρη της μεταρρύθμισης, αλλά για να είναι αποδοτική «πρωτίστως για τους ασθενείς και ακολούθως για τους εργαζόμενους».
Σφόδρα ενοχλημένες οι συντεχνίες
Ο Διευθυντής του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, Κύπρος Κυπριανού τόνισε ότι βάσει το προτεινόμενου νομοσχεδίου, οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν επηρεάζονται στο κομμάτι των εργασιακών. Όπως εξήγησε, οι νέοι κανονισμοί θα αφορούν τους όρους εργοδότησης των νέων υπαλλήλων που θα προσληφθούν, ενώ πρόσθεσε, βάσει των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, θα υπάρχουν συμβόλαια, δεν θα υπάρχει η κλασσική δημοσιοϋπαλληλική σχέση, ενώ οι θέσεις αυτές θα είναι όλες πρώτου διορισμού. Παραδέχθηκε, επίσης ότι οι κανονισμοί περιλαμβάνουν στοιχεία εκτός των οργανισμών δημοσίου δικαίου, γεγονός που εξόργισε τον ΓΓ της ΠΕΟ. Παίρνοντας το λόγο, ο Πάμπης Κυρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χωρίς να ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος και με ανοιχτά πολλά ζητήματα, το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στη Βουλή. Έκανε, παράλληλα, λόγο για κανονισμούς αλά καρτ, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, αποτελούν ένα μείγμα δεδομένων από οργανισμούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. «Πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει τι είδους οργανισμός θα δημιουργηθεί, τι θεσμούς θα έχει. Αυτοί οι κανονισμοί που κατατεθήκαν έχουν στοιχεία αλα καρτ, ότι μας βολεύει από το δημόσιο δίκαιο, ότι μας βολεύει από το ιδιωτικό».
Έντονες οι διαμαρτυρίες της ΠΑΣΥΚΙ, με τον Πρόεδρο της, Σωτήρη Κούμα να επαναλαμβάνει ότι παρόλο που κατέθεσε τις θέσεις της, εντούτοις δεν έλαβε ποτέ απάντηση από το υπουργείο. Εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη ότι το προωθούμενο μοντέλο χρήζει νομικής επεξεργασίας . «Πουθενά δεν αναφέρεται πως θα επιτευχθεί συνεργεία μεταξύ των δυο ομάδων ιατρών στο νέο οργανισμό (υφιστάμενων και νεοπροσληφθέντων), ποια η ιεραρχία, πως θα δουλεύουμε. Θέλουμε βιώσιμο ΓΕΣΥ όχι να είμαστε εμείς η τροχοπέδη και να μας επιρρίπτονται ευθύνες για λάθη άλλων», κατέληξε ο κ. Κούμας.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου. «Κάποιοι στρουθοκαμηλίζουν και προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στις συντεχνίες, ζητούμε λογικότατα πράγματα, ότι ισχύει για όλους να ισχύει και για του εργαζόμενους στο νέο οργανισμό», κατέληξε ο κ. Γεωργίου.
Διαφωνίες και από την ΔΕΟΚ, με τον εκπρόσωπο της να τονίζει ότι με τους προωθούμενους κανονισμούς δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και ανομοιομορφία, καταργείται ο κώδικας εργασιακών σχέσεων κ.α.
Η ΣΕΚ έθεσε θέμα διασφάλισης των δικαιωμάτων του ωρομίσθιου προσωπικού, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ εστίασε στα δικαιώματα των αποσπασμένων υπαλλήλων. Ζήτησε επίσης να αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι δημόσιο υπάλληλοι που θα επιλέξουν να μπουν στο νέο καθεστώς απαλλασσόμενοι της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας.
Παμπορίδης: «Ή θα προχωρήσουμε, ή θα ρίχνουμε πέτρες»
Απαντώντας στις επικρίσεις των Συντεχνιών, ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από τις παθογένειες του δημόσιου τομέα και θα δώσει την προοπτική για να μπορέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να εκτεθούν στον ανταγωνισμό. «Ο κάθε ένας από εσάς προσεγγίζει το θέμα στη βάση των συμφερόντων της ομάδας του, αλλά είναι μια μεταρρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην υγεία, ας μην εστιάζουμε στα ειδικά και να δούμε το δάσος», συμπλήρωσε, για να καταλήξει ότι «ή θα προχωρήσουμε ή θα μείνουν απ’ έξω και θα ρίχνουμε πέτρες».
Αναφερόμενος στις κατηγορίες για το προωθούμενο εργασιακό καθεστώς, τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ευέλικτου εργασιακού περιβάλλοντος, όπου τα μέρη θα μπορούν να διαπραγματευτούν.
Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εντός της Επιτροπής εναντίον του ότι αφήνει τα νοσοκομεία να καταρρεύσουν μέχρι να γίνει το ΓεΣΥ, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε πως από την πλευρά της Κυβέρνησης καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με σειρά από δράσεις, όπως προσαυξήσεις στους γιατρούς, αύξηση του αριθμού των γιατρών κατά 50, συνεννόηση με την ΠΑΣΥΝΟ σχετικά με τις κλίμακες και τις δομές, ενίσχυση της προσπάθειας επίλυσης της καθημερινότητας.