Καταγγελία ΣΥΠΡΟΔΑΤ για αναπομπή διαιτησίας στον Συνεργατισμό
13:00 - 27 Απριλίου 2017
Την απογοήτευσή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) για την αποδοχή από τη Βουλή της αναπομπής του νόμου για κατάργηση της διαιτησίας στον Συνεργατισμό, προχωρώντας σε επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η κατάργηση του δύο άρθρων του περί συνεργατικών εταιρειών νόμου, αφορούν «την ειδική διαιτητική διαδικασία του Συνεργατισμού και την εξουσία του εφόρου να δεσμεύει τις περιουσίες των δανειοληπτών».
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «επιχειρείται μία ατεκμηρίωτη και παρατραβηγμένη κινδυνολογία σχετικά με το ότι, επειδή θα καταργούνταν τα δύο αυτά προνόμια του Συνεργατισμού, θα εμπλακούν τα κανονικά δικαστήρια και επειδή οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες θα υπάρξει επιβολή επιπρόσθετων απαιτήσεων στα ΣΠΙ μέσω αύξησης των προβλέψεών τους».
Σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο νομοθέτης έχει υποχρέωση να παρέμβει σε ιδιωτικές συμβάσεις, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τους δανειολήπτες τονίζει ότι «η διατήρηση ενός αντισυνταγματικού θεσμού, που παραβιάζει τους κανόνες παραχώρησης κρατικής βοήθειας, μέχρι να υποβληθούν προς έγκριση καινούργιοι θεσμοί δεν μπορεί να συνεχιστεί», ζητώντας άμεση κατάργηση της εν λόγω διαδικασίας.
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών αναφέρει ότι θα προωθήσει επίσημη σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαν πρώτο βήμα, «στηριζόμενοι στην παραβίαση των κανόνων που διέπουν την παραχώρηση κρατικής βοήθειας, αλλά και στο ότι η ύπαρξη τέτοιων προνομιακών διαδικασιών παραβιάζει δύο τουλάχιστον βασικά δικαιώματα που προστατεύονται απόλυτα από τον ευρωπαϊκό χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει αυξημένη ισχύ και η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική για όλες τις εξουσίες (κυβέρνηση, βουλή, δικαστήρια) και όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μεταξύ άλλων, όπως εξηγεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο θεσμός της διαιτησίας συνεχίζει να υπάρχει στην βάση του περί διαιτησίας νόμου κεφάλαιο 4 που μπορεί να χρησιμοποιεί ο Συνεργατισμός, αν πιστεύει πράγματι σε αυτά που αναφέρονται στην αναπομπή.
«Αυτό που καταργείται είναι το προνόμιο ειδικής διαιτησίας του Συνεργατισμού, το οποίο δεν απολαμβάνει καμία άλλη τράπεζα ή άλλος οργανισμός ή αρχή ή σώμα», επισημαίνεται σχετικά. «Αυτό το ειδικό προνόμιο ξεκάθαρα αποτελεί μια διαδικασία που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των δανειοληπτών, ενώ παραβιάζει επίσης στους κανόνες παροχής κρατικής βοήθειας», σημειώνει ο Σύνδεσμος.
Παράλληλα, τονίζει ότι «δεν τίθεται θέμα επιβολής πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων στα Σ.Π.Ι., ούτε και τίθεται θέμα επιβάρυνσης του κύπριου φορολογούμενου, και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος».