Κομισιόν: Ελκυστικά για επενδυτές έργα στην Κύπρο
17:36 - 27 Απριλίου 2017
Την πεποίθηση του πως στην Κύπρο υπάρχουν εξαιρετικά έργα που να προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, Jyrki Katainen, σημειώνοντας πως το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη σημειώνει πρόοδο και στο νησί μας.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του που μεταδόθηκε σε Ημερίδα Ενημέρωσης και Δικτύωσης του Europe Direct Λεμεσού, με θέμα το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και η αξιοποίηση του στην Κύπρο, ο κ. Katainen ανέφερε πως η Κύπρος ήταν μια από τις χώρες που πλήγηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση, ωστόσο ""μετά από 3 χρόνια αξιοσημείωτης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η οικονομία της ανακάμπτει".
" Η ανάπτυξη ήταν ισχυρή το 2016 και αναμένεται να παραμείνει ισχυρή φέτος και αυτά είναι εξαιρετικά νέα", είπε και συνεχάρη τις Κυπριακές Αρχές για τη δέσμευσή τους να βελτιώσουν τις οικονομικές συνθήκες της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην Κύπρο, συνέχισε, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη σημειώνει πρόοδο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκφράζοντας την άποψη πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη έργων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενεργειακή απόδοση, οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, η έρευνα και η καινοτομία.
"Είμαι πεπεισμένος πως εξαιρετικά έργα μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις στην Κύπρο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στη διάθεση των ενδιαφερομένων τις αναγκαίες υποστηρικτικές δομές", συμπλήρωσε.
Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, ο λειτουργός της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μιχάλης Στυλιανού, ανέφερε πως, μόλις δυο χρόνια από τη δρομολόγηση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, έχουν ήδη κινητοποιηθεί, σε όλη την Ευρώπη, 183 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 315 δισεκατομμύρια που προβλέπει το Σχέδιο για περίοδο τριών ετών, ποσοστό που φτάνει το 60%.
Ήδη, σημείωσε, υπάρχει πρόταση για επέκταση της περιόδου μέχρι το 2020 και αύξηση του διαθέσιμου ποσού στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στα διασυνοριακά έργα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της γεωγραφικής κάλυψης του Σχεδίου.
"Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη φέρνει απτά αποτελέσματα και έχει ήδη ωφελήσει άτομα και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Για να πετύχουμε το στόχο μας και να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας χρειαζόμαστε Ημερίδες όπως η σημερινή, η οποία φέρνει κοντά ειδικούς και ενδιαφερόμενους", συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, είπε πως η Κύπρος έχει εξασφαλίσει στήριξη μέσω του Σχεδίου για έργα οικονομικά βιώσιμα, ώριμα και συμβατά με τις προτεραιότητες της ΕΕ, τα οποία μεγιστοποιούν, στο μέτρο του δυνατού, τη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.
Εξέφρασε ωστόσο την άποψη πως υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε περισσότερες θεματικές από το τεράστιο χαρτοφυλάκιο διαφορετικών έργων, σε θεματικές επενδυτικές πλατφόρμες, από τον τομέα των μεταφορών, μέχρι τους τομείς της εκπαίδευσης, της ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας, των κοινωνικών υποδομών και του περιβάλλοντος, ακόμα και με διασυνοριακά έργα.
"Κάθε οργανισμός στη χώρα μας, ο οποίος σχεδιάζει μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου, πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά και να καταθέσει προτάσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο", είπε ο κ.Αναγιωτός.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Συντονιστής του Europe Direct Λεμεσού, Δρ. Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, ο οποίος τόνισε πως η σημερινή Ημερίδα που οργανώνει το Europe Direct Λεμεσού, με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, απευθύνεται σε γενικούς οικονομικούς κύκλους και έχει τρεις βασικούς στόχους.
Συγκεκριμένα οι στόχοι αυτοί, συνέχισε, αφορούν την ενημέρωση δυνητικών επενδυτών και φορέων υλοποίησης έργων αναφορικά με τις δραστηριότητες και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, τη διευκόλυνση για εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέσω μιας συντονισμένης και διαρκούς προσπάθειας άμεσης διάχυση της πληροφόρησης, με την υποστηρικτική χρήση κοινής πλατφόρμας και παροχής τεχνικής στήριξης και συμβουλευτικής στις επιχειρήσεις και στους υποψήφιους επενδυτές και τέλος, τη δικτύωση για δημιουργία αμφίδρομης επικοινωνία και συνεργιών μέσω επιχειρηματικών δικτύων για υλοποιήσει καινοτόμων έργων και θεματικών επενδυτικών πλατφόρμων.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ για τη Διασύνδεση με την Κοινωνία και τη Βιομηχανία, Νικόλας Ιορδάνους, ανέφερε πως το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ έχει ως βασικό και στρατηγικό στόχο την περαιτέρω διασύνδεση και ενίσχυση με τη βιομηχανία και την κοινωνία ευρύτερα και ως προς τούτο λειτουργούν με επιτυχία τόσο το Γραφείο Διασύνδεσης, τόσο το Europe Direct, όσο και η υπόλοιπη υπηρεσία του Πανεπιστημίου.
"Έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες αυτά τα 10 χρόνια ζωής του Πανεπιστημίου και καλούμε τους παραγωγικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και όλους, να έρθουν πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο και να διασυνδεθούν μαζί του, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά χρήσιμα και πολύτιμα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν", κατέληξε ο κ.Ιορδάνους.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκαν στους παρευρισκομένους οι ευκαιρίες και τα οφέλη που πηγάζουν από το Σχέδιο για την Κύπρο, τα εργαλεία και οι τρόποι χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών Russian Commercial Bank και Τράπεζας Κύπρου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ