powered by

Αδυναμίες στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα

Για ευκαιρίες στο τραπεζικό σύστημα κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, ο οποίος αν και σημειώνει τις προκλήσεις τις οποίες έχουν ακόμα να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, υποδεικνύει ότι  «η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί σημαντικά».

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (25 Απριλίου) σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος», ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι σήμερα ο Συνεργατισμός είναι «μία τράπεζα», που ρυθμίζεται και εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οδεύει προς την ένταξη στο κυπριακό χρηματιστήριο.

Ο Νικόλας Χατζηγιάννης σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, όπως τα ΜΕΔ. Πέρσι ο Συνεργατισμός, είπε, μείωσε τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών κατά €1,2 δισ, ένα τεράστιο ποσό σε μια χώρα με ΑΕΠ ύψους €17 δισ, ωστόσο αυτό δεν αντανακλάται στην αναλογία των ΜΕΔ, λόγω της απομόχλευσης της οικονομίας.

Χρειάζονται, είπε, ολιστικά σχέδια και στρατηγικές, εργαλεία και χρόνος, «αλλά για να τα κερδίσουμε αυτά πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι» και «η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί σημαντικά» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις τραπεζικές προκλήσεις είναι οι επιδόσεις της οικονομίας. «Υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία, βλέπουμε θετικά σημάδια και αυξημένη εμπιστοσύνη» συμπλήρωσε.

«Την ίδια ώρα είμαστε μέρος της ευρωζώνης και δυστυχώς πρέπει να ζήσουμε με τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι και οι τρεις τράπεζες μαζί -Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατισμός- έχουν ρευστότητα που φθάνει τα €10 δισ. Την ίδια ώρα, είπε, «δεν μπορούμε να δανείσουμε γιατί η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ταυτόχρονα, είπε, η ρυθμιστική αρχή, η ΕΚΤ, καθορίζει το επιχειρηματικό μοντέλο, και όχι οι μέτοχοι, κάτι το οποίο, όπως εξήγησε, μπορεί σε κάποιο στάδιο να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επειδή οι τράπεζες δεν μπορούν να κινηθούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Συνεργατισμού είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου επειδή υπάρχει πολύς χώρος για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει πολλά όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνου, την αποτελεσματικότητα και τη διακυβέρνηση, αλλά σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερα, είπε.

Σημείωσε τέλος ότι πρέπει οι τράπεζες να αξιοποιήσουν την ψηφιοποίηση.

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν για καταναλωτικά, αυξήθηκαν για δάνεια αγορά κατοικίας-Πώς κινήθηκαν τα επιτόκια τον Μάιο
Η Τράπεζα Κύπρου αναθεωρεί τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» της
Πέραν των €250.000 οι ακάλυπτες επιταγές το εξάμηνο
Ευρωζώνη: Σημάδια αποκλιμάκωσης για τα επιτόκια δανεισμού τον Μάιο-Τι δείχνει η έκθεση της ΕΚΤ
Έρχονται αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών-Τι συζήτησε ο SSM με τα πιστωτικά ιδρύματα
Λαγκάρντ: Σε σωστή τροχιά τα επιτόκια της ΕΚΤ-Απόλυτη προσήλωση στον στόχο για πληθωρισμό 2%
Τίμησε τον Κωνσταντίνο Ηροδότου η ΕΤΥΚ-«Κατά τη θητεία του ως Διοικητής επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα»
Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο