Μέτρα πίεσης για το ωράριο θα μελετήσει η Βουλή
07:40 - 09 Μαρτίου 2017

Στην εξέταση εναλλακτικών λύσεων και μέτρων πίεσης προς την κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει η Βουλή, σε περίπτωση που ναυαγήσουν και πάλι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την Τρίτη 14 Μαρτίου, σε ενημέρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για την επίδραση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρόταση των βουλευτών Αντρέα Φακοντή, Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, Ελένης Μαύρου, Μαρίνου Μουσιούττα και Άγγελου Βότση.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένει να διαπιστώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης προκειμένου να καθορίσει τα επόμενά της βήματα. Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Αντρέας Φακοντής, η Βουλή θα αναμένει να ακούσει τις θέσεις της υπουργού Εργασίας και κατά πόσο θα υπάρξει διαφοροποίηση στη στάση και οποιαδήποτε νέα πρόταση από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας.
«Αν και υπήρξαν άτυπες συναντήσεις, διάφορες προτάσεις και αρχικές σκέψεις από πλευράς κυβέρνησης για να δούμε κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να εξεύρουν μία λύση, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη πρόταση από πλευράς της υπουργού», είπε σχετικά ο κ. Φακοντής.
Ερωτηθείς για την αντίδραση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, σε περίπτωση που οι συζητήσεις αποδειχθούν και πάλι άκαρπες, ανέφερε ότι θα δοθεί χρόνος και ότι η Βουλή έχει διάφορες σκέψεις επί του θέματος.
«Σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την ίδια στάση, η Βουλή θα πρέπει να μελετήσει κατά πόσο μπορεί να ασκήσει άλλα μέτρα πίεσης», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «κανένας από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το θέμα, εφόσον έχει μεσολαβήσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, δεν αναμένεται οποιαδήποτε νέα πρόταση επί του θέματος από πλευράς κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να προκρίνει την επιστροφή στην υπουργό Εργασίας του δικαιώματος έκδοσης διαταγμάτων για ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων ως τη μοναδική διαθέσιμη νομική οδό.
Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς και οι εμπλεκόμενες οργανώσεις και σύνδεσμοι του λιανικού εμπορίου.
Αυτορρύθμιση της αγοράς
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε, Μάριος Αντωνίου δήλωσε στο InBusinessNews ότι η αγορά λειτουργεί ομαλά και με πλήρη τάξη, σημειώνοντας ότι «το κάθε είδος επιχείρησης προσάρμοσε αναλόγως τα ωράριά του για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών».
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, με εξαίρεση το άρθρο, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τον Μάρτιο του 2016, «εφαρμόζεται πλήρως η νομοθεσία του 2006 για το ωράριο των γενικών καταστημάτων όσον αφορά στην τήρηση των αργιών και στην παραχώρηση των ωφελημάτων στους εργαζομένους».
Όπως είπε ο γγ του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε, «εάν πράγματι η Βουλή επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων, ο μόνος τρόπος είναι να παραχωρήσει εκ νέου το δικαίωμα στην υπουργό Εργασίας να εκδώσει διάταγμα, με το οποίο θα ρυθμίζεται το ωράριο».
Το ωράριο για τις αργίες και το Πάσχα
Σημειώνεται ότι τα γενικά καταστήματα - μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε θα παραμείνουν ανοιχτά το Σάββατο 25 Μαρτίου, ενώ θα είναι κλειστά το Σάββατο 1 Απριλίου.
Όσον αφορά στο ωράριο των ημερών του Πάσχα, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 18:00.