Internet of Everything το next big thing στην ψηφιακή επανάσταση;
17:30 - 29 Μαρτίου 2017
Το digital transformation έχει θεωρηθεί παγκοσμίως ως η τέταρτη επανάσταση: μετά τον ατμό, τη βιομηχανία- τη μαζική παραγωγή και την ηλεκτρονική επανάσταση βρισκόμαστε στην καμπή μιας μεγάλης αλλαγής, της ψηφιακής. Αν θέλουμε να είμαστε εντός τόπου και χρόνου (και κρατήστε το θέμα της συγχρονικότητας και της ταχύτητας ως άσσο στο μανίκι σας) η ψηφιακή επανάσταση συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Τεχνολογίες όπως το Internet of Things (ΙοΤ) είναι ήδη εδώ, δεν έχουν μόνον ενσωματωθεί, αλλά παράγουν ήδη νέες υβριδικές εκδοχές και η μεταμόρφωση συνεπάγεται με την ψηφιοποίηση. Όσο περνά ο καιρός τόσο λιγότερο μιλάμε για το κατάλληλο timing και αυτό για έναν απλούστατο λόγο: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να προγραμματίσει το μέλλον, να βρει την σωστή στιγμή, γιατί το μέλλον είναι τώρα (the future is now).
Τώρα, έχουμε την τεχνολογία στα χέρια και περνάμε στην φάση της αξιοποίησής της σε ένα ταξίδι που ο προορισμός δεν είναι το ζητούμενο. Το IοT τα big data, οι cloud υπηρεσίες ανοίγουν τα χαρτιά τους και αλλάζουν το «παιχνίδι»: Από το Μ2Μ (machine to machine) όπου όλες οι συσκευές συνδέονται και αλληλεπιδρούν, περνάμε στο Internet of Me, δηλαδή στην εξατομίκευση της ψηφιακής εμπειρίας. Έξυπνα κινητά, laptops, tablets, έξυπνα wearables, έξυπνες οικιακές συσκευές, έξυπνα αυτοκίνητα, έξυπνες μεταφορές, έξυπνες πόλεις μας έκαναν εξυπνότερους ή τουλάχιστον πιο «ξύπνιους». Αυτό σημαίνει ότι ο «πελάτης» και ο χρήστης (επιτρέψτε μου να προσθέσω) «έγινε το κέντρο του σύμπαντος».
Με την ανάπτυξη αλγορίθμων που «τρέχουν» γύρω μας, οι εταιρείες τεχνολογίας έρχονται να ανατρέψουν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημιουργίας του Internet που ήταν η ελεύθερη και απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο ίδιο περιεχόμενο- στην ίδια πληροφορία από όλους, και να δημιουργήσουν online εμπειρίες, που είναι βαθιά προσωποποιημένες και αυτό- προσδιοριζόμενες. H «σχετικότητα» (relevance) είναι στο επίκεντρο των αλγόριθμων της εξατομίκευσης: Αν για παράδειγμα σε μια περιήγησή σας στο Facebook ή σε μια αναζήτησή σας στο Google, αισθανθήκατε ότι κάποιος διαβάζει το μυαλό σας, λόγω τον «σχετικών αποτελεσμάτων», μην ανησυχείτε, δεν είναι έτσι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια ομάδα από web developers και data analysts έχει πλήρη κατανόηση του πώς δουλεύει το μυαλό σας. Αυτό που για εσάς είναι μια άδηλη μνήμη και ρέει μέσα στα εγκεφαλικά σας κυκλώματα σε μια πολύπλοκη διαδικασία που με απλά λόγια ονομάζεται συνειρμός, είναι για το IoM η φλέβα χρυσού.
Οι χρήστες δεν είναι μόνο εξυπνότεροι, είναι και πιο «φευγάτοι»: Ο μέσος χρήστης παραμένει ένα, το πολύ, δυο λεπτά σε μια ιστοσελίδα πριν πάρει την απόφαση να φύγει και να επισκεφθεί κάποια άλλη. Ποιος είναι ο τρόπος για να παραμείνει; Να του δοθεί «στο πιάτο» αυτό ακριβώς το οποίο έψαχνε ή τουλάχιστον κάτι εξίσου ενδιαφέρον. Άρα αναπτύσσεται το διαδίκτυο, σε όλο το φάσμα της περιήγησης συμπεριλαμβανομένων και των social media, που δεν είναι παγκόσμιο, αλλά εντελώς προσωπικό. Αυτό βοηθά στον κλάδο των υπηρεσιών, του λιανεμπορίου, της βιομηχανίας, είναι το χρησιμότερο εργαλείο για τις πλατφόρμες της “ομπρέλας” του sharing economy και βεβαίως καταλήγει να ικανοποιεί τον αποδέκτη, μιας και ο αλγόριθμος κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα του.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Τι έμεινε απ’ έξω. Πρόκειται για αυτό το «αλλά», που έρχεται πάντα μετά από μια κατοχύρωση, ειδικά όταν πρόκειται για τον ψηφιακό κόσμο. Εντάξει, δημιουργούμε «αυτοεκπληρούμενες» προφητείες, κάνουμε τις προτιμήσεις μας γνωστές και στην συνέχεια τα αποτελέσματα που έχουμε επιβεβαιώνουν τις επιλογές μας, όμως αυτές οι σχετικές πληροφορίες αφήνουν απ’έξω τις λιγότερο σχετικές που κανένας που αλγόριθμος δεν μπορεί να αξιολογήσει αν θα ήταν χρήσιμες, παρά μόνο εμείς.
Και κάπως έτσι οδηγούμαστε σε αυτό που στην ίδια εκδήλωση ο Ανδρέας Στελλάτος, Master Principal SC της Oracle, ανέφερε ως Internet of Everything. Το internet κάνει τους κύκλους του από το γενικό στο ειδικό: Internet για όλους (www), Internet των Πραγμάτων (ΙοΤ), Ιnternet για εμένα (ΙοΜ) και πλέον Internet για Όλα (ΙoE). Τον όρο εισήγαγε πρώτος ο CEO της Cisco, John Chambers, όταν μιλώντας για το διαδίκτυο των πάντων ανέφερε ότι το αποτύπωμά του μόνο για τον δημόσιο τομέα στις ΗΠΑ, θα αγγίξει τα 4.6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με απλά λόγια καταλήγουμε ότι όλες οι εταιρείες στο πολύ άμεσο μέλλον θα δημιουργήσουν προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα ταιριάζουν σε έναν κόσμο με ακόμα πιο έξυπνες συσκευές, υπηρεσίες και οικοσυστήματα.
Αν και σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες παραλλαγές στην πορεία, αυτό είναι ίσως το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της επανάστασης. Το next big thing έχει μπροστά του να ασχοληθεί με θέματα όπως η ασφάλεια, η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η συμβατότητα των λογισμικών και ο συγχρονισμός τους, η περαιτέρω εύρεση και περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, αλλά και η εξεύρεση των κατάλληλων ανθρώπων που δουλέψουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν μπορώ παρά να δανειστώ την φράση του Paul Papadimitriou, Innovation Scout & Founder, που υποστηρίζει ότι ανάμεσα στις «μαγικές» αλλαγές του ελκυστικού Internet οι εταιρείες είναι σημαντικό να ακολουθούν το «Start small- be a little bit edgy – do less – human first».
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com