ΣΕΠ-ΑΤΗΚ: Διαχωρίζει τη θέση τις από άλλες συντεχνίες
15:20 - 24 Μαρτίου 2017
Ως πρώτο βήμα προς σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΤΗΚ (ΣΕΠ-ΑΤΗΚ) το νέο νομοσχέδιο που κατήρτισε το Υπουργείο Οικονομικών για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στη Cyta.
Με ανακοίνωση, η ΣΕΠ-ΑΤΗΚ διαχωρίζει τη θέση της από τις υπόλοιπες συντεχνίες στον Οργανισμό, οι οποίες εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Cyta.
«Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αφού ικανοποιεί κάποιους από τους βασικούς όρους που είχαμε θέσει ως Συντεχνία», αναφέρει η ΣΕΠ-ΑΤΗΚ, επισημαίνοντας πως το προσχέδιο «προνοεί την διατήρηση της ιδιοκτησίας της Cyta στο κράτος στο διηνεκές και την πώληση μειοψηφικού πακέτου Μετοχών σε Στρατηγικό Συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει τη διεύθυνση (management) του Οργανισμού».
Σημειώνει ακόμη πως «για να έχει όμως πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης η όλη προσπάθεια θα πρέπει να ακολουθήσει, χωρίς καμία χρονοτριβή, και το επόμενο βήμα, που είναι η έλευση του Στρατηγικού Συνεργάτη που θα αναλάβει τη διεύθυνση (management) του Οργανισμού».
«Και αυτό επιβάλλεται να γίνει με το σωστό τρόπο» αναφέρει και προειδοποιεί πως «σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή αναλάβει τις δραστηριότητες της Cyta μια άλλη Cyta ιδιωτικού δικαίου, της οποίας όμως τη διεύθυνση θα εξακολουθήσει να έχει για πολύ καιρό το κράτος, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει συνταγή αποτυχίας».
Η συντεχνία εντοπίζει ωστόσο κενά και παραλείψεις, που, μεταξύ άλλων, αφορούν και το κεφάλαιο της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Για τη διόρθωση και συμπλήρωσή τους θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Λέγοντας ότι αποδείχθηκε ότι ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού δεν μπορεί να επέλθει υπό το υφιστάμενο καθεστώς, η ΣΕΠ-ΑΤΗΚ καλεί τα πολιτικά κόμματα «να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο μαζί με την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των συντεχνιών, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες όλων των μερών, που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος με παράλληλη είσοδο στρατηγικού συνεργάτη».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ