Powered by

Νομική νίκη Coca-Cola εναντίον συριακής εταιρείας

Η Coca-Cola μπορεί να αντιταχθεί στην καταχώριση του σημείου «Master» το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια γραφή με τη δική της για την εμπορία ποτών και τροφίμων, έκρινε σήμερα το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από προσφυγή της εταιρείας.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι παρότι το σημείο «Master» χρησιμοποιείται μόνο στη Συρία και στη Μέση Ανατολή είναι γραμμένο με μορφή ανάλογη με αυτή της Coca-Cola (ίδια γραμματοσειρά) και ως εκ τούτου η Coca-Cola μπορεί να αποδείξει, ως λογικό συμπέρασμα, κίνδυνο οικονομικού παρασιτισμού, υπό την έννοια ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά το «Master» κατά τον ίδιο τρόπο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακυρώνοντας απόφαση του EUIPO, του αρμόδιου γραφείου της ΕΕ. Η Coca-Cola άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της απόφασης του EUIPO.

Κατά το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, τα αντιπαρατιθέμενα σημεία παρουσίαζαν στοιχεία οπτικής ομοιότητας συνιστάμενα όχι μόνο στην «ουρά» που προεκτείνει τα αντίστοιχα αρχικά τους γράμματα «c» και «m» σε μια καμπύλη εν είδει υπογραφής, αλλά και στη χρήση κοινής γραμματοσειράς, της σπενσεριανής γραφής, που δεν είναι συνήθης στη σύγχρονη συναλλακτική πραγματικότητα.

Έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα αντιπαρατιθέμενα σημεία παρουσίαζαν χαμηλό μεν βαθμό ομοιότητας, επαρκή όμως ώστε το ενδιαφερόμενο κοινό να συσχετίσει το σημείο «Master» και τα τέσσερα προγενέστερα σήματα της Coca-Cola, το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι το EUIPO όφειλε να εξετάσει κατά πόσον η χωρίς νόμιμη αιτία χρήσης του σημείου «Master» προσπόριζε αθέμιτο όφελος από τη φήμη των προγενέστερων σημάτων της Coca-Cola ή τους προκαλούσε βλάβη. Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι το EUIPO υπέπεσε σε πλάνη καθόσον δεν έλαβε υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε προσκομίσει η Coca-Cola.

Το 2015 το EUIPO εξέδωσε απόφαση βάσει της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου του 2014. Η ανακοπή της Coca-Cola απορρίφθηκε τότε εκ νέου, καθότι το EUIPO έκρινε αυτή τη φορά ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε προσκομίσει η Coca-Cola δεν ήταν δυνατόν να αποδείξουν την ύπαρξη κινδύνου οικονομικού παρασιτισμού. Μη ικανοποιημένη από τη νέα αυτή απόφαση του EUIPO, η Coca-Cola προσέφυγε εκ νέου ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου, ζητώντας την ακύρωσή της και δικαιώθηκε από το ΓΔΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα