Powered by

Brexit που θα δίνει τον έλεγχο στο ΗΒ ζητά ο Μπόρις Τζόνσον

Ως προειδοποίηση προς την Τερέζα Μέι να μην αποδεχθεί την  διαφοροποίηση των κανόνων που θα ρυθμίζουν το εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα  στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από το Brexit σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, ερμηνεύονται από μεγάλη μερίδα του βρετανικού Τύπου σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.


 
Στο πλαίσιο ομιλίας του για την εξωτερική πολιτική ο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit κ. Τζόνσον ρωτήθηκε κατά πόσο θα συμφωνούσε με τη ρυθμιστική ευθυγράμμιση της Βόρειας Ιρλανδίας και όλου του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, ώστε να μην επηρεαστεί η απρόσκοπτη εμπορική κίνηση στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι ενστάσεις του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας DUP έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου που είχε διαμορφωθεί κατά την παρουσία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, δεν επέτρεψε το κλείσιμο συμφωνίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit. Η κ. Μέι βασίζεται στους δέκα βουλευτές του DUP για τη διατήρηση πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Ο κ. Τζόνσον απάντησε πως η τελική συμφωνία «θα πρέπει να συνάδει με την ανάκτηση του ελέγχου των νόμων, των συνόρων και των χρημάτων όλου του Ηνωμένου Βασιλείου».
 
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι μία νέα, βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ και για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των συνομιλιών που θα αφορούν τη μελλοντική εμπορική σχέση.
 
Πάντως η ΕΕ διαμήνυσε στο Λονδίνο ότι έχει διορία έως την Κυριακή να υποβάλει μία νέα πρόταση για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την πρώτη φάση των συνομιλιών – τα σύνορα στην Ιρλανδία, τον οικονομικό διακανονισμό του διαζυγίου και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων.
 
Η τήρηση της διορίας αποτελεί προϋπόθεση ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τη μετάβαση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα