Οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για τις τράπεζες

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα όσο και ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη γενικότερα βρέθηκαν στον επίκεντρο συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο στο πλαίσιο του 5ου Cyprus Banking Forum.

Την ανάγκη υιοθέτησης νέων πρακτικών και περισσότερης τεχνολογίας υπογράμμισε ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Κύπρου, επισημαίνοντας πως το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και βιώσιμο. Μόνο έτσι, είπε, οι κυπριακές τράπεζες θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν του διεθνούς ανταγωνισμού και να είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κυπριακή Οικονομίας όχι μόνο από πλευράς χρηματοδότησης αλλά και από πλευράς εισαγωγής νέων προϊόντων και νέων εμπειριών. Πρόσθεσε πως τα σημαντικότερα προβλήματα των τραπεζών εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος όγκος των ΜΕΔ καθώς και η αυξημένη εποπτεία καθώς και η συμμόρφωση προς τους κανονισμούς.

Διαβάστε ακόμα: Γ. Συρίχας: Χρήζει επιτάχυνσης ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΔ

Από την πλευρά του ο Γιώργος Άππιος CEO της AstroBank σημείωσε πως τα ΜΕΔ στην Κύπρο παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, ενώ υπογράμμισε και τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, καθώς, όπως είπε, οι επενδυτές οι οποίοι είναι αυτοί που δίνουν κεφάλαια στα τραπεζικά ιδρύματα και όταν ένας επενδυτής επενδύει σε μια τράπεζα σκέφτεται για την αξία του κεφαλαίου που επενδύει και τις αποδώσεις του. Με τις αυξημένες πιέσεις για περισσότερα κεφάλαια από τις εποπτικές αρχές, δημιουργείται μια αρνητική εικόνα για τους επίδοξους επενδυτές. Κάθε χρόνο βλέπουμε, ανέφερε, περισσότερες οδηγίες και κανονισμούς οι οποίοι είναι περίπλοκοι στην εφαρμογή τους. Στο παρελθόν το ερώτημα για να επενδύσει κάποιος σε ένα τραπεζικό ίδρυμα αποτελούσε το πιστωτικό ρίσκο μιας τράπεζας, σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με την αύξηση της εποπτείας αυξάνοντα τα ρίσκα για τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο. Τέλος, ο κ. Άππιος επισήμανε πως η τρόικα απέτυχε να επιλύσει κάποια προβλήματα που αφορούν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο.

Το τραπεζικό επάγγελμα δεν είναι ανιαρό σήμερα καθώς η κάθε μέρα είναι διαφορετική ανέφερε χαριτολογώντας ο Χάρης Χαμπάκης Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Eurobank Κύπρου, για να επισημάνει το δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν τα τραπεζικά ιδρύματα. Θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια, πρόσθεσε, ώστε τις διαφαινόμενες προκλήσεις να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες, καθώς και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέοι εποπτικοί κανονισμοί. Η πραγματική πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι η σοφή αξιοποίηση της ροής επενδύσεων που προέρχονται από το εξωτερικό. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στα προβλήματα αλλά και στις προοπτικές που διανοίγονται.

Ο Dmitry Chudakov head of Domestic Business της RCB Bank ανέφερε πως η αύξηση των προβλέψεων δημιούργησε την ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια για τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και το κόστος για συμμόρφωση. O ανταγωνισμός είναι μεγάλος και ως αποτέλεσμα τα επιτόκια μειώνονται. Το νέο ψηφιακό περιβάλλον, υπογράμμισε, παρέχει ευκαιρίες στις τράπεζες να διευρύνουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους πέραν των στενών γεωγραφικών ορίων της Κύπρου. Όλες οι τράπεζες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, αλλά δεδομένης της ανάγκης για περισσότερα κεφάλαια.

Διαβάστε ακόμα: ​​​​​​​V. Guzzo: Εντυπωσιακή ανάκαμψη κατέγραψε η Κύπρος

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει ακόμη προβλήματα στην οργανική του δομή καθώς αρκετά κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις ως μέλος ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό ανέφερε ο Νικόλας Χατζηγιάννης CEO της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, επισημαίνοντας πως ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι υπερμεγέθης και θα πρέπει να συρρικνωθεί. Τόνισε πως στο άμεσο μέλλον θα δούμε λιγότερες και μικρότερες τράπεζες και ισολογισμούς τραπεζών με μικρότερους ισολογισμούς. Υπάρχει πίεση για την κερδοφορία των τραπεζών και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα είναι μεγάλο και όλοι ανταγωνιζόμαστε για τους ίδιους πελάτες.

Τέλος ο Ιωάννης Μάτσης CEO της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρθηκε σε πέντε προκλήσεις οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να μετατραπούν σε πέντε ευκαιρίες. Πρώτη πρόκληση αποτελεί ο μεγάλο όγκος των ΜΕΔ ο οποίος ανέρχεται στα €23 δις και οι τράπεζες καλούνται να λάβουν προβλέψεις. Εμείς, ανέφερε, για κάθε 100 ευρώ ΜΕΔ έχουμε λάβει €60 προβλέψεις και παράλληλα υπάρχει υποθήκη. Η ευκαιρία σε αυτή την πρόκληση σημείωσε αποτελεί η επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος των ΜΕΔ και μπορεί να υπάρξει κερδοφορία από την γρήγορη επίλυση του προβλήματος. Δεύτερη πρόκληση για τις τράπεζες αποτελούν τα δανειστικά επιτόκια τα οποία είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ και ως επακόλουθο μειωμένα έσοδα για τις τράπεζες.

Η ευκαιρία έγκειται στο γεγονός ότι η τράπεζα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον πελάτη και να αυξηθεί η ποιότητα των δανείων και κατά αυτό τον τρόπο μειώνεις το ρίσκο του δανείου, ενώ μπορούν να επιβληθούν περισσότερα τέλη προς αυτούς τους πελάτες. Τρίτη πρόκληση, τα αυξημένα κόστη, μη ευέλικτο προσωπικό τα οποία δημιούργησαν μη ευέλικτα ιδρύματα με πολύπλοκες δομές και η ευκαιρία υπάρχει για απλοποίηση της οργανικής δομής των τραπεζών κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλεονάζον προσωπικό ενώ οι δραστηριότητες της τράπεζας μπορούν να βελτιωθούν με την χρήση τεχνολογίας. Τετάρτη πρόκληση αποτελεί η αυξημένη εποπτεία των τραπεζών κάτι το οποίο απαιτεί περισσότερο χρόνο και την υποβολή περισσότερων εκθέσεων. Μέσα από αυτό υπάρχει η ευκαιρία για ενίσχυση της διοίκησης των τραπεζών, καθώς στο παρελθόν, όπως είπε, είχαμε τραπεζικά ιδρύματα με αδύναμη διοίκηση. Πέμπτη πρόκληση για την Κύπρο είναι ο μεγάλος αριθμός τραπεζικών ιδρυμάτων. Υπάρχουν 10 τραπεζικά ιδρύματα για λιγότερο από ένα εκατ. κατοίκους, ενώ στην Ευρώπη αναλογεί ένα τραπεζικό ίδρυμα για κάθε εκατ. κατοίκους. Παράλληλα, επισήμανε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει ίση μεταχείριση και εποπτεία για όλα τα τραπεζικά ιδρύματα. Υπάρχει η ευκαιρία για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο κάτι για το οποίο μπορούν να βοηθήσουν αρκετά οι εποπτικές αρχές.

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit