ΥΠΟΙΚ: Προτεραιότητα η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό το 2018
11:43 - 01 Δεκεμβρίου 2017
«Ένας από τους βασικούς στόχους για την επόμενη χρονιά είναι να μειώσουμε την ανεργία σε μονοψήφιο αριθμό και να φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018.
Σημείωσε πως το 2017 αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης μετά τις συνεχόμενες χρονιές συρρίκνωσης του κυπριακού ΑΕΠ. Ειδικότερα, το 2015 η ανάπτυξη της οικονομίας έφθασε το 2%, το 2016 επιταχύνθηκε στο 3% και το 2017 αγγίζει το 4% του ΑΕΠ. Συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις για το 2018 και επόμενη τριετία είναι εξίσου θετικές με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης που θα υπερβαίνει τα 3%.
«Έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την βαθιά παρατεταμένη ύφεση από το 2009 μέχρι το 2014», είπε.
Τόνισε ακόμη ότι μετά από 16 μέτρα πολιτικής που επέφεραν φορολογικές ελαφρύνσεις «στόχος το 2018 να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων». Ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 είναι ο πέμπτος συνεχόμενος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και ο τρίτος πλεονασματικός.
«Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα, αλλά με περιθώρια. Ένας προϋπολογισμός που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους, να προωθούμε έργα και πολιτικές και να στηρίζουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποδίδοντας έτσι ένα κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας», τόνισε.
Γυρίζει σελίδα ο τραπεζικός τομέας
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τραπεζικό τομέας γύρισε σελίδα με την ριζική αλλαγή του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου. «Το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας αποτελεί μέρος της Τραπεζικής Ένωσης και εποπτεύεται άμεσα ή έμμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άλλαξαν πολλά σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών. Κερδήθηκε ξανά η εμπιστοσύνη των καταθετών. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ξανά διαθέσιμος και μάλιστα με τα χαμηλότερα επιτόκια που είχαμε ποτέ στη χώρα μας. Αλλά ασφαλώς, οι διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης δανείων είναι πλέον πολύ πιο αυστηρές και έτσι ακριβώς πρέπει να είναι».
Άλματα προόδου στον Συνεργατισμό
«Η Συνεργατική έχει μεταμορφωθεί σε πραγματική τράπεζα, έχει δημιουργήσει νέες δομές, έχει καθιερώσει νέες διαδικασίες και λειτουργεί πλέον κάτω από τον αυστηρό έλεγχο και εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπάρχει κεφαλαιουχική επάρκεια, υπάρχει σημαντική ρευστότητα και σημειώνω επίσης την επιτάχυνση στη μείωση των ΜΕΧ μετά τη συγχώνευση του Συνεργατισμού σε μια τράπεζα, το περασμένο καλοκαίρι.
Από την άλλη, προφανώς υπάρχουν δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις που σχετίζονται το γεγονός ότι Συνεργατική είναι σήμερα μια κρατικοποιημένη τράπεζα. Αυτή είναι μια κατάσταση που περιορίζει τις προοπτικές της πλήρους εξυγίανσης και της ανάπτυξης της τράπεζας.
Και γι΄αυτό ακριβώς θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την προοπτική εισόδου θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών στη Συνεργατική Τράπεζα, μέσα από τη διαδικασία που η τράπεζα έχει ήδη θέσει σε κίνηση, στη βάση και των εποπτικών κατευθύνσεων. Αυτό θα σηματοδοτήσει τη λήξη της περιόδου κρατικοποίησης της τράπεζας. Και είναι γι’ αυτό που εξακολουθώ να θεωρώ αναγκαία τη διατήρηση δεσμών και με μια διευρυμένη εγχώρια ιδιοκτησιακή βάση, παρά τις ενστάσεις που έχουν εγερθεί και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχει ετοιμαστεί προσχέδιο ειδικής νομοθεσίας το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου».
Αποκρατικοποιήσεις
Για τι αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα αυτές που διασφαλίζουν τον ιδιοκτησιακό έλεγχο εκ μέρους του κράτους, ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο αδογμάτιστο, ως εργαλεία ανάπτυξης, μεταρρύθμισης και προσέλκυσης τεχνογνωσίας».
«Στην περίπτωση, για παράδειγμα, της CYTA είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι εισπρακτικοί. Δεν χρειάζεται να πωλήσουμε μερίδιο της CYTA για να εισπράξουμε ένα ποσό και να μειώσουμε το δημόσιο χρέος. Εξακολουθεί όμως να υπάρχει ανάγκη και μάλιστα πιεστική, για την ίδια την CYTA να απαλλαγεί από τα βαρίδια του κρατισμού, και να λειτουργήσει με την ευελιξία μιας ιδιωτικής εταιρείας, με παρουσία στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή έστω με μειοψηφική συμμετοχή, προκειμένου να διατηρήσει την προοπτική της, σε μια εξόχως ανταγωνιστική αγορά και σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η κυβερνητική πρόταση είναι ενώπιον σας, και η απόφαση κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι δική σας».