Powered by

ΕΕ: Μαύρη λίστα με φορολογικούς παραδείσους

Στην δημιουργία τον ερχόμενο Δεκέμβριο «μαύρης» λίστα, στην οποία θα περιληφθούν οι φορολογικοί παράδεισοι, στοχεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, μετά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
 
"Πρόθεσή μας είναι να εγκρίνουμε τον λίστα τον Δεκέμβριο,", είπε ο Toomas Toniste, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
 
Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως όλα τα κράτη της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε αυτό.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα paradise papers βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των 28 Υπουργών Οικονομίας και οικονομικών στις Βρυξέλλες, με τα περισσότερα Κράτη Μέλη να συμφωνούν πως πρέπει να επισπευστεί η εφαρμογή των μέτρων κατά την φοροαποφυγής μέσω offshore, και να υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για υιοθέτηση μαύρης λίστας με 50 μη συνεργαζόμενες χώρες ως τον Δεκέμβρη.

Όπως εξήγησε εξάλλου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τουλάχιστον από πλευράς Κομισιόν επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των αθέμιτων φορολογικών πολιτικών, προσθέτοντας ότι η έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σε πολλές από τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Κομισιόν  εκκρεμεί.

"Ελπίζω ότι οι πρόσφατες διαρροές θα αποτελέσουν ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την επίτευξη συμφωνία", σημείωσε.

Οι 28 επιπλέον αντάλλαξαν απόψεις και για τη λεγόμενη "μαύρη λίστα" των φορολογικών παραδείσων της υφηλίου που έχει καταστήσει η Κομισιόν, σε συνέχεια των αποκαλύψεων των "Panama papers", με σκοπό να υπάρξει τελική συμφωνία στο Ecofin της 5ης Δεκεμβρίου.

"Οι απόψεις αυτές θα ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Δεκέμβριο" δήλωσε από την πλευρά του ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας και προεδρεύων του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο κατά τη συνέντευξη Τύπου. 

Πάντως ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα