Powered by

Προοπτικές και ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο

Οι προοπτικές και ευκαιρίες που προκύπτουν για διεθνείς και εγχώριους επενδυτές από την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου «Επανασυστηνόμαστε - Νέα αρχή». Στην πλειονότητά τους οι ομιλητές, που προήλθαν από ένα ευρύ φάσμα του οικονομικού κόσμου της χώρας μας, εστίασαν στα πλεονεκτήματα από την σταθερή ανάκαμψη της Κύπρου και στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι φορείς που εκπροσωπούν. 

Στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι πολλές είναι οι ευκαιρίες που προκύπτουν σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 4% ετησίως. «Για να συμβεί αυτό όμως», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, «χρειάστηκαν οι σκληρές προσπάθειες και θυσίες των επιχειρήσεων δηλαδή επιχειρηματιών και εργαζομένων ώστε η οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της». Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επιπλέον στα όσα έργα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εξέλιξη αλλά και πολλά τα οποία έχουν προχωρήσει όπως το καζίνο, οι μαρίνες, η ναυτιλία και οι  δέκα χιλιάδες νέες κλίνες που δημιουργήθηκαν στα τουριστικά θέρετρα της Κύπρου. Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο τομέας των ακινήτων ανακάμπτει όπως και ο τομέας της εκπαίδευσης. Όμως για να συνεχίσει η ανάπτυξη, πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται συνέχιση των προσπαθειών. «Επιβάλλεται η κρατική φορολογική ελάφρυνση. Επιβάλλεται η συνέχιση των ενεργειών για πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος και γενικά επιβάλλεται η συνέχιση των προσπαθειών από όλους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας ενώπιον των συνέδρων η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Επιτροπή η οποία σήμερα εποπτεύει περί τους 630 εταιρείες και οργανισμούς, αριθμός που αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στις νέες νομοθεσίες που εισάγονται για εναρμονιστικούς σκοπούς και αφορούν την εποπτεία με επίκεντρο το ρυθμιστικό πλαίσιο υπηρεσιών και αγορών επενδυτικών υπηρεσιών « Mifid II/Mifir» που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 3η Ιανουαρίου 2018. Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανάμεσα στους στόχους του νέου ρυθμιστικού πλαισίου είναι η αυξημένη προστασία των επενδυτών από την πολυπλοκότητα νέων επενδυτικών προϊόντων, η ενίσχυση της διαφάνειας και ο αρτιότερος εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος των εταιρειών. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος σημείωσε ότι τα μέλη του σήμερα έχουν στην ιδιοκτησία τους 2200 πλοία καθιστώντας την Κύπρο την 10η μεγαλύτερη χώρα στον τομέα παγκοσμίως και 3η στην Ευρώπη. Επισημαίνοντας, την αξία και συνεισφορά που έχει ο τομέας στην κυπριακή οικονομία που υπολογίζεται στο 7% του ΑΕΠ ο κ. Καζάκος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας όπως το ότι θα οργανωθεί μια εθνική πολιτική Ναυτιλίας την οποία η Κυβέρνηση θα προωθεί πιο εύκολα, η διαχείριση θα είναι πιο αποτελεσματική και θα ελαττωθεί η γραφειοκρατία. Καταγράφοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου όσον αφορά την ναυτιλία είναι ότι διαθέτει ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα με φοροελαφρύνσεις, βρίσκεται σε μια πολύ καλή γεωγραφική θέση και ανήκει στην ΕΕ ενώ την ίδια ώρα έχει κουλτούρα και εμπειρία πολλών ετών στον τομέα. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών Σταύρος Λεπτός, αναφέρθηκε στον ρόλο του Συνδέσμου του ο οποίος είναι να συμβουλεύει τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αλλά και να βοηθά στην αναζωογόνηση και την καλή λειτουργία του ΧΑΚ. Εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) στην ομιλία της η Γενική Διευθύντρια Νατάσα Πηλείδου εξήγησε τον ρόλο και την αποστολή του CIPA για την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως ιδανική τοποθεσία επενδύσεων. Ο Νίκος Τρυπάτσας Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Χρηματιστηρίου να ανακάμψει και να εξελίξει τις υπηρεσίες που προσφέρει όπως το να είναι πιο αποδοτικό, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και την μείωση της γραφειοκρατίας. Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του να μπει μια εταιρεία στο ΧΑΚ ενδεικτικά σημείωσε ότι μπορεί να αυξήσει με ευκολία το κεφάλαιό της, ενισχύει το επιχειρηματικό της πρόσωπο και πρεστίζ, υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασίες για μετόχους αλλά και έχει αυξημένη προοπτική για συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλων εταιρειών. Στην ομιλία του εκ μέρους της ΕΚΟ (Ελληνικά Πετρέλαια) ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης Εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων παρουσίασε τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία στους καταναλωτές, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο με 95 πρατήρια και τα Βαλκάνια αναφέροντας ότι θέλει να καταστεί ένας ενεργειακός πρωτοπόρος στην περιοχή μας. Ο Κώστας Χατζημάρκος Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων της Louis plc, παρουσιάζοντας τις εργασίες της εταιρείας του σημείωσε ότι δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, με σύνολο οικονομικών στοιχείων 315 εκ. ευρώ έχει στην ιδιοκτησία της τέσσερα κρουαζιερόπλοια, 24 ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο και εργοδοτεί γύρω στους 5400 υπαλλήλους. Ο Χάρης Μάρκου Business Development Manager της NETInfo εταιρείας που ειδικεύεται στα συστήματα ebanking, παρουσίασε το success story της εταιρείας του η οποία δραστηριοποιείται σε 29 χώρες με 39 διεθνούς φήμης πελάτες, στην πλειονότητά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θέατρο Ένα Ανδρέας Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον αγώνα που δίδει το θέατρο του να επιβιώσει οικονομικά υπό αντίξοες συνθήκες και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που του ασκεί ο ΘΟΚ. 

Δειτε Επισης

Τα ακριβοπληρωμένα και τα υποαμειβόμενα επαγγέλματα-Οι απολαβές των υπαλλήλων σε κάθε κλάδο
Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση γενικού δείκτη τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία
Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί