Στάσιμα τα νοικοκυριά στις ΜΕΧ

Αύξηση καταγράφουν τα νέα συμβόλαια δανείων από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις από το 2014 σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου κάτι το οποίο ευνοούν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που επικρατούν και η θετική πορεία της οικονομίας. Την ίδια ώρα, μπορεί μεν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις να καταγράφουν πτωτική πορεία, αλλά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι ρυθμοί αναδιάρθρωσης παραμένουν αργοί, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών, γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες και οι ριζικές λύσεις περιορισμένες.


Με βάση την τελευταία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για το Χρέος των Νοικοκυριών και των Μη Χρηματοοικονομικών Επιχειρήσεων, το InBusinessNews επιχειρεί να καταγράψει ποιοι τομείς της Οικονομίας έχουν συνάψει τα περισσότερα δάνεια, ποια κατηγορία εξακολουθεί να έχει τις υψηλότερες μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και σε ποια κατηγορία έχουν μειωθεί λιγότερο οι ΜΕΧ.

Διαβάστε ακόμα: «Τίμησαν» και τα καταλύματα τύπου Airbnb οι τουρίστες

Τα περισσότερα δάνεια στα νοικοκυριά
Στα νοικοκυριά φαίνεται να παραχωρείται η μεγαλύτερη μερίδα των τραπεζικών χορηγήσεων με ποσοστό 42,2% επί του συνόλου των τραπεζικών χορηγήσεων τον Ιούνιο του 2017, με το εν λόγω ποσοστό να καταγράφει αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 το οποίο ανερχόταν στο 40,3%. Όσον αφορά την κατανομή των χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των χορηγήσεων (55,3%) τον Ιούνιο του 2017, ως ποσοστό των συνολικών χορηγήσεων προς τα εγχώρια νοικοκυριά. Ακολουθούν τα λοιπά δάνεια (32,3%) και έπειτα τα καταναλωτικά δάνεια (12,4%). Σε απόλυτες τιμές, παρουσιάστηκε μείωση στη χορήγηση τραπεζικών δανείων προς τα εγχώρια 
νοικοκυριά και στις τρεις κατηγορίες.

Μετά τα νοικοκυριά ακολουθεί ο τομέας των κατασκευών στον οποίον είχε παραχωρηθεί το 12,7% των τραπεζικών χορηγήσεων τον Ιούνιο του 2017, μειωμένος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 που ήταν 14,9%. Ακολουθεί ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου στον οποίον είχε παραχωρηθεί το 9,6% των συνολικών τραπεζικών χορηγήσεων. Οι λιγότερες τραπεζικές χορηγήσεις 0,2% παραχωρήθηκαν στον τομέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μη εξυπηρετούμενα» τα νοικοκυριά
Το 44,5% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τον Ιούνιο του 2017 αφορούν χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε σε σχέση με τον Σεπτέμβριου του 2015 οπόταν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις των νοικοκυριών αποτελούσαν το 39,1% των συνολικών τραπεζικών χορηγήσεων. Ακολουθεί και πάλι ο τομέας των κατασκευών του οποίου οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αποτελούσαν το 17,8% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών χορηγήσεων, με το ποσοστό να παρουσιάζεται μειωμένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 που ανερχόταν στο 21,4% των συνολικών ΜΕΧ.

Διαβάστε ακόμα: Κασιουρής: Σε πορεία ανάπτυξης η IronFX

Υψηλός ο κατασκευαστικός- στάσιμα τα νοικοκυριά
Το υψηλότερο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ως ποσοστό του συνόλου των χορηγήσεων ανά τομέα στο τέλος του Ιουνίου του 2017, αφορά χορηγήσεις προς τον κατασκευαστικό τομέα, οι οποίες αποτελούν το 74,5% του συνόλου των χορηγήσεων προς τον κατασκευαστικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 οπόταν οι ΜΕΧ του κατασκευαστικού τομέα αποτελούσαν το 83,7% του συνόλου των χορηγήσεων προς τον κατασκευαστικό τομέα. 

Ακολουθούν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στον τομέα γεωργίας, δασονομίας και αλιείας (72,4%) και στον τομέα τεχνών, ψυχαγωγίας και αναψυχής (68,7%). Όμως, η έκθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων στους δύο αυτούς τομείς, είναι σχετικά χαμηλή σε απόλυτους αριθμούς. 

Αξίζει, επίσης, να υπογραμμιστεί πως το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά ως ποσοστό του συνόλου των χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά  στο τέλος του Ιουνίου του 2017, ανερχόταν στο 56% ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ΜΕΧ των νοικοκυριών αποτελούσαν το 56,5% του συνόλου των χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά κάτι το οποίο καταδεικνύει στασιμότητα ως προς τον ρυθμό αναδιάρθρωσης και εξυπηρέτησης δανείων προς τα νοικοκυριά. 

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit