Ψηφιακός μετασχηματισμός και cybersecurity προκαλούν ανησυχία

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cybersecurity) και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων (data-related risks) είναι οι κύριες ανησυχίες των τμημάτων διαχείρισης κινδύνων των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Η διαπίστωση απορρέει από την 8η διεθνή ετήσια έρευνα τραπεζικών κινδύνων της ΕΥ και του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance - IIF), η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε ανώτερα στελέχη διαχείρισης κινδύνων (Chief Risk Officers – CROs) και φέρει τον τίτλο Επαναφορά, εξορθολογισμός και επανεφεύρεση: ριζική αλλαγή στον τρόπο που οι τράπεζες διαχειρίζονται τον κίνδυνο (Restore, rationalize and reinvent: a fundamental shift in the way banks manage risk).

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί την κύρια ανησυχία των ερωτηθέντων με το ποσοστό να καταγράφει μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με παλαιότερες μετρήσεις: το 77% υποστηρίζει ότι η ασφάλεια θα αποτελέσει τον επόμενο χρόνο έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους, μια αύξηση της τάξης του 22% σε σύγκριση με την έρευνα του 2015. Επιπρόσθετα, η πλειοψηφία των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα (86%) υπέδειξε ως τους σημαντικότερους αναδυόμενους κινδύνους της επόμενης πενταετίας τα ρίσκα που σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων (διαθεσιμότητα, ακεραιότητα, κλπ.).

Ο συνέταιρος στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ernst & Young LLP, Tom Campanile, δηλώνει:
«Οι τράπεζες βρίσκονται σε σημείο καμπής σε ότι αφορά τη διαχείριση κινδύνων. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται νέους κινδύνους και ευκαιρίες οι οποίες απορρέουν από καινοτομίες της τεχνολογίας, θα υπαγορεύσει την ικανότητα τους να αναπτυχθούν κατά την επόμενη δεκαετία. Οι CROs αναγνωρίζουν ότι η διατήρηση δεδομένων ενέχει ταυτόχρονα ρίσκα και σημαντικές ευκαιρίες. Η ικανότητα παράλληλης αντιμετώπισης πολλαπλών προκλήσεων και αλλαγών θα ξεχωρίσει τους κορυφαίους στην αγορά, ειδικότερα καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο και οι ανατροπές στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας (digital disruption) θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις τράπεζες διεθνώς».

Οι ερωτηθέντες σημείωσαν ότι με τις συνεχιζόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές ανατροπές, τα τμήματα διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες τους. Οι κρισιμότεροι ρόλοι των εν λόγω τμημάτων είναι: συμβολή στον εντοπισμό των κινδύνων και αντιστοίχιση των στρατηγικών στόχων με την ανοχή κινδύνου (71%), καθοδήγηση σχετικά με νόμους και κανονισμούς που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως σχετικοί με νέες τεχνολογίες, προϊόντα ή υπηρεσίες (49%) και επιθεώρηση και έγκριση πριν από το λανσάρισμα προϊόντων (47%).

Ο διευθύνων σύμβουλος του Τμήματος Κανονιστικών Υποθέσεων του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Andrés Portilla, δηλώνει σχετικά:
«Οι CROs και όσοι εργάζονται στα τμήματα διαχείρισης κινδύνων πρέπει να έχουν στενότερη επαφή με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας και πιο προληπτική προσέγγιση. Οι τράπεζες εξαρτώνται από το ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμόζουν, να διατηρούν και να προστατεύουν συστήματα και δεδομένα. Τα δεδομένα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων καθώς επίσης και στην ενημέρωση της στρατηγικής και των καθημερινών αποφάσεων. Τα ίδια όμως τα δεδομένα αποτελούν και πηγή κινδύνου είτε από την άποψη της προστασίας και της ακεραιότητας τους, είτε από την άποψη απάτης και οι διαχειριστές κινδύνων διαδραματίζουν ένα ιδιαίτερο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, και στον περιορισμό των σχετικών κινδύνων εντός του αποδεκτού πλαισίου.»

Οι τράπεζες υιοθετούν νέες τεχνολογίες όπως blockchain, robotic process automation (RPA), chatbots και άλλες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι νέες τεχνικές και τεχνολογίες θα μειώσουν το κόστος διαχείρισης κινδύνων, κυρίως με τη χρήση αυτοματοποίησης (87%), ψηφιοποίησης (64%), νοημοσύνης των μηχανών (59%) και μοντέλων διαχείρισης κινδύνων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (57%). Σε ότι αφορά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι τρεις κυριότερες ανησυχίες των ερωτηθέντων είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η έλλειψη πόρων/ταλέντων στον τομέα της πληροφορικής (64% και για τα δύο) και το κόστος (52%). 

Ο επικεφαλής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, Σάββας Πεντάρης, δηλώνει:
"Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων αποτελούν προτεραιότητα για τα ανώτερα στελέχη διαχείρισης κινδύνων. Οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και έχουν γίνει σύνθετοι και πολύπλοκοι με αποτέλεσμα να απαιτούν σημαντικό χρόνο και πόρους. Οι CROs πρέπει να εντοπίζουν γρήγορα τους αναδυόμενους κινδύνους, να αξιοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν τη διαχείριση του κινδύνου και να εστιάζουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών για καινοτομία μέσω αυτών των ανατροπών στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι τράπεζες που θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις προκλήσεις και να διαχειριστούν επιτυχώς τους κινδύνους θα ευδοκιμήσουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες. "

Δειτε Επισης

Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που επιλέγουν οι Κύπριοι-Έρευνα του ΓΕΡΗΕΤ
Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία